En ufak bir ses için arabanızı tamirhaneye götürenlerden misiniz? Peki ya size, bu bakım ipuçlarını düzenli olarak uygulayarak arabanızın ömrünü birkaç yıl daha uzatabileceğinizi söylesek?
Bu gönderiyi favoriler listenize ekleyin çünkü acele etmeden ve sonunda birkaç sıfır bulunan bir onarım faturasıyla şaşırmadan önce arabanızın bakımını kolaylaştıracak dokuz önemli ipucunu listeleyeceğiz.
Eğer siz de aracınızı sürekli kontrol edenlerdenseniz, herhangi bir belirtiyi görmezden gelmenin en iyi seçenek olmadığını, bu küçük seslerin veya herhangi bir parçadaki arızanın daha büyük bir soruna yol açabileceğini çok iyi bilirsiniz.
Bunu önlemek için aracınızın en önemli ve kritik noktalarının hangileri olduğunu her zaman dikkate almalısınız. Sürüş sırasında güvenliğinizi ve elbette cebinizde tasarruf sağlamak için her zaman en iyi durumda olması gerekir. Aşağıda küçük bir kontrol listesi hazırladık, okuduktan sonra bunlardan herhangi birini kontrol etmeye ihtiyaç duyarsanız bunu Murcia ve Alcantarilla’daki çok markalı mekanik atölyelerimizde yapabilirsiniz.
Nokta 1: Yağ seviyesi
Bu makaledeki başlıklar
Önem sırasına göre, motor bakımı için yağ seviyesinin kontrol edilmesi şarttır.
Gösterge panelindeki uyarı ışığını yakan alarm sistemi sayesinde önceden haberiniz olmadan yağınız asla bitmeyecek. Benzin seviyesinde olduğu gibi bu uyarı ışığı da yağ seviyesi markanın belirlediği minimum seviyenin altına düştüğünde sizi uyaracaktır.
Motorunuzun yağlanması ve doğru çalışması için yağ doldurma süresini çok fazla geciktirmemelisiniz.
Yağ seviyesinin minimum seviyenin altında veya maksimum seviyenin üzerinde olmasının motorunuzun durumuna zarar verebileceğini unutmayın. Bu yüzden aracınızın markasının talimatlarına her zaman dikkat etmelisiniz.
Yağ kontrollerinin her üreticinin kendi modeli için önerdiği zamanda yapılması önemlidir. Üstelik kilometrelerce yol kat etmeye hazırlanıyorsanız bu inceleme şart.
Nokta 2: triger kayışı
Günümüzde çoğu üretici triger kayışını performansı çok daha yüksek olan bir zincirle değiştirmiştir.
Bu nedenle aracınızda hala triger kayışı bulunuyorsa bu nokta sizi ilgilendiriyor.
Bu bileşen, aracımızın kullanımı sırasında en çok yıpranan unsurlardan biridir ve kırılması, mekanik atölyeye ziyaretlerin ana nedenlerinden biridir.
Kayışın kullanım ömrü 70.000 km ile 120.000 km arasında değişmektedir. Ancak markaya, modele veya motora bağlı olarak profesyoneller maksimum 90.000 km sonra değiştirilmesini öneriyor. benzinli motorlarda.
Öte yandan Dizel motorlarda kesintisiz hizmette kullanım ömrünü 180.000 km’ye kadar uzatmak mümkündür.
Bu şekilde aracınız normalden fazla duman çıkarıyor gibi görünüyorsa, motor ilk seferde iyi çalışmıyorsa ya da sürüş sırasında kapanıyorsa bu kayış muhtemelen aşınmış, hatta kopmuş demektir.
Aracınızın başına bu sorunlardan herhangi biri gelirse sakın bırakmayın, arızalanması maliyetli olmasının yanı sıra motorunuza başka zararlar da verebilir.
Nokta 3: Katalizör, partikül filtresi ve egzoz sistemi
Araç bakımınız sırasında kontrol etmeniz gereken üçüncü nokta egzoz sistemine, katalizöre ve partikül filtresine çok dikkat etmektir.
Aracınızın egzoz borusundan çıkan dumanın yoğun ve renginin çok koyu olduğunu fark ettiyseniz bu kötü bir işarettir.
Bunun birkaç nedeni olabilir: Motorunuz çok fazla yakıt tüketerek kirletici gaz emisyonlarının artmasına neden olur; dizel motorlarda partikül filtresi tıkalı veya hasarlı; ya da tam tersine, çöküşü temsil eden kaçışımızın katalizörüdür.
Sorunun kaynağı ne olursa olsun aracınızı güvendiğiniz veya en yakın servise götürmenizi tavsiye ederiz. Arızanın ne olduğunu tespit edip hızlı bir çözüm sunacaklar.
Nokta 4: amortisörler
Araç bakımınız sırasında kontrol etmeniz gereken ikinci unsur amortisörlerdir.
Sürüş sırasında hafif bir şasi titreşimi fark ettiniz mi? Eğer öyleyse, belki de amortisörleriniz en iyi durumda değildir. Aşağıda bunun aracınızı nasıl etkileyebileceğini anlatacağız.
Amortisörler aynı zamanda aracınızın sürüş sırasında güvenliğini sağlamak için de önemli bir parçadır.
Bazı risk veya aşırı hız durumlarında, kötü durumdaki amortisörler birçok soruna neden olabilir.
Zamanla, biriken kilometreler ve kötü sürüş uygulamaları nedeniyle amortisörler etkinliğini kaybeder ve bunları değiştirmeniz gerekebilir. Aksi takdirde bunlar lastik gibi diğer parçaların ve hatta motorun aşınmasına neden olabilir.
Aracımızın düzensiz yüzeylerde yaptığı hareketler, yön değişiklikleri, frenleme ve hızlanmalar gerekli filtreleme yapılmadan iletilerek jantlara, frenlere ve ayrıca lastiklere zarar verdiğinde süspansiyonun konforu bozulur.
Bu nedenle yaklaşık 20.000 km’ye ulaştığınızda periyodik kontrollerinizi yapmanızı öneririz. Bunları kötü durumda tutmak, yalnızca sürüş sırasında sorunlara neden olmakla kalmaz, aynı zamanda aracınızın ilk denemede MOT’u geçmesini de engelleyebilir.
Aracınızda bir sorun olabileceğini düşünüyorsanız, atölyemizde ücretsiz muayene ve sonrasında gerekli görmeniz halinde amortisörlerin değişimini sunuyoruz.
Nokta 5: Fren balataları ve diskleri
Frenler aracın sadece en önemli parçalarından biri değil, aynı zamanda sürüş sırasında güvenliğimizi sağlayan ana unsurdur.
Bu yüzden onların her zaman iyi durumda olmaları hayati önem taşıyor, aksi takdirde birden fazla aksilik yaşayabiliriz.
Bunları iyi durumda tutmak aynı zamanda lastiklerin, amortisörlerin, arazi özelliklerinin ve sürüş kabiliyetinin iyi durumuna da bağlıdır.
Sürtünme nedeniyle diskler ve balatalar aşınır. Balatalar, disklere göre daha yumuşak sürtünmeli bir malzemeden yapıldıkları için daha çabuk aşınma eğilimindedir.
Diskler ayrıca kilometrelerce koştuktan sonra da balataların sürtünmesi nedeniyle aşınır.
Aşınmış disk frenler disklerin sürtünmesine neden olabilir. Çizilmiş veya aşınmış bir disk frenlemeyi giderek daha az kontrollü hale getirir.
Fren hidroliği bileşeninin de sürekli kontrol edilmesi gerekir. Yüksek sıcaklıklara dayanarak fren sistemlerinin bozulmasına neden olabilir. 2 veya 3 yılda bir değiştirilip yıllık olarak gözden geçirilmesi tavsiye edilir.
Nokta 6: Lastikler
Aracınızın bakımının doğru yapılması için bir diğer temel nokta ise lastiklerdir.
Tüm tekerleklerin kullanım ömrü farklıdır. Bu pek çok özelliğe bağlıdır: Araba kullanma şekliniz, araba kullandığınız yerler, hava durumu faktörleri vb.
Bu nedenle kalitelerinden emin olmak ve sizin ve ailenizin güvenliğini garanti altına almak için bunları sık sık kontrol etmelisiniz.
Her şeyden önce lastik basıncınızı kontrol etmek olacaktır. Bu onların erken aşınmasını önlemeye yardımcı olacaktır. Tekerleklere yanlış basınç uygulanması, amortisörlerin aşınmasına, frenlerin hasar görmesine ve ayrıca yol tutuşunun azalmasına neden olabilir.
Özellikle yolda çok seyahat ediyorsanız diş derinliği de çok önemlidir.
Yağmurlu ve karlı günlerin sıklıkla yaşandığı kış gibi dönemlerde lastiklerin optimum durumda olması büyük önem taşıyor. Çünkü çizimdeki bloklar aracınızın yolu kavramasına yardımcı olacaktır. Aynı durum yaz aylarında sıcaklığın 25 dereceyi aştığı bölgelerde de yaşanıyor.
Yol yüzeyi güneş ışınlarıyla ısınarak aracımızın tekerleklerinin asfalta yapışmasına neden oluyor.
Onları her zaman mükemmel tutmak çok basit; sadece birkaç basit adımla kullanım ömürlerini daha uzun süre uzatabilirsiniz.
Nokta 7: silecek lastikleri
Her mevsim değişikliğinde aracınızın bakımında bu noktayı atlamamak önemlidir.
Ön cam silecek lastikleri sert hava koşullarından en çok zarar gören dış unsurlardan biridir. Kullanım, yüksek sıcaklıklar ve hatta toz nedeniyle fırçaları kaplayan kauçuk hızla aşınır.
Şiddetli yağmur, dolu veya kar yağışlı günlerde aşınmış ön cam silecekleri iyi süpüremez ve yolda görüşü zorlaştırabilir. Bu nedenle, silecekleri çalıştırdığınızda ses duyduğunuz veya camın düzgün temizlenmediği an, değiştirmenin tam zamanıdır.
Silecek lastikleriniz aşınmaya yakınsa yaz sonunda değiştirmenizi tavsiye ederiz. Sahil kumu, tuz ve yüksek sıcaklığın etkisi, yeni olsun ya da olmasın silecek lastiklerinizin çatlamasına neden olacaktır.
Bu nedenle sonbahar başında ya da sıcaklıkların düştüğü ve yağışların başladığı ekim veya kasım aylarında değiştirmenizi öneririz.
Nokta 8: aydınlatma
Araç bakımında son nokta aydınlatmadan başka olamaz. Arka ve ön lambaların iyi durumda olup olmadığını kontrol etmek, görsel olarak kontrol etmek kadar basittir.
Araç farlarının bakımının doğru yapılması önemlidir çünkü bunlar, sürüş sırasında size yolda daha iyi görüş imkanı sağlamaya ve aynı zamanda diğer sürücülerin sizi görebilmesine hizmet eder.
Işıkları aylık olarak kontrol ettiğinizden emin olun. Kontrol etmeniz gereken ışıklar şunlardır: sis farları, fren lambaları, geri vites lambaları ve dönüş sinyalleri, pozisyon lambaları (arka), düşük ışık (geçiş) ve yüksek ışık (otoyol).
Bunlardan herhangi biri erimişse, mümkün olan en kısa sürede değiştirmelisiniz, çünkü bu durumda onlarla araç kullanmak para cezasına neden olur. Herhangi bir kaza durumunda Murcia ve Alcantarilla’daki orijinal VW, Audi, Seat yedek parça servisimizde doğru ışıkları seçmenize yardımcı olabiliriz.
Bu ipuçlarını faydalı buldunuz mu? Bu püf noktalarını uygulamaya koyarsanız, arabanızı mükemmel durumda tutabileceksiniz.
Soğuk motorla hızlanmaktan kaçının ve aracınıza gaz verin, bu, yağ ısınmadığından parçaların aşınmasına neden olabilir.
Önlem alın ve araca zarar vermemeye dikkat edin. Lastikleri kaldırımlara çarpmadan dikkatli bir şekilde park edin, vites kutusuna dikkatli davranın, daima debriyaja basın ve aşınmayı önlemek için motor sıcakken sürmeye çalışın.