Hayat Ansikloepdisi tekrar yapılandırılıyor.

Otomobil

Rüzgarlı günlerde güvenli sürüş için ipuçları

Rüzgarlı günlerde güvenli sürüş için ipuçları

Kar, yağmur, soğuk veya rüzgar kış aylarında yüzleşmek zorunda kaldığımız olumsuzluklardan bazılarıdır. DGT’ye göre kazaların %5’i kötü hava koşullarından kaynaklanıyor. Rüzgarlı günlerde güvenli sürüş için ipuçlarından bazıları bunlar.

Birkaç gün önce kışın nasıl güvenli araç kullanabileceğimizden bahsediyor olsaydık, bugün size işimizi gerçekten zorlaştıran rüzgarlı günlerde güvenli sürüş için ipuçları veriyoruz.

Kazaların yüzde 5’i kötü hava koşullarından kaynaklanıyor.

Yalnızca kuvvetli rüzgarlar kayda değer sayıda kazaya neden olur. Ve sorun şu ki, şiddetli rüzgarda arabanın kontrolünü kaybettiğini kim fark etmedi?

Rüzgar sadece aracımızın yörüngesini değiştirmekle kalmaz, aynı zamanda yolda heyelanlar meydana gelebilir, düşmüş ağaçlar veya dallar, konteynerler, plastik torbalar bulabiliriz. Verimli sürüşü etkileyecek ve bizi her durumda tetikte olmaya zorlayacak faktörler. zaman.

Rüzgarlı günlerde güvenli sürüş için ipuçları:

  1. Hızlanma: Sürüş esnasında düşük vites kullanarak rüzgarın hangi yönden geldiğine bakmaksızın aracın yola daha fazla tutunmasını sağlayacağız. Arabanın kontrolünü bir tarafa kaybetmemize neden olan sert rüzgarlardan geçiyorsak bu önerilir. Rüzgârın neden olduğu sapmayı düzeltebilecek tepki kapasitemiz artacak.
  2. Güvenlik mesafesini artırın: Güvenlik mesafesini artırmak her türlü hava koşulunda mutlaka yapmamız gereken bir şeydir. Ancak özellikle rüzgarlı günlerde çarpışmaları önlemek için ön ve yan mesafeyi artırmalıyız. Ani hareketlerden kaçınmak için direksiyonu sıkı tutmak ve sollama yaparken özellikle dikkatli olmak da bir başka tavsiyedir.
  3. ‘Ekran Efekti’ tehlikesi: DGT şiddetli rüzgarlarda sollama riskleri konusunda uyarıyor. Daha büyük bir aracı sollarken “ekran efektinin” oluşabileceğini dikkate almalıyız. Direksiyonu çevirerek rüzgara karşı koyarken sollamaya çalışırken özellikle dikkatