Elektrikli araç pazarı gittikçe daha hızlı büyüyor ve hatta Formula 1’e bile ulaştı. Üç sezonun ardından hız yarışları dünyasında bir referans noktası haline gelen ilk elektrikli tek koltuklu şampiyona olan Formula E böyle doğdu.
Formula E oldukça yeni bir şampiyona türüdür. Şampiyonanın ilki 2014 yılında Pekin’de başladı ve bir yıl sonra Londra’da sona erdi.
Geçtiğimiz Ekim ayında Hong Kong’da başlayan ve bu yılın Temmuz ayında Montreal’de sona erecek olan bu yenilikçi şampiyonanın üçüncüsü şu anda düzenleniyor.
Peki bu şampiyonluk gerçekte nasıl ortaya çıktı?
Formula E nasıl ortaya çıktı?
Bu makaledeki başlıklar
Şu anda çevre bilinci birçok otomobil markasının ve ekibinin yol haritasını çiziyor. Yollarımızda yer alacak otomobillerde gelişmelerin ve teknolojik ilerlemelerin olduğu kadar yarış dünyasında da ilerlemelerin olduğu bir dönemde yaşıyoruz.
Tüm otomobil şirketleri elektrikli araçların geliştirilmesinde ilerleme kaydediyor. Geçtiğimiz Mart ayında düzenlenen 2017 Cenevre Otomobil Fuarı’nda çok yakın gelecekte yollarımızda göreceğimiz konsept otomobillerden bazıları tanıtıldı.
Bu mevcut eğilimin belirtisi olarak FIA (Uluslararası Otomobil Federasyonu) ve daha spesifik olarak başkanı Jean Todt, elektrikli tek koltuklu bir şampiyona yaratma fikrinin dayandığı öncül olan sürdürülebilir mobilitenin tüm potansiyelini göstermek istedi. doğmak.
Todt, eğer elektrikli arabalar yolda sürüş için iyiyse, neden pistte yarışmak için de iyi olmasınlar diye düşündü. Bu fikir, Formula E’yi, Formula 1 gibi tek koltuklu yarışmalar düzeyinde bir referans noktası haline getiren şeydi.
Formula EF01, ilk elektrikli tek koltuklu araç
O Formül EF01 Şimdiye kadar yapılmış ilk elektrikli tek koltuklu prototip olarak 2011 yılında piyasaya sürüldü. Elektrikli tek koltuklu araçların popülaritesini teşvik etmeye ve hızlandırmaya çalışarak bu kategoride öncü oldu. Lucas di Grassi bu modelin resmi test pilotuydu.
Fransız kökenli Formula EF01 Mevcut Formula 3’e benzer özelliklere sahiptir: 300 HP güç, 260 km/saat hıza sahip olup 0’dan 100 km/saat hıza sadece 3 saniyede çıkabilmektedir. Montajı şasiyi yapan Mercedes GP ve Siemens tarafından üretilen motorlar tarafından gerçekleştirildi.
Zaten 2012 yılında, ilk elektrikli tek koltuklu şampiyona olan Formula E’nin ikinci sezonunda yarışmak için özel olarak yaratılan yeni bir modelin tasarımı ve inşası başladı. Böylece doğdu Spark-Renault SRT 01E.
Bu sayede McLaren, şampiyonadaki tüm otomobillerin resmi motor, şanzıman ve elektronik sistemleri tedarikçisi olarak seçildi. Spark Racing Technologies, İtalyan Dallara ve Renault şirketi ile birlikte şasinin oluşturulmasından ve Renault ZE (0 emisyon) programlarının araçlara dahil edilmesinden sorumluydu. Lastikleri Michelin tedarik etti ve Williams Advancing Engineering, 42 yarışan otomobilin her birinin akülerinden sorumlu şirketti.
Formül E içeriden.
İlk baskıda tüm arabalar güç açısından aynıydı. Yalnızca şasinin tasarımı farklıydı ve herhangi bir Formula 1 arabasına çok benziyordu.
