Lastiklerinizin mükemmel durumda olması, direksiyon başında güvenliği sağlamak için çok önemlidir. Aracın yolla temas eden tek unsurunun bunlar olduğu doğru olsa da genellikle onlara hak ettikleri önemi vermiyoruz.
Bunlar, iyi yol tutuşunun temel bir parçasıdır; dolayısıyla yol tutuşu, denge veya fren mesafesi gibi nitelikler, durumlarından ve kalitelerinden doğrudan etkilenir.
tarafından sağlanan rakamlara göre ŞENLİK (İspanya Yol Güvenliği Vakfı), Kazaların yüzde 55’i ölümlü Araçla ilgili nedenlerden dolayı yollarımızda meydana gelen kazaların ortak noktası lastiklerin kötü durumudur.
Bu yazı boyunca size onlara nasıl bakacağınızı ve onları her zaman mükemmel durumda tutacağınızı öğreteceğiz.
En önemli şey lastiklerinizin jantın yanlarında yer alan sembol kombinasyonunun anlamını bilmektir.
Bilmediğimiz takdirde ilk başta anlamamız ve muhtemelen ihtiyaçlarımıza en uygun lastiği bulmamız zor olacak rakamlar ve harfler.
Yakın zamanda eski aracınızı yenisiyle değiştirdiyseniz araç ve lastik üreticilerinin birkaç yıldır yaptığı önerileri biliyorsunuzdur.
Bunlardan biri, aracımızda standart olarak bulunan lastiklerin her zaman aynı tipini kullanmamızdır. Ancak birçok durumda bunun imkansız olduğunu biliyoruz.
İster ekstra maliyetlerden ister temin etmenin imkansızlığından dolayı çoğu sürücü kalite/fiyat açısından makul olduğuna inandığımız lastikleri tercih ediyor, hatta ikinci el olanları tercih edenler bile var. Nelvauto Center olarak biz buna şiddetle karşı çıkıyoruz.
Aracımıza takacağımız lastik markasına veya tipine karar verdikten sonra, her bir bilginin neye karşılık geldiğini ve araçla ilgili anlamını nasıl yorumlayacağımızı bilmek önemlidir.
Aşağıda bu basit grafikle size bunu açıklıyoruz.
- İLE: 205 sayısı milimetre cinsinden genişliği gösterir. Standart genişliktir, bu sayı 125 ile 335 milimetre arasında değişmektedir.
- B: 55, genişliğin yüzdesi olarak ifade edilen profilin yüksekliğidir. Bu örnekte yükseklik, 112,75 mm olan toplam 205 mm genişliğin %55’idir.
- C: “R” harfi lastik tipi olan radyal anlamına gelir. Tüm lastikler radyal olduğundan isteğe bağlı bir göstergedir. 16 sayısı ise lastiğin iç kenarının çapıdır. Her zaman inç cinsinden ifade edilir. Sayı 10 ile 23 inç arasında değişmektedir.
- D: 91, hız simgesiyle belirtilen hızda lastik başına maksimum yük kapasitesini temsil eden indekstir. Dolayısıyla 91’in maksimum 615kg kapasiteye sahip olduğunu görüyoruz.
- BENİM: Son harf, lastiğin tam yükle dolaşabileceği maksimum hızı gösterir. Bu tabloda da gördüğümüz gibi “V” harfi maksimum 240km/saat hızı temsil ediyor.
Yaz lastiği vs. kışın
Bu makaledeki başlıklar
Her zamanki ikamet yerinizde hakim olan iklimi hesaba katmak önemlidir. Olumsuz durumlarda hava bazen bize oyun oynayabilir ve hazırlıklı olmak daha iyidir.
Her lastik tipi genişlik ve çap açısından farklılık gösterir ve her biri yukarıda açıklanan hava koşullarına bağlı olarak daha yüksek performans sunmaya hazırlanmaktadır.
Esas olarak yaz ve kış lastikleri arasında bölünürler. Daha spesifik ve spesifik durumlar için başka lastik türleri de vardır.
Aralarında üç temel temel fark vardır:
Yapı
Kış lastikleri daha yüksek doğal kauçuk içeriğine sahiptir, bu da sıcaklık düştükçe hızla sertleşen yaz lastiklerinin aksine soğukta esnekliklerini korudukları anlamına gelir.
Adından da anlaşılacağı gibi yaz lastikleri, bileşimleri nedeniyle sıcak aylarda daha iyi performans sunar.
Bu lastikler, hem kuru hem de ıslak yollara uyum sağlamak için ılıman sıcaklıklarda yumuşayan nispeten sert bir bileşikten yapılmıştır.
Lastik ne kadar yumuşak olursa yol yüzeyindeki tutuşu o kadar iyi olur, kavrama ve yol tutuşu artar.
Kauçuk bileşiği
Kış lastiklerinde ayrıca sırt bloklarında suyun tahliye edilmesini sağlayan ve sürüş sırasında suda kızaklamayı önleyen kılcal kanallar adı verilen binlerce küçük oluk bulunur.
Bu oluklar karı, karla karışık yağmuru ve buzu ısırarak optimum yol tutuşu sağlar.
Yaz lastikleri, daha az sayıda kılcal kanal içermesine rağmen, suda kızaklamayı en aza indirecek şekilde özel olarak tasarlanmış çubuklara sahiptir. Bunlar sıcak havalarda hem uzunlamasına hem de yanal olarak daha fazla kavrama sağlayarak ıslak ve kuru yollarda kavramayı garanti eder.
Yaz lastikleri çoğu hava koşulunda kullanılabilse de daha sert ve soğuk iklimler için uygun değildir.
sırt deseni
Kış lastiklerinin sırt deseni daha derindir ve bu da kar için bir tür boşluk sağlar.
İlginç bir şekilde, hiçbir şey karı karın kendisinden daha iyi kavramaz ve yoğun kar, kavrama etkisini yoğunlaştırarak buzlu ve karlı yollarda araca itme çekiş gücü kazandırır.
Yaz lastikleri genellikle yolda büyük bir iz bırakan basit topuz şeklinde bir desene sahiptir. Bu, verimli sürüş sağlar ve fren mesafesi üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.
Bu sebeplerden dolayı aşırı iklim şartlarına sahip ülkelerde yaşayan kişilerin yazlık ve kışlık olmak üzere iki takım lastik bulundurması zorunludur.
+7 °C’nin altındaki sıcaklıklarda kış lastiklerinin performansı daha yüksektir. Yaz lastiklerinin performansı ise +7 °C’nin üzerindeki sıcaklıklarda daha fazladır.
Araba lastikleri ne zaman değiştirilmeli?
Pek çok sürücü, ilk bakışta görünür bir aşınma olmadığı sürece, aracının lastiklerini ne zaman değiştirmesi gerektiğini bilmiyor veya bu duruma önem vermiyor.
Arabanızın lastiklerini ne zaman değiştirmeniz gerektiğini bilmek için şu talimatları dikkate almanız gerekir:
- Tekerleklerin sırt desenine bakın: Lastik iyi durumdaysa damakların derinliği 8 ile 8,5 milimetre arasında olacaktır.
- Lastik dişinin derinliğini ölçün: Bu amaç için özel olarak tasarlanmış bir alet olan derinlik ölçere erişiminiz yoksa, 1 euroluk bozuk para kullanabilirsiniz. Eğer kauçuk altın çemberi kaplıyorsa lastik mükemmel durumdadır. Tam tersi bir durumda ise aracınızın etkilenen tekerleğini değiştirmeniz gerekir.
- Tekerleğin yanlarını kontrol edin: Bu kısım genellikle lastiğin geri kalanından daha yuvarlaktır, dolayısıyla daha çabuk aşınma eğilimindedir.
Hangi marka lastik seçmeliyim?
Bu, birçok kullanıcının araçlarına iyi bir lastik seçerken kendilerine sorduğu bir sorudur. İyi bir marka seçimi sizin ve yolcularınızın güvenliği, tekerleklerin dayanıklılığı ve etkinliği açısından çok önemlidir.
Her şeyde olduğu gibi lastiğin fiyatı da kalitesine göre değişir. Nelvauto Center’da, ikinci el lastiklerin kullanımını onaylamadığımız gibi, her gün yollarda kilometrelerce yolculuk yapıyorsanız daha ucuz lastiklerin veya görünmez markaların kullanılmasını da tavsiye etmiyoruz.
Ayrıca yeni lastik almanın bir avantajı da kırılma veya delinme durumunda üreticinin kendi garantisi olmasıdır.
Marka olarak tavsiyemiz Pirelli ve Continental. Sadece en tanınmış markalardan ikisi değil, aynı zamanda bize kaliteli lastikleri makul bir fiyata sunuyorlar. Piyasadaki en olumsuz koşullara dayanıklı ve yüksek güvenilirliğe sahiptir.
Son tavsiyemiz bunları en az ayda bir kez gözden geçirmenizdir. Bu kontrolün önemini ana lastik distribütörlerinden biri olan Michelin’in bu bakım kılavuzundan kontrol edebilirsiniz.
Lastiklerinizi kontrol etmek için teknik servis atölyemizden randevu almayı unutmayın çünkü önlemek tedavi etmekten daha iyidir!