Mide kanserine ne sebep olur? Oluşma riski

Midenin mukoza zarını enfekte eden Helicobacter pylori (H. pylori), büyük ölçüde mide gelişiminde rol oynar, mide kanseri riskini azaltmak için öncelikle Helicobacter pylori’nin varlığını veya yokluğunu endoskopi ile incelemek önemlidir.
Bu yazıda mide kanseri gelişme riski olan H. pylori’yi ve mide kanseri riskinin nasıl azaltılacağını açıklayacağız.
Bu yazıdaki başlıklar
- Mide kanserine ne sebep olur? Oluşma riski
- Mide kanseri Helicobacter pylori
- H. pylori enfeksiyonu mutlaka mide kanserine yol açmaz
- H. pylori ile enfekte değilseniz mide kanseri riski düşüktür
- Enfeksiyon biliniyorsa, tedaviyi sterilize etmeniz önerilir.
- Mide kanseri için test türleri
- Endoskopi
- Pepsinojen testi
- ABC sınıflandırması
- ABC Sınıflandırması ve Hastalık Riski
Mide kanserine ne sebep olur? Oluşma riski
Mide kanseri Helicobacter pylori
Helicobacter pylori mide kanserinin gelişiminde rol oynar
Mide kanseri, mide duvarının içindeki mukoza zarında gelişen malign bir tümördür. Midenin mukoza zarındaki hücreler bir nedenden dolayı kanser hücrelerine dönüştüğünde ve çoğaldığında ortaya çıkar tekrar ortaya çıkar ve büyür, kanser hücreleri duvara yayılır, dış seröz membrana sızar ve daha dışa doğru. Karaciğer gibi organlara da yayılabilir.
Mide kanseri gelişme riskini artırdığı söylenen faktörler arasında H. pylori enfeksiyonu ve sigara ve yeme alışkanlıkları gibi yaşam tarzı alışkanlıkları yer alır.Bunlar arasında en büyük faktör Helicobacter pylori enfeksiyonudur.
Helicobacter pylori genellikle 4 ila 5 yaş arasındaki çocuklarda enfekte olur ve yetişkinlikten sonra yeni bir enfeksiyona yakalanmanın nadir olduğu söylenir.Japonya’da enfeksiyon oranı yaşlılar için yüksek, gençler için çok düşüktür.
H. pylori’nin enfeksiyon oranı azalmaktadır.
H. pylori’nin enfeksiyon oranını, yaştan ziyade doğum yılına göre düşünürseniz anlamak kolay olabilir.Örneğin, 2004 yılında 50 yaşındakiler için enfeksiyon oranı yaklaşık% 50 idi, ancak 2014’te yaklaşık% 30 idi, bu nedenle bunu yalnızca yaşa göre düşünmek mümkün değil.
1964 Tokyo Olimpiyatları’nı tanıyan neslin H. pylori’nin yüksek enfeksiyon oranına sahip olduğu söyleniyor. Öte yandan, 1980’den sonra doğan kişilerde enfeksiyon oranı% 20 ila% 30, 2000’den sonra doğan kişilerde enfeksiyon oranı% 5 ila% 10’dur.
H. pylori enfeksiyonu mutlaka mide kanserine yol açmaz
H. pylori enfeksiyonu mide kanserinin gelişiminde rol oynar, ancak H. pylori ile enfekte olan tüm insanlar mide kanseri olmaz. H. pylori ile enfekte kişilerde mide kanseri insidansı 0,5 yılda yaklaşık% 1’dir.Kabaca, H. pylori ile enfekte 200 kişi varsa, her yıl 1’inde mide kanseri görülür.
Bununla birlikte, mide kanseri olan çoğu insan H. pylori ile enfekte olur veya H ile enfekte olur. H. pylori ile enfekte olmayan kişilerde mide kanseri insidansının Japon mide kanseri arasında % 1 olduğu düşünülmektedir.
H. pylori ile enfekte değilseniz mide kanseri riski düşüktür
Tuz içeriği yüksek gıdaların aşırı alımının mide kanseri için bir risk faktörü olduğu, ancak mide kanserinin ortaya çıkması için gerekli koşulun Helicobacter pylori enfeksiyonu olduğu belirtilmiştir. Eğer H. pylori ile enfekte olmuşsanız ve mide kanserine yakalanma riskiniz varsa, onu geliştirme olasılığının arttığını düşünebilirsiniz.
Gerbil kullanan bir hayvan kanseri çalışması, Helicobacter pylori ile enfekte değilse, yüksek konsantrasyonda tuz aşırı dozda alınsa bile mide kanserinin neredeyse oluşmadığını göstermektedir.
Mide Kanseri Riskini azaltmak için Neler Yapabilirsiniz
H. pylori ile enfeksiyonu kontrol etmek için.
H. pylori enfeksiyonu mide kanserinin gelişiminde rol oynadığından, H. pylori ile enfekte olup olmadığınızı kontrol etmek çok önemlidir. Mide kanserinin varlığı veya yokluğu ve H. pylori enfeksiyonu mide kanseri taraması ile incelenebilir.