Ancak ikinci baskıda birçok otomobil üreticisi motor veya vites kutusunda yenilik yapmaya başladı.
Bu şampiyona ile geleneksel Formula 1 şampiyonası arasındaki en büyük fark esas olarak araçların süresi ve özerkliğidir. Aynı koşullar altında rekabet edebilmek için bu araçlardaki tüm akülerin aynı süreye veya özerkliğe sahip olması gerektiği tespit edilmiştir.
Formula 1’de arabaların ortalama tüketimi 68L / 100 km olmasına rağmen, bir Formula E arabasının Pil ömrü yaklaşık 25 dakika ile sınırlıdır ortalamada.
Bu durum her şampiyonanın günlerinin geleneksel Formula 1 testlerine göre daha kısa olmasına neden oluyor. Bu nedenle sürelerin artırılması amacıyla yarı yolda araç değişikliği yapılıyor.
Formula E, elektrikli araçların geliştirilmesine ilham veren bir şampiyonadır. Katılan arabalar Pilleri şarj etmek için gliserin kullanıyorlar%100 yenilenebilir biyodizelin bir yan ürünü.
2017 Formula E Dünya Şampiyonası
Formulec EF01’in hedefi açık ve iddialıydı; 2015’ten önce Formula 1’de yarışmak.
İlk elektrikli tek koltuklu şampiyona olan Formula E, Eylül 2015’te Pekin’de bu şekilde düzenlendi. Açılış yarışının ardından, bu ilk Formula E Dünya Şampiyonasına son veren 10 yarış daha düzenlendi.
Formula E Dünya Şampiyonası’nın izlendiği ülkelerden bazıları Malezya, Arjantin, ABD ve Almanya oldu.
Bu ilk edisyona her birinde 2 sürücü olmak üzere 10 farklı takım katıldı ve toplamda 20 katılımcı oluştu. Spark Racing Technology, bu sezon için 42 otomobilin üretilmesinden sorumlu.
Bu şampiyonanın puanlama sistemi diğer FIA kategorilerine benzer.
Bu ilk baskının galibi Alman-Brezilyalı oldu Nelson Piquet144 puanla zaferi kim kazandı? Formula E’nin ikinci sezonu Ekim 2015’te gelecek ve sürücünün zaferiyle sona erecekti. Sebastien Buemi kazanan olarak.
2016-2017 sezonu şu anda yapılıyor ve 12 yarışın ardından Temmuz 2017’de Kanada’nın Montreal kentinde sona erecek. Üçüncü sezona katılan takımlar şöyle:
- Abt Schaeffler Audi Sport Lucas Di Grassi ve Daniel ABT ile birlikte
- Andretti Otomobil Sporları Robin Frijns ve Antonio Félix Da Costa ile birlikte
- DS Bakire Yarışı Sam Bird ve Jose Maria Lopez’le birlikte
- Faraday’ın Geleceği Ejderha Yarışı Jerome D’Ambrosio ve Loic Duval ile
- Panasonic Jaguar Yarışı Adam Carrol ve Mitch Evans’la birlikte
- Mahindra Yarışı Nick Heidfeld ve Felix Rosenqvist’le birlikte
- Sonraki EV NIO Nelson Piquet JR ve Oliver Turvey ile birlikte
- Renault e.presas Nico Prost ve Sebastian Buemi ile
- TEKNİK Jean-Eric Vergne ve Esteban Gutierrez ile birlikte
- Venturi Stephane Sarrazin ve Maro Engel ile
Üçüncü sezonu kimin kazanacağını öğrenmek için birkaç ay daha beklememiz gerekecek. Ancak bu arada, web sitelerini ziyaret ederek tek kişilik elektrikli bir yarışma olan Formula E’nin keyfini çıkarabilirsiniz.
İçinde bu elektrikli tek kişilik yarışma, ilgili içerik ve onu nerede izleyebileceğinizle ilgili tüm bilgileri bulacaksınız.