Kış aylarında bir yolculuğa çıkmayı mı düşünüyorsunuz? Eğer öyleyse ve gideceğiniz yer dağlık bir bölge ise, karda güvenli sürüş için bu ipuçlarını uygulamaya koymayı unutmamalısınız.
Pek çok sürücü, sıcaklıkların ilk düşüşüyle birlikte tatillerini ve kış kaçamaklarını karın başrolde olduğu dağlık bölgelere hazırlamaya başlıyor.
Peki aracımızı almalı mıyız? Bu, birçok sürücünün planlama sırasında aklına gelen sorudur.
Sizin lehinize diyeceğiz ki evet, kışın yüksek dağlık bölgelere seyahat edersek kendi arabamızı da getirmemiz mümkün. Yolculuk sırasında daha dikkatli olmamız gerekiyor.
İster yazın ister kışın seyahate çıkmadan önce proaktif olmanız gerektiğini unutmayın.
Evden ayrılmadan önce her şeyin doğru olup olmadığını kontrol edin, yolculuk sırasında daima ihtiyacınız olanı yanınızda bulundurun. Kışın seyahat ediyorsanız, varış noktanıza sorunsuz bir şekilde ulaşıp ulaşamayacağınızı daima kontrol edin.
Karda güvenli sürüş yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bu olacaktır.
Evden çıkmadan önce hava raporlarını kontrol edin. Bunu siteden yapabilirsiniz Devlet Meteoroloji Ajansı, AEMET.
Bunun için yolların durumunu öğrenin. DGT Farklı renkler aracılığıyla belirli bir yolun durumunu gerçek zamanlı olarak bilmenin mümkün olduğu bir haritayı tüm sürücülerin kullanımına sunar.
-
-
- Yeşil seviye: Araç sürmeye izin verilir, ancak biraz dikkatli olunmalıdır. Hızımızı otoyollarda ve otoyollarda 100 km/saat’e, diğer yerlerde ise 80 km/saat’e düşürmeliyiz.
- Sarı seviye: yol kısmen kapatıldığında etkinleştirilir. Araç kullanırken çok daha dikkatli olmalı ve 60 km/saat hızı korumalısınız.
- Kırmızı seviye: Bu seviye etkinleştirildiğinde zincir kullanılması gerekir. Ayrıca karda araç kullanırken çok dikkatli olmalı ve tamamen güvende değilsek diğer araçları geçmemeli veya geçmemeliyiz.
- Siyah seviye: Yolda çok kalın kar var, dolayısıyla bu yolda araç kullanmak yasaktır.
-
Yolculuğunuza başlamadan önce aracın durumunun optimal olduğundan emin olun.
Ve her şeyden önce karda araç kullanacaksanız sis farlarının nasıl çalıştığını bilmeniz çok önemlidir.
Bu ışıklar çok parlak. Amaç fazla menzil sağlamak değil, çalılık, sis veya kar yağışı durumlarında arabanın hemen önündekini aydınlatmaktır.
Öte yandan araç kullanırken sürüş şeklimiz gibi yolculuk sırasında hayati önem taşıyabilecek bazı ayrıntılara dikkat etmek oldukça önemlidir.
Islak asfaltta araç kullanırken son derece dikkatli olduğumuz gibi, karda araç kullanırken de bunu daha da ciddiye almalıyız.
Eriyen kardan kaynaklanan nem ve düşük sıcaklıklar nedeniyle yolda buz parçaları oluşabilir. Uygun olmayan bir hızda sürersek aracın kontrolünü kaybetmemize neden olabilir.
Araç kullanırken ani manevralardan kaçının, hızı önemli ölçüde azaltın ve her şeyden önce riskleri önceden tahmin edin ve diğer araçlarla güvenlik mesafesini artırın.
Aşırı kar yağışı durumlarında daima diğer araçların lastik izlerinin yerleşimini takip edin, bu arazi aracımızın kaymasına neden olmaktan daha muaf olacaktır.
Karlı zeminde fren yapmanın önemini de unutamayız. Bu videoda bize açıklandığı gibi bunu düz bir çizgide yapmak en iyisidir.
https://www.youtube.com/watch?v=Jg6QbiXRRCA
Yolculuğa çıkmadan önce deponun dolu olması çok önemlidir ve eğer karda araç kullanmaktan bahsediyorsak, bu daha da önemlidir.
Dikkatli olmalıyız, ne tür bir sürüş durumuyla karşı karşıya kalacağımızı asla bilemeyiz.
Karlı bir yolda saatlerce kalmak çok fazla yakıt tüketimi gerektirir.
Böyle bir durumda motoru ve ısıtıcıyı açık tutmanız gerektiğini unutmayın. Bu durumda tüketim düşük olsa da dolu depo ile aracınızın kabininin birkaç saat boyunca iyi bir sıcaklıkta tutulmasını sağlarsınız.
Kış lastiğimiz yoksa zincirlerimizi elde taşımamız ve her şeyden önce doğru şekilde takmayı bilmemiz çok önemli.
Eğer hiç takmadıysanız ya da takalı uzun zaman olduysa bu videoda bize nasıl yapılacağını çok basit bir şekilde anlatıyorlar.
