Neden Sürekli Yorgun Hissediyorum? | Kronik Yorgunluk Sendromu Nedir?

Neden Sürekli Yorgun Hissediyorum? | Kronik Yorgunluk Sendromu Nedir? | Sabah yataktan kalktığınızda saatlerce uyumuş olmanıza rağmen kendinizi yorgun mu hissediyorsunuz? kan değerleriniz normal çıktığı halde sizin içinizden hiçbir şey yapasınız gelmiyor mu?
Hep halsiz veya bitkin misiniz?
Belki de kronik yorgunluk sendromuna yakalandınız.
Peki bu sendrom nedir gelin birlikte bakalım.
Neden Sürekli Yorgun Hissediyorum? | Kronik Yorgunluk Sendromu Nedir?
Peki bu sendrom nedir önce oradan başlayalım; son yıllarda sıklığı artan bu sendrom, kişinin kendini sürekli bitkin, yorgun hissetmesi ve buna kas ağrılarının, baş ağrılarının eşlik etmesiyle olur. Genellikle kan testleri normaldir. Belki de gitmeniz gereken doktor, bu sefer bir psikiyatrist olabilir.
Çünkü kronik yorgunluk sendromu, psikolojik şikayetlerin yanında vücutta diğer başka şikayetlere de neden olabilir. Bu şikayetler, az önce de söylediğim gibi: Baş ağrısı, kas ağrısı, konsantrasyon güçlüğü, uykuya dalmakta zorluk, geçmeyen yorgunluk hali, depresif ruh hali…
Hatta enfeksiyonlara karşı bağışıklığın düşmesine kadar birçok şikayetle ortaya çıkabilir. Bu hastalık, ergenlik döneminde ve 40-50 yaşlarda artış göstermektedir. Belki de değişen yaşama karşı farklı sorumlulukların artmasıyla bu stres ve sendrom artıyor olabilir. Aynı zamanda kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülmektedir. Peki bu hastalığın teşhisi nasıl konulur?
Az önce de söylediğim gibi farklı farklı doktorlara; baş ağrınız için nörolojiye, mide ağrınız için gastroenterologa gidebilirsiniz ve her seferinde ”normal” diye eve dönebilirsiniz. Bu hastalığın konulabilmesi için genel bir muayene ve tetkiklerin yapılması lazım. Ve tek bir doktorun bununla ilgilenmesi gerekiyor.
Çağımızın hastalığı olan bu hastalıkta farklı doktorlara gittiğinizde çözümsüz ve tanısız kalabiliyorsunuz. Bütünüyle değerlendirmek, belki bu hastalık nedeniyle bazı bozulan hormonal değerlerinizi de görmek açısından önemli olabilir. Bu yüzden eğer sizde bu belirtiler varsa lütfen en yakın zamanda aileye hekiminize veya psikiyatristinize başvurun.
Peki, siz kendinizi son zamanlarda yorgun mu hissediyorsunuz veya çevrenizde böyle birileri var mı?
Lütfen aşağıya yorum olarak yazın.
Sağlıkla kalın!
Kaynak: Dr. Özün Altınay.