Gerçekleştir yeni bir arabanın zorla girmesiBelki sana o kadar da temel gelmiyordur. Ancak ev gibi yeni bir araç satın almanın hayatınızdaki en iyi ve en büyük yatırımlardan birini temsil ettiğini dikkate alırsak, aracın kullanım ömrünü uzatmak için herhangi bir şey yapmaktan zarar gelmez.
Bu nedenle bugün size yeni aracınıza nasıl rodaj yapacağınızı anlatacağız.
Yeni bir arabada ne bozulur?
Bu makaledeki başlıklar
Rodaj, mekanik parçaların düzgün bir şekilde birbirine geçmesi için yeni arabanın motorun belirli sınırlarını aşmaması gereken bir zaman aşamasıdır. Aynı şekilde bu sadece itici gazda da olmuyor. Ancak her aracın temel parçası olduğundan dayanıklılığının sağlanması için korunması gerekir.
Dolayısıyla bu işlemin aracın kat edeceği ilk kilometrelerde yapılması gerekiyor. Çünkü zaman geçtikçe itici maddeyi oluşturan parçalar daha dayanıklı hale gelir. Ancak yine de insanlar tarafından üretildikleri için üretim açısından hatalar veya kötü ayarlamalar (alışılmadık bir durum) ortaya koyabilirler.
Bu nedenle 5.000 kilometreye yakın bir süre motor bakımının yapılması hayati önem taşımaktadır. Arabanın tamamen alışması için 10.000 kilometreye kadar yol kat etmesi gerekiyor.
Yeni bir arabaya nasıl girilir?
Bir aracı kırmanın temel amacı, motora çok fazla baskı uygulamamak ve bileşenlerinin doğru şekilde devreye girmesini sağlamaktır. Ve bu nedenle rodaj, aracın modeline ve çalıştığı yakıt türüne göre değişmektedir.
Bu süreç iki aşamaya ayrılabilir: ilk çekim ve ileri çekim. Bu nedenle hızlandırıcıyı ve devirleri uygularken dikkatli olmanın önemi. Size bir dizi vereceğiz Yeni bir arabaya binmek için ipuçları.
İlk çekim nelerden oluşuyor?
İlk rodaj sırasında aracın motoru ilk 1.500 ila 2.500 kilometrede yüksek devirlere maruz bırakılmamalıdır. Bu durumuda yeni bir benzinli arabaya zorla girme3.500 RPM’yi geçmemeliyiz. Sırasında yeni bir dizel arabada2.500 RPM’den fazla olmamalıdırlar.
Aynı şekilde, Ayrıca düşük devirlerde sürüş yapılması tavsiye edilmez. yeni bir arabaya binerken. Çünkü bu, motor parçalarının aşırı çalışmasına neden olabilir. Bu durumda düz alanlarda 1.500 RPM’nin altına, tırmanışlarda ise daha da altına inmemelisiniz.
Aynı şekilde mümkün olduğu ölçüde Araç tamamen durdurulmuşsa ani hızlanmalardan kaçının. Ve eğer hava soğuksa, gereğinden fazla hızlandırmayın. Ve sabit bir hızda sürün, çünkü çekim sırasında bu genellikle çok önemlidir.
Ek olarak, ne pahasına olursa olsun römork kullanımından kaçının ilk 2.000 kilometre boyunca. Ve gerekiyorsa aracı fazla yüklü taşımayın. Bu, gaz pedalına normalden daha fazla basmanıza neden olur ve bu da motora daha fazla efor sarf edilmesine neden olur.
İleri düzey çekim nasıl yapılır?
Gelişmiş alıştırma aşaması 5.000 veya 6.000 kilometreye kadar gerçekleştirilir. Bu nedenle aracın daha yüksek basınçlara uyum sağlaması gerekmektedir.
2.500 kilometreye ulaşıldığında, devirleri kademeli olarak artırmanın zamanı gelmiştir; katedilen her 1.000 kilometre için yaklaşık 500 dev/dak. Bu, devirlerin halihazırda kat edilen kilometreye göre ayarlanması gerektiği zamandır. yeni benzinli veya dizel arabamıza zorla girilmesi:
- İçinde dizel motorlu bir arabanın filme alınmasıİlk rodaj sırasındaki maksimum devir sayısı 2.500 kilometreye kadar 2.500 RPM’dir.
- Bu durumda 3.500 kilometreye ulaşıldığında araç 3.000 RPM’ye kadar hızlanabilir.
- Ve 4.500 kilometreye ulaştığınızda 3.500 RPM’ye kadar ulaşabiliyorsunuz.
- Son olarak, 5.500 kilometrede yeni bir arabaya bindiğinizde 4.000 RPM’ye ulaşabiliyorsunuz.
İlk alıştırmada tavsiye edilenin aksine, özellikle uzunsa rotayı aynı sayıda devirle kat etmekten kaçının. Ancak bu, hızın ardışık olarak değiştirilmesi gerektiği anlamına gelmez. Ancak hızı değiştirmelisiniz çünkü bu aşama motoru kullanım ömrünün geri kalanına hazırlayan aşamadır.
6.000 kilometreye ulaşıldığında çekimler tamamlanabilecek. Ancak yine de aracı dilediğiniz gibi kullanmak için yaklaşık 2.000 kilometre daha beklemeniz tavsiye ediliyor. Bu noktada, yağ tüketimi zaten düzenlenmiş ve istikrara kavuşturulmuştur. Ve eğer geri kalan göstergeleri dikkate aldıysanız, motor performansı yeterli olacak ve aracın keyfini çıkarmanıza olanak tanıyacaktır.
İdeal olan, üretici belirtse de belirtmese de her zaman yeni bir arabaya zorla girilmesidir. Bu sayede araç, kullanım ömrü boyunca maruz kalacağı gereksinimlere aşamalı olarak uyum sağlayacaktır. Konuyla ilgili sorularınız varsa Audi, Seat, Skoda ve Mercedes’in yanı sıra diğer markalarda uzmanlaşmış çok markalı mekanik atölyemizdeki danışmanlarımızdan daha fazla bilgi istemekten çekinmeyin.