Şimdiye kadar mide kanseri taraması için hedef yaş 40 yaş ve üzeriydi, ancak Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanlığı’nın yönergeleri revize edildi ve 2016 mali yılından itibaren 50 yaş ve üstü olarak değiştirildi. Bununla birlikte, zaten Helicobacter pylori ile enfekte olmuşsanız, 30’lu veya 40’lı yaşlarındakiler bile mide kanseri riski altındadır, bu nedenle yalnızca 50 yaşın üzerindekilerin taranması gerektiği düşünülmemektedir.
Her şeyden önce, Helicobacter’ın neden olduğu gastrit olmadığını doğrulamak için lütfen bir kez endoskopi (gastroskopi) ve mide röntgeni (röntgen) muayenesi yapın pylori.In ek olarak, H. pylori için test yaparsanız ve negatif olduğunu tespit ederseniz, mide geliştirme riskinin olduğunu düşünebilirsiniz H. pylori’nin kanseri düşüktür.
Enfeksiyon biliniyorsa, tedaviyi sterilize etmeniz önerilir.
Helicobacter pylori’nin bakteri eliminasyon tedavisinin mide riskini azaltmada etkili olduğu söyleniyor cancer.To riski yaklaşık 1/2 ila 2/3’e düşürün, Helicobacter pylori ile enfekte olduğunuz doğrulanabilirse bakteri eliminasyon tedavisi önerilir.
Bununla birlikte, mide kanseri riski azalsa bile ortadan kalkmaz, bu nedenle bakteri eliminasyon tedavisinin mide almadığı için gümüş kurşun olduğu söylenemez, sterilizasyon işleminden sonra endoskop tarafından düzenli muayene yapılması önemlidir.
Mide kanseri için test türleri
Mide röntgeni muayenesi
Mide röntgeni muayenesi, üfleme maddesi alan, mideyi şişiren, kontrast madde içen ve midedeki mukoza zarının resmini çeken bir testtir.Muayene günü yemek gibi kısıtlamalar vardır.Muayene ile dikkatli olmak gerekir çünkü kontrast maddenin yanlışlıkla trakeaya girdiği aspirasyon öksürüğü ve muayeneden sonra kabızlık meydana gelebilir.
Endoskopi
Endoskopi, midenin içini gözlemlemek için ağızdan (veya burun boşluğundan) lensli ve ışıklı bir endoskopun yerleştirildiği bir muayenedir.Doğrudan midenin içine baktığı için mide gibi görünen küçük lezyonları doğrudan keşfetmek mümkündür, ek olarak, bir yatıştırıcı (uyku ilacı) enjekte edilerek gerçekleştirilebilir. Testten önce testin hazırlanması ve içeriği hakkında doktorunuza danışın.
Pepsinojen testi
Pepsinojen testi, mide mukozasının atrofi derecesini incelemek ve atrofik gastrit adı verilen bir durumu bulmak için yapılan bir kan testidir. Mide kanseri sıklıkla atrofik mukoza zarlarından meydana geldiğinden, bu testi bir fırsat olarak kullanarak mide kanserini bulmak mümkündür. Bu nedenle pepsinojen testi pozitif ise endoskopik teste tabi tutulmasının istendiği söylenebilir.
Helicobacter pylori antikor testi
Helicobacter pylori antikor testi, H. pylori enfeksiyonunu teşhis etmek için yapılan bir kan testidir.Mide kanserinin gelişiminde rol oynayan H. pylori ile enfekte olup olmadığınızı kontrol edebilirsiniz.
ABC sınıflandırması
ABC sınıflandırması, pepsinojen testi ile helicobacter pylori antikorunu birleştiren bir mide kanseri riski tabakalaşma testidir testing.It mide kanserine yakalanma riskini sınıflandıran bir testtir ve mide kanserine yatkın olup olmadığı incelenebilir.
ABC Sınıflandırması ve Hastalık Riski
Mide kanseri taramasında endoskopinin önemi.
Bir insan iskelesinde mide kanserinin görüntü muayenesini yapmak istiyorsanız, kontrast madde ile yapılan mide röntgeni muayenesi veya endoskopi arasında seçim yapabilirsiniz.
Mide kanseri testleri arasında endoskopi, yüksek oranda mide kanseri tespiti ile karakterizedir ve erken mide kanserini bulmak kolaydır.Mide endoskopisi ile mide kanseri taramasının sayısı artıyor ve endoskopiyi seçen hasta sayısı giderek artıyor.
Ayrıca 2013 yılından bu yana H’nin neden olduğu gastrit olan Helicobacter pylori ile enfekte gastritin sterilizasyon tedavisi için sigorta uygulanmaktadır. pylori.In tedaviyi sigorta dahilinde gerçekleştirmek için endoskopi ile helicobacter pylori enfeksiyöz gastrit olduğunu doğrulamak gerekir.
Mide kanserini önlemek için önce endoskopi yaptırmalısınız.