Hayat Ansikloepdisi tekrar yapılandırılıyor.

Otomobil

İlkbaharda arabanızın bakımı için 6 ipucu

İlkbaharda arabanızın bakımı için 6 ipucu

İlkbaharda güneşli saatler daha fazla, soğuklar ise daha azdır. Bu nedenle eğer istediğimiz güzel havayı değerlendirip bir yolculuğa çıkmaksa öncelikle aracınızın bakımı için bu ipuçlarını takip etmeyi unutmayın.

Düşük sıcaklıklar ve yoğun kar yağışı çoğu zaman yolların zarar görmesine neden olan önemli faktörlerdir. Sıcakların gelişiyle birlikte ilk yolculuğa çıkmayı düşünüyorsak aklımızda tutmamız gereken bir şey var.

Ayrıca sıcaklıklar yükselse de baharın yılın en yağışlı mevsimlerinden biri olduğunu ve “soğuk yağış” gibi fırtınalara en yatkın mevsim olduğunu unutmamalıyız, bu nedenle aracınızın bakımlarını güncel tutmanız daha da gerekli hale gelir.

Özellikle ilkbaharda herhangi bir tür alerjiden muzdaripsek, dikkate almamız gereken bir diğer faktör de çiçeklenme mevsiminin mükemmel olmasıdır. Bu da ağaçlardan ve bitkilerden gelen polenlerin artmasına neden olur.

Bilmeyenler için polen, bizim için rahatsız edici olduğu gibi, bu toz, motor ve klima sistemlerini etkileyebileceği için aracımız için de rahatsız edicidir.

Bu nedenle size yılın bu döneminde gözden geçirmeniz gereken birkaç noktayı gösteriyoruz.

1# Sıvılar uygun seviyede

Bahar, seyahat zamanıdır, hafta sonu gezisine çıkın… Arabanın yüksek sıcaklıklara maruz kalacağı uzun bir yolculuğa çıkacaksanız, soğutma sıvısına dikkat etmek en iyisidir.

Soğutma sıvısı, motoru yıl boyunca optimum sıcaklıkta tutmaya yardımcı olur.

Sadece yolculuğa çıkmadan önce kontrol etmeniz gerekmiyor, aynı zamanda sürüş sırasında uyarı ışığı yanarsa veya bir süredir sıvı seviyesine dikkat etmediyseniz, ideal olan arabanın kaputunu açmak ve kontrol et.

Bu tanklar şeffaf olduğundan ve üreticiye göre uygun seviyeyi gösterdiğinden miktarın kontrolü çok kolaydır.

Biraz soğutma sıvısı eklemek için, bunu araç soğukken ve düz bir yüzeye yerleştirildiğinde eklemek en iyisidir.

Bu durumda bakım çok karmaşık olmayacaktır. Soğutma sıvısının durumunu sık sık kontrol etmeniz ve aracımızın motorunun düzgün çalışmasının soğutmasına bağlı olduğunu unutmamanız tavsiye edilir.

2# Işıklar uzakta.

Arabamızın farları görmenin ve görülmenin anahtarıdır. İlkbaharda günlerin daha uzun olduğu doğrudur ancak hava koşullarının hızla değişmesi ihtimaline karşı hazırlıklı olmalısınız.

İyi bir bakım için, aracınızın tüm ışıklarının, özellikle de fren lambalarının, konum lambalarının, kısa huzmeli farların, uzun huzmeli farların ve sis farlarının doğru şekilde çalıştığını doğrulayın.

Diğer araçların gözlerinin kamaşmasını önlemek için ışıkların yüksekliğini ve ayarını kontrol etmek önemlidir.

Ayrıca, en iyi şekilde çalışmasını sağlamak için araba lambalarının çiftler halinde değiştirilmesi tavsiye edilir.

3# Lastiklerle oyun oynamazsınız.

Sıcaklıktaki ani değişiklikler lastik basıncını etkileyebilir. Kışın ardından lastik basıncı düşük sıcaklıklardan etkilenebilir. Bunları inceleyin.

Bazı üreticiler bahar aylarında her 15 günde bir ve her zaman dolu koltuklarla veya büyük yüklerle yolculuğa çıkmadan önce hızlı bir basınç kontrolünün yapılmasını önermektedir.

Arabanın sahip olması gereken basıncı bilmek için üreticinin talimatlarını takip etmek en iyisidir. Ayrıca kauçuğun hasar görmemesi ve diş derinliğinin en az 1,66 mm olması da önemlidir.

Kontrol sırasında basınç düşükse lastiklerde hafif aşınma olabilir. Yağmur yağarken araç kullanmanız suda kızaklamaya neden olabilir.

Öte yandan basınç daha yüksekse lastiklerin diş ortası daha çabuk aşınır ve ani bir darbe durumunda patlayabilir.

İlkbaharda ve yılın geri kalan mevsimlerinde lastiklerinizin mükemmel durumda olması çok önemlidir, aksi takdirde kirli yollarda veya kötü koşullarda araç kullanırken kaza yapabilirsiniz.

4# Polen filtresinden bakteri ve akarları temizleyin.

İlkbahar aylarında polen filtresinde toz, polen, akarlar ve hatta böcekler gibi çok miktarda asılı parçacık birikecektir.

Bu nedenle, aracınızın en iyi şekilde bakımı için, kabinin içinin ve klima kanallarının temiz tutulmasına yardımcı olacağından, periyodik olarak değiştirilmesi önemlidir.

Havalandırmanın gözle görülür derecede azaldığını fark ettiğinizde veya havalandırma kanallarında hava dolaşırken herhangi bir koku fark ettiğinizde de bu filtreyi değiştirmelisiniz.

5# Ön cam silecekleri ve lastikleri.

Ani sıcaklık değişimleri ön cam silecek lastiklerinin çok fazla zarar görmesine neden olur. Soğuk ve yağışlı bir kışın ardından sıcaklığın gelmesi, sertliğinden dolayı genellikle çatlaklara ve az harekete neden olur.

Aşırı gürültü, çizgiler ve temizlenmemiş alanlar bunların değiştirilmesi gerektiğinin en açık işaretleridir.

Ön cam yıkama sıvısı da önemlidir. Musluk suyunda çok fazla kireç olduğundan ve enjektörleri tıkayabileceğinden, damıtılmış su ile doldurulması tavsiye edilir.

Yağmur yağmadan önce silecek lastiklerinin kontrol edilmesi, aracınızın iyi bakımı için çok önemlidir. Görünürlük eksikliği yaşamadan önce bunu unutmayın.

6# Fren balataları ve diskleri.

Frenler, yolculuğa çıkmadan önce mükemmel olması gereken temel bir parçadır.

Fren balatalarının aşınmış olmadığını veya fren disklerinin uygun durumda olup olmadığını sık sık kontrol etmelisiniz.

Bu parçalarda aşınma meydana geldiğinde kayda değer bir verim kaybı meydana gelebilir, bu da fren mesafesinin artmasına ve olası beklenmedik savrulmaya neden olur.

Bu sayede bu sistemlerin periyodik bakımlarının yapılması ve hasarlı parçaların zamanında değiştirilmesi, ileride oluşabilecek kazaların önüne geçebilmektedir.

Bu yüzden yolculuğa çıkmadan önce aracınızın tüm bu noktalarını kontrol etmeyi unutmayın. Bunlardan herhangi birinin değiştirilmesi gerekiyorsa mekanik atölyemizden randevu alın. Tüm sorunlarınızı çözeceğiz.

Source link

İlgili Makaleler