Bir süredir yeni WLTP homologasyon döngüsünü duyuyoruz, ancak bunun önceki döngüden gerçekten farkı nedir? Araç satın alırken bu daha yüksek bir maliyet anlamına mı gelecek?
Geçtiğimiz yılın eylül ayında bazı markaların emisyon kontrolündeki yanılgılar sonucu ortaya çıkan Avrupa Komisyonu, yeni araçların yakıt ve CO2 emisyon kontrollerinde değişiklik talebinde bulunmuştu.
Bu nedenle, yakıt tüketimini ve emisyonları ölçmek için yeni bir döngü önümüzdeki Eylül ayından itibaren yürürlüğe girecek ve 25 yıldır kullanımda olan mevcut NEDC homologasyon döngüsü kısmen ortadan kaldırılacak.
Yeni WLTP onay döngüsü veya Dünya Hafif Araç Test Prosedürü“Gerçek” kullanım koşullarında tüketim ve kirletici emisyonlara ilişkin daha doğru veriler sunmak amacıyla oluşturuldu.
Yeni WLTP onay döngüsünü önceki döngü olan NEDC’den farklı kılan nedir?
Bu makaledeki başlıklar
Tahmin ettiğimiz gibi yeni döngü, zaten aşina olduğumuz testlerde iyileştirmeleri de beraberinde getiriyor.
Öncekinden farklı olarak bu yeni döngü, aracın davranışının tamamen incelenebildiği, düşük, orta, yüksek ve çok yüksek oranlarda izlenebildiği dört yeni simülasyon döngüsüne bölünmüş durumda. Bu, şehir içi, şehirlerarası sürüşe ve otoyollarda veya otoyollarda sürüşe eşdeğer olacaktır.
Kilometre NEDC’nin 11 km’sinden 23,25 km’ye çıkarıldı ve süre 30 dakikaya çıkarıldı.
Daha gerçekçi sürüşü simüle etmek için testin ortalama hızı 34’ten 46,5 km/saat’e çıkarıldı. Maksimum 131 km/saat hıza ulaşıyor.
Araçların durdurulma süresi %25’ten %13’e düşürülür.
Bu yeni homologasyon döngüsünün başladığı sıcaklık da NEDC döngüsündeki 25°’ye kıyasla 14°’ye düşürülür. Böylece daha gerçekçi hava koşulları simüle edilir.
Bir diğer yenilik ise, yeni WLTP homologasyon döngüsünde, aracın açılır tavan gibi ağırlık ve aerodinamik açısından opsiyonel donanımlarının dikkate alınmasıdır.
Bu yeni prosedüre gerçek trafik koşullarıyla yapılan yol testi de eklendi, RDEbelirlenen NOx sınır değerlerinin gerçekten karşılanıp karşılanmadığını kontrol etmek amacıyla.
Bir diğer önemli değişiklik ise ilk kez hibrit modellerin de bu zorunlu sınava tabi tutulması olacak. İlki akü bitene kadar sürekli, ikincisi ise benzinli motorla olmak üzere iki test gerçekleştirilecek. Elde edilen sonuçlardan ortalama elde edilecek ve elde edilen bu rakam tüketim olacaktır.
Bu değişiklikler yeni araçların nihai maliyetini etkileyecek mi?
Ocak ayında belli ölçüde uygulanmaya başlanmış olsa da, bunun aracın kullanıcı açısından nihai maliyetine etki edip etmeyeceği konusunda hâlâ bazı şüpheler mevcut.
Ancak kesin olarak bildiğimiz şey, yeni WLTP onay döngüsünün yeni araçların onaylı emisyonlarını %40’a kadar artırmasına neden olacağıdır.
Bunun bir sonucu olarak emisyonlardaki bu artış, birçok aracın izin verilen emisyon aralığını değiştirmesi anlamına gelebilir.
Bu nedenle hibrit modeller de dahil olmak üzere tescil vergisinden muaf olan bazı modellerin bu yıl ve 2019 yılı boyunca artık muafiyetten yararlanması mümkün olamayacaktır.
Öte yandan emisyonların artması, dolaşımdaki birçok modelin çevre etiketlerinde de değişikliği beraberinde getiriyor. Bu durum plug-in hibrit segmentini ve SUV segmentini ciddi şekilde etkileyebilir.
Kendi adına, O ve ANFAC onay testlerinde tüketicilerin bu değişikliklerden etkilenmemesi yönünde pozisyonlarını dile getirmeye başladılar. Bunun olacağını doğrulamak için yine de birkaç ay beklememiz gerekecek.
Teyit edebileceğimiz şey, bu uygulamanın Norveç, İzlanda, İsviçre, Lihtenştayn, Türkiye, İsrail ve Hindistan’ın yanı sıra tüm Avrupa ülkelerinde 2019’dan itibaren yeni tescil edilen tüm araçlar için kademeli ve zorunlu olarak uygulanmaya başlayacağıdır.
Çin gibi diğer ülkelerde bu yeni WLTP homologasyon döngüsü zaten emisyon testlerinin son aşamasında kullanılıyordu. Güney Kore, Rusya veya Avustralya mevcut NEDC’yi kullanmaya devam edecek.