Farklı zincir türleri vardır; birinin veya diğerinin seçimi kullanıcıya, sahip oldukları ihtiyaçlara, onlara sağlayacakları kullanıma ve yüzleşmek istedikleri maliyete bağlı olacaktır.
-
-
- Metal zincirler: Bunlar en yaygın olanlardır. Lastiğin iç kısmına doğru giden ve dış kısmından gergilerle tutulan bir halka veya kabloya bağlanan metal bağlantılardan oluşurlar. Avantajı düşük maliyeti, dezavantajları:
- montaj ve ayarlamanın zorluğu.
- Aracın içinde ürettikleri muhteşem hareket.
- Denge ve çekiş kontrollerinin çalışmasını zorlaştırırlar.
- Doğru şekilde monte edilmediği takdirde lastikleri çizebilir ve hatta araca zarar verebilirler.
- kumaş zincirler: Tekerleğin dişlerini kapatan bir örtüden başka bir şey değildirler. Montajı çok kolay olmasına rağmen çok çabuk yıpranır ve yırtılır. Diğer bir avantaj ise otomobilin metal zincirlere göre daha az titremesi ve sürüş destek sistemlerini etkilememesidir. Uygunsuz mu? Genellikle metal olanlardan daha pahalıdırlar.
- Ağ zincirleri: Bu durumda aracımızın tekerleğini kaplayan, tekstil malzemesine sarılmış ve metal halkalarla birleştirilen farklı kablolardır. Montajı kumaş olanlara çok benzer. Bir avantajı, çok daha uzun süre dayanmaları ve ESP’nin bağlantısını kesmenin gerekli olmamasıdır.
- Yarı otomatik zincirler: Genellikle karda araç kullanıyorsanız, bunlar en iyi seçeneğinizdir. Onlar çok iyi bilinen Spikes Spider’lardır. Jant üzerine yerleştirilen yarı sabit sistem oldukça rahat ve etkilidir ancak fiyatının yüksek olması ve sistemin bir kısmını kalıcı olarak jant üzerinde taşımaya zorlaması nedeniyle sadece bu arazilerde sürekli seyahat eden kişiler tarafından kullanılmaktadır. Uzun ömürlüdürler ve saniyeler içinde takılıp çıkarılabilirler, bu da çok kullanışlıdır.
- Sıvı sprey: Lastik sırtına püskürtülür ve sadece birkaç km için bile olsa tekerleğin tutuşunu artırır. Sadece zincirlere izin verilirse bu çözüm işe yaramaz. Hangi tür zincir kullanırsanız kullanın, bunları aracınızın tahrik tekerleklerine takmalısınız.
- Metal zincirler: Bunlar en yaygın olanlardır. Lastiğin iç kısmına doğru giden ve dış kısmından gergilerle tutulan bir halka veya kabloya bağlanan metal bağlantılardan oluşurlar. Avantajı düşük maliyeti, dezavantajları:
-
Belki de en bariz nokta budur ama eğer hatırlatılmazsa bazen iyi donanımlı olma ihtiyacına da düşmeyiz.
Yolculukta işler karmaşıklaşırsa ve bir gecikmeyle karşılaşırsak, malzemeleri hazır bulundurmak her zaman iyi olacaktır. Yanınızda su, biraz yiyecek, sıcak giysiler, battaniyeler… Ve hepsinden önemlisi cep telefonumuzun pili şarjlı ve taşınabilir bir pil (her ihtimale karşı) ile seyahat etmeniz önerilir.
Ve elbette, karda araç kullanırken arıza durumunda gerekli olan diğer gerekli unsurları da unutmamalıyız: acil durum üçgeni, yansıtıcı yelek, kriko, kayışlar, aletler ve ışık setleri ile yedek sigortalar.
Ve tabii ki yol yardımı veya acil durum telefon numaraları.
- Karda mahsur kalırsam ne yapmalıyım?
Karda sürüşe hazır olmayan diğer araçlar tarafından yolun tamamen kapatılması durumunda, uygun lastik veya zincirlerle bile yolda kalmanızı engelleyemeyiz.
Bu durumlarda acil servislerin bize sağladığı çok yararlı ipuçları ve önlemlerden bazıları şunlardır:
-
-
- Kapana kısıldığımızda önce 112’yi arayıp haber vermeliyiz. Buradan bize bir çözüm sunacaklar.
- Motor çalışırken ve ısıtma açıkken aracın içinde kalın.
- Uykuya dalmamalıyız.
- Kabin içindeki havayı zaman zaman yenilememiz gerekiyor. Egzoz borusu çıkışının serbest kaldığını kontrol etmenin yanı sıra.
- Radyoyu açın ve hava tahminlerine dikkat edin.
-
Ve eğer arabadan ayrılmak zorunda kalırsanız, durumunuzu bir şekilde işaretleyin, örneğin antene renkli bir eşarp bağlayarak.
Dağlık bölgelere bir yolculuğa çıkmayı düşünüyorsanız, tüm bu ipuçlarının size yardımcı olacağını umuyoruz.