Orta Yaşlarda “6 Saatten Az Uyku” Bunama Riskini Artırabilir

Orta yaşlarda “6 saatten az uyku” bunama riskini artırabilir | İngiltere’de yapılan bir araştırma; 6 saatten az uyumanın bunama riskini %30 artırdığını buldu. 25 yıl boyunca süren çalışmanın başlangıcında uzmanlar 50 yaşında olan yaklaşık 8.000 kişiyi izledi. Sonuç olarak, uyku eksikliğinin demans için bir risk faktörü olduğu kuvvetle ileri sürülmüştür.

İngiltere’de 25 yıllık araştırma verilerine göre; orta yaşta 6 saatten az uyuyan kişilerde bunama görülme olasılığı %30 daha fazla. 1985 yılında başlayan çalışmanın başlangıcında 50 yaşında olan 7.959 kişinin 25 yıllık takibi sonucunda; 521 kişide bunama gelişti. Bu hakemli inceleme sonucunda 20 Nisan’da Nature Communications’da yayınlandı: 50’li, 60’lı ve 70’li yaşlarında 6 saatten az uyuyan insanla; 7 saat uyuyanlara kıyasla 6 saatten daha az uyudu. %30 daha yüksek. “Bu artan uyku ve demans arasında bir bağlantı olduğuna kanıtlar nitelikte çalışmalardan biridir”

Sally Üniversitesi’nde görev yapan uyku fizyolojisi profesörü Derk-Jan Dijk yaptığı açıklamada şöyle söyledi; “Doktorlar günde 7-9 saat uyku önermektedir. Bu sayede uyku; öğrenme ve hafızayı teşvik ederek, beyindeki sinapsların yeniden yapılandırılmasına ve toksinlerin atılmasına yardımcı olarak beyin sağlığında hayati rol oynar.

Orta Yaşlarda “6 Saatten Az Uyku” Bunama Riskini Artırabilir

Uykusuzluk vücuda büyük zarar verir.

2019 yılında bir uzmanın yaptığı açıklamada, ‘yetersiz uykunun erkeklerde testosteronu düşürebileceğini; bağışıklık sistemini etkileyebileceğini ve kanser riskini artırabileceğini’ söyledi. Bilim adamları bu yazıda uyku süresi – bunama arasındaki bağlantıya olan ilginin son yıllarda arttığına dikkat çekiyor. Bununla birlikte önceki çalışmalar; demans gibi uzun yıllar boyunca gelişen hastalıklar için konuları takip etmemiştir.

Alzheimer Research vakfında görev alan İngiliz Araştırma Direktörü Dr. Sara Imarisio, bir açıklamada “Demansa neden olan hastalıklar; hafıza kaybı gibi semptomlar başlamadan yaklaşık 20 yıl önce başlar; bu nedenle orta yaş, bunama için risk faktörlerinin araştırılmasında çok önemli bir zamandır” dedi.

“Örneğin, en yaygın demans türlerinden biri olan Alzheimer hastalığı ile ilişkili proteinler, demansın başlamasından 15 ila 20 yıl önce beyinde birikmiştir”. -New York Times

Bununla birlikte, demansın kendisi uykuyu etkilediğinden; şimdiye kadar uyku eksikliğinin bunamaya mı yoksa tam tersine mi yol açtığı netlik kazanmamıştır. Yanı sıra, bu uzun süreli çalışma, uyku yoksunluğunun demans için risk faktörü olma olasılığını artırmaktadır.

California Üniversitesi’nde nöroloji ve psikiyatri profesörü olan Dr. Kristine Yaffe, New York Times’a verdiği demeçte; “Yaklaşık 30 yıl önce uyku eksikliğinin bunamanın bir semptomatolojisi olması pek olası değil” dedi.

Uyku ve Bunama Arasındaki Bağlantı

Şimdiye kadar, birkaç çalışma uyku ve bunama arasındaki olası bağlantıya dair ipuçları sağlamıştır. Bir uzmanın 2019’da verdiği demeçte , Alzheimer hastalığı ile ilişkili zararlı protein β-amiloid’in uykudan yoksun beyinlerde biriktiği görülüyor .

New York Times’ın bildirdiğine göre başka bir çalışma; uykunun Alzheimer hastalığı ile ilişkili “tau” isimli başka bir proteinin ortaya çıkarılmasında önemli olduğunu gösteriyor.

Birleşik Krallık araştırmasına göre; sosyoekonomik durum, davranış, kalp rahatsızlığı ve akıl sağlığı gibi uyku süresi dışındaki faktörleri içermemektedir.

Dyke, “Ruh sağlığı önemlidir. Depresyon gibi ruh sağlığı sorunları başlı başına demans için bir risk faktörü olabilir ve uykuyu etkileyebilir” dedi.

New York Times’ın bildirdiğine göre; deneklerin onları Alzheimer hastalığına yatkın hale getiren “ApoE4” adlı gene sahip olup olmadığı da araştırmaya dahil değil.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir