Menopoz

Menopoz, üreme dönemi (cinsel olgunluk) ile üreme dışı dönem (yaşlılık) arasındaki geçiş dönemi olup, yumurtalık fonksiyonunun azalmaya başlayıp kaybolmasına kadar geçen dönemdir.

Bu dönemde ateş basması, ateş basması (sıcak basması olarak adlandırılır), baş dönmesi, baş ağrısı ve tüm vücut halsizlik Tükenmişlik, Uykusuzluk, depresyon, motivasyon eksikliği, kaygı gibi fiziksel belirtiler,Melankoli Yuutsu Menopoz belirtileri, zihinsel belirtiler gösteren ve diğer testlerden sonra bile herhangi bir anormallik göstermeyen belirtilerdir. Menopoz, bu semptomların şiddetli hale geldiği ve günlük aktivitelere müdahale ettiği bir durumdur.

Menopoz nedir?

Histerektomi veya ilaca rağmen menstrüasyonun kalıcı olarak durması. 40 yaşından sonra son adet görmenin üzerinden bir yıl boyunca adet görmediğinin doğrulanmasının ardından ilk kez menopoza girilmiştir. Bu nedenle menopoz yaşı, son adet döneminin gerçekleştiği yaştır.

Menapoza Neler Sebep Olur

Menopozun ana nedeni, büyük bir dalgalanma ve kandaki östrojen seviyelerindeki azalmadır. Östrojen, yumurtalıklar tarafından salgılanan bir kadınlık hormonudur ve menopoz sırasında yumurtalık fonksiyonu azaldıkça salgılanan östrojen miktarı da azalır. Beyin bunu algıladığında otonom sinir dengesi bozulur ve bunun yanında fiziksel (yaşlanma vb.), psikolojik (kişilik vb.) ve sosyal (iş yeri ve aile ilişkileri vb.) faktörler devreye girer. menopoza neden olduğuna inanılmaktadır.

Menapoz Belirtileri

Menopozun üç ana belirtisi vardır: vazomotor belirtiler (sıcak basması vb.), zihinsel belirtiler (sinirlilik, depresyon vb.) ve fiziksel belirtiler.
vazomotor semptomlar

Ateş basması, ateş basması, terleme, çarpıntı, boğulma, yorgunluk, baş ağrısı , sert omuzlar, baş dönmesi vb.
psikolojik belirtiler

Depresyon, yorgunluk, hayal kırıklığı, motivasyon kaybı, uykusuzluk, iştahsızlık vb.

Menapozun Fiziksel belirtileri

Bel ağrısı, eklem/ kas ağrısı , soğukluk, uyuşukluk, yorgunluk, egzama , kaşıntı , dizüri , sık idrara çıkma vb.

Menapoz Muayenesi / Teşhisi

Menopoz teşhisi esas olarak görüşme ile konur. Görüşmede, bir anket kullanarak size hastanın hissettiği semptomları ayrıntılı olarak soracağız. O zaman, başka hastalıkların olasılığını da içeren bir teşhis koymak önemlidir. Özellikle menopoz döneminde sık görülen bir hastalık olan tiroid hastalığı , menopoz semptomlarına benzer semptomlara sahiptir ve açıkça ayırt edilmelidir.

Ek olarak, östrojen gibi kan seviyeleri bir kan örnekleme testi ile ölçülebilir, ancak bu değer menopozdan yaklaşık 2 yıl sonrasına kadar büyük ölçüde dalgalanır.

Menapoz Tedavileri

Her hastalıkta olduğu gibi, iyi bir yaşam tarzına sahip olmak önemlidir. Egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirin, diyet yapın, aşırı alkol ve sigaradan kaçının ve düzenli bir yaşam sürmeye çalışın. Bunun da ötesinde, menopoz için etkili olduğu gösterilen birkaç ilaç vardır.

Tipik yöntemler, hormon replasman tedavisi (HRT), Çin otları ve antidepresanlar gibi tedavileri içerir.

Hormon Replasman Tedavisi (HRT)

Hormon replasman tedavisi (HRT), kadın hormonlarını takviye ederek menopoz semptomlarını iyileştirme yöntemidir. Ayrıca uzun vadede osteoporoz ve bunamayı önlemede etkili olduğu gösterilmiştir. Kadın hormonlarını temsil eden iki tip hormonun (östradiol ve progestojen) birleştirilmesiyle gerçekleştirilir.

İlaçlar arasında kırlangıçlar, yamalar ve merhemler bulunur. Yan etki riski de farklıdır, bu nedenle seçim yaparken doktorunuza danışmanız önemlidir.

HRT’nin birçok farklı yöntemi vardır. Başlangıç ​​yaşı, mevcut semptomlar, uterusun olup olmaması ve kronik hastalığa göre kullanılacak ilaç ve miktar seçilir. Ayrıca endometriyal kanser veya meme kanseri tedavisi görenler, geçmişte meme kanseri tedavisi görenler, miyokard enfarktüsü , felç veya karaciğerde ciddi hastalığı olanlar gibi bazı kişiler HRT uygulayamaz. orada. Belirtilerinize göre HRT’nin başlangıç ​​zamanı, süresi ve bitiş zamanı hakkında doktorunuza danışmanız önerilir.

Tedaviye başlarsanız veya uzun süre devam ederseniz düzenli rahim kanseri ve ultrasonografi yaptırmalısınız. Doktorunuza danışarak yapalım.

Menapoz İçin Bitkisel İlaçlar

Tüm vücudu dengelemeyi, zihin ve bedeni sağlıklı hale getirmeyi amaçlayan bir tedavidir.

Sıcak basması ve sıcak basması gibi sıcak basmaları vardır ve çok çeşitli semptomları olan kişiler için uygundur. Çok az yan etkisi vardır ve nispeten uzun bir süre için alınabilir.

Antidepresan / Anksiyolitik

Antidepresanlar, bazen depresyon tedavisinde ilaç olarak kullanılan ilaçlardır .

Depresif ruh hali, birçok insanın menopoz sırasında yaşadığı bir semptomdur. Antidepresanların sadece zihinsel değişiklikler için değil, ateş basması gibi fiziksel belirtiler için de etkili olması beklenebilir.

Stres faktörlerinden uzaklaşarak dinlenmek gibi hem fiziksel hem de zihinsel olarak rahatlatıcı bir yaşam sürmeye çalışın.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir