Hayat Ansikloepdisi tekrar yapılandırılıyor.

Otomobil

Avrupa lastik etiketi nedir ve nasıl okunur?

Avrupa lastik etiketi nedir ve nasıl okunur?

Avrupa lastik etiketinin uygulanması, tüketicilere araçları için doğru lastiği seçerken özel bilgiler sağlamaya hizmet ediyor. Yakıt tüketimi verimliliğine, ıslak yollarda kavrama etkinliğine ve gürültü emisyonuna yardımcı olmanın yanı sıra.

Avrupa lastik etiketi nedir?

Her yeni lastiğe eşlik etmesi gereken bir grafiktir. İster özel araç, binek araç, hafif kamyon veya kargo için. İşlevi, sürücülere karakteristiklerinin üç temel yönü hakkında temel ve standartlaştırılmış bilgi sağlamaktır. Yakıt tüketimi verimliliği, ıslak zeminde yol tutuşu ve gürültü seviyesi gibi.

Aynı şekilde Avrupa lastik etiketi de sürücülere ihtiyaca göre uygun lastik seçiminde yardımcı oluyor.

Etiket okuması nasıl yorumlanır?

Avrupa lastik etiketi - anlamı

Bu etiket Avrupa Birliği için aynı formattadır ve üç bloğa bölünmüştür:

Enerji verimliliği

Daha çok yakıt tüketimi olarak bilinir. Etiketin sol üst kısmında yer alan lastik deseni ve benzin istasyonu sembolü ile tanımlanır. Ayrıca A’dan G’ye giden harflerden oluşan bir ölçek ve renkli şeritler. Bu, lastiğin yakıt tüketimiyle orantılı olan yuvarlanma direnci katsayısına göre sınıflandırılmasına olanak tanır.

Yani A sınıfına giren lastik, direnç katsayısı daha düşük olan lastiktir. Ve dolayısıyla daha düşük tüketim. A ve G arasındaki tüketim farkı yaklaşık 0,5L/100Km’dir.

Güvenlik

Islak kaldırımda fren mesafesiyle ilgili. Avrupa lastik etiketinin sağ üst kısmında lastiğin sırt deseni ve yağmurlu bulut görüntüsü ile tanımlanır. İlki gibi A’dan G’ye kadar değişen harf dizileriyle temsil ediliyor. Ancak tek farkı, renkleri yok.

Bu güvenlik kısmında lastikler ıslak zemindeki kavrama indeksine ve en kısa fren mesafesine göre sınıflandırılır. A ve G arasında fren mesafesi farkı 18 m’dir. Yani bir G lastiğinin ıslak zeminde ortalama 85 km/saat hızla aracı durdurabilmesi için A lastiğine göre 18 m daha fazla mesafeye ihtiyacı olacaktır.

Dış yuvarlanma gürültüsü

Avrupa lastik etiketinin alt kısmında yer alır ve hoparlörlü lastik çizimiyle tanımlanır. Ölçeği grafikseldir ve dB cinsinden gürültü değerine ek olarak ses dalgalarını simgeleyen bir, iki veya üç çizgiden oluşur. Ne kadar az çizik varsa lastik o kadar sessiz olur.

Tek şeritli olanlar 68 dB’e kadar çıkabilen lastikler, iki şeritli olanlar 69 ile 71 dB arası, üç şeritli olanlar ise 72 ile 74 dB arası ses değerlerine ulaşabilen lastiklerdir. Bu, standart etikette desibel sayısı ne kadar yüksekse ve siyah dalgalar ne kadar fazla görünüyorsa, lastiğin o kadar gürültülü olarak değerlendirileceği anlamına gelir.

Hangi tür lastikler etikete sahip olmalıdır?

Genel olarak tüm jantların Avrupa lastik etiketi taşıması gerekir. Otomobillerde, kamyonetlerde ve kamyonlarda kullanılan hem ilk kullanım hem de yedek olanlar. Ancak motosiklet kılıfları gibi bazı istisnalar da bulunmaktadır. Ayrıca onarılan lastikler, yarış tekerlekleri ve hız değeri 80 km/saat’in altında olan lastikler. Son olarak lastik çapı 10 inçten küçük veya 25 inçten büyük olan araçlar.

Benzer şekilde, hem bayiler hem de servisler, müşterinin lastik değişimine ihtiyaç duyması durumunda, onlara bilgi vermeli ve yeni lastik satın almadan önce etiketin nelerden oluştuğunu ve değerlendirilmesi gereken ana kriterleri açıklamalıdır. Bilgiler, sürücünün lastiğin gerçekten aradığının olup olmadığını anlamasını sağlayacak destekleyici materyallere dahil edilmelidir.

Lastik, araçların güvenliği için temel bir unsurdur. Asfaltta tutunma açısından en önemlisidir. Harika bir arabamız olabilir ama lastikler doğru değilse beklediğimizin yarısı kadar bile çalışmaz. Avrupa lastik etiketinin önemi ve doğru okunması bu nedenledir. Bu da ihtiyaçlarınıza en uygun lastiği seçmenizi sağlayacaktır.

Uygun lastik seçimi kadar veya ondan daha önemli olan şey, otomobille seyahat ederken güvenliğinizi artıracak ve yol tutuşunu iyileştirecek lastiklerin bakımıdır.

Avrupa lastik etiketi

Bir yenilik olarak, 1 Kasım 2018’den itibaren, önümüzdeki aydan itibaren AB genelinde yasaklanacak olan en az verimli lastikleri kullanamayacaksınız.

Otomobil ve kamyonlarda yuvarlanma direnci açısından F tipi tekerlekler ile yuvarlanma direnci katsayısı 9’dan büyük olan kamyonlar için E tipi jantlar, yeni düzenlemelere uymayan ve bunları karşılamayan tekerlekler olacaktır. bunların Avrupa Birliği Bölgesi genelinde kullanılmasına izin verilecektir.

Lastiklerinizin kullanım ömrünü korumak istiyorsanız çok markalı mekanik atölyemizden randevu alın. Onlara gerekli bakımı sağlamaya özen göstereceğiz.

Source link

İlgili Makaleler