Araba kullanmak, gereken ciddiyetle alınması gereken bir sorumluluk eylemidir. Bu nedenle araç kullanırken duyguları kontrol etmeyi öğrenmek çok önemlidir. ZEN Sürüş raporuna göre: duygular, kararlar ve sürüş, duygular o kadar otomatik tepkilerdir ki her an ortaya çıkabilirler. Bu nedenle onları doğru zamanda nasıl kontrol edeceğinizi bilmek akıllıca olacaktır.
Aşağıda en ideal ipuçlarını paylaşıyoruz.
Araba sürerken hangi duygular ortaya çıkıyor?
Bu makaledeki başlıklar
Bunları nasıl kontrol edeceğinizi söylemeden önce, direksiyon başında genellikle hangi duyguların yaşandığını bilmelisiniz. En yaygın olanlara bakalım:
yapacağım
Her şeyden önce dürtüsel ve agresif sürücülere, en ufak bir uyarana tepki vererek daha hızlı davranış sergileyenlere saldırır. Özellikle yollarda çok fazla trafik olduğunda veya diğer sürücüler uygunsuz eylemlerde bulunduğunda.
Korku/Sinirler/Kaygı
Korku, direksiyon başında deneyimlenen pek çok itici duygudan bir diğeridir. Ve genellikle sürücü acemi olduğunda veya bilinmeyen bir şehirde olduğunda saldırır. Elbette bu heyecan beraberinde sinirleri ve kaygıyı da getiriyor.
Üzüntü
Günlük sorunlar genellikle üzüntü veya mutlulukla ifade edilir. İlki hissedildiğinde sürücünün kısmen veya tamamen yoldan bağlantısı kesiliyor.
Mutluluk
Uygun seviyelerde bu, bir sürücünün yaşayabileceği en iyi heyecandır. Ancak ‘normal’ olanı aştığında, araç kullanırken konsantrasyonun da bozulmasına neden olur.
Duyguların iyi sürüşü etkilediğini gösteren işaretler
Audi Tutum Vakfı’nın yaptığı araştırmaya göre İspanyol sürücü genel olarak mutlu ve dışa dönük. Ancak yolculuğunuz boyunca başka duygular da yaşayabilirsiniz.
En yaygın sürüş duygularını okuduktan sonra şunu merak ediyor olabilirsiniz: “Direksiyon başında duygusal bir dönem yaşadığımı nasıl bilebilirim?”. Duygusal engeli tanımlamanıza yardımcı olacak anahtarlardan bazıları şunlardır:
- Trafik işaretlerine saygı göstermeyin.
- Hızlı sürüş.
- ısrarla arabanın kornasını çalmak.
- Daha hızlı hareket etmek için birden fazla şeritte ilerleyin.
- Emniyet kemerini kullanmayın.
- Yoldan geçenlere veya diğer sürücülere bağırın.
- Çığlık atmak, ağlamak ya da gülmek için yolun ortasında durmak.
Araç kullanırken duyguları nasıl kontrol edeceğinize dair ipuçları
Belirli bir anda hissettiğiniz duygunun etrafındaki işaretleri belirledikten sonra, durumu düzeltmek için harekete geçmek akıllıca olacaktır. Bu durumda direksiyon başındaki duygusal dönemleri kontrol etmek için çok faydalı olacak aşağıdaki ipuçlarını paylaşıyoruz:
- Yolda kazaları önlemek için sürüşten önce aracın genel durumunu kontrol edin. Bu da yorgunluk ve öfke yaratır.
- Motivasyon cümlelerini arabanın bir yerinde saklayın. Böylece özellikle öfke ve çaresizlik anlarınızda okuyabilirsiniz.
- Arabaya bindiğiniz ilk andan itibaren doğru duruşu benimseyin. Kendinizi rahat hissetmiyorsanız, rahatlamak için birkaç dakikanızı ayırın.
- Dikkatinizi dağıtacak şeylerden kaçının ve yalnızca yola odaklanın. Tartışmayın, cep telefonunuzu kullanmayın ve yüksek sesle müzik dinlemeyin. Bunun amacı araç içindeki gerilimi önlemektir. Araç kullanırken ilk andan itibaren duygularınızı kontrol edersiniz.
- Sorunsuz sürün ve trafikle mücadele etmeyin. Diğer araçların hızının sizin istediğinizden daha yavaş olduğunu görseniz bile sabırlı olun. Bunun bir kaza olabileceğini veya pazartesi öğlen olması ve herkesin öğle yemeğine çıkması nedeniyle olabileceğini unutmayın.
- Ruh haliniz uygun değilse, düşünmek ve sakin olmak için birkaç dakikanızı ayırın. Öfkenin veya üzüntünün yolda iyi bir arkadaş olmadığını unutmayın.
- Orta ses seviyesinde (düşük veya orta) yumuşak, rahatlatıcı müzik dinlemeyi deneyin. Buradaki fikir rahatlamaktır, ancak yoldaki konsantrasyonunuzu kaybetme noktasına kadar değil.
Duygusal zeka ve yol güvenliği, sürücülere yolculukları boyunca eşlik etmesi gereken iki unsurdur. Hem sizin hem de diğer sürücülerin sağlığını tehlikeye atabilecek durumlara düşmekten kaçınmak için. Ve elbette yollarda seyahat eden siviller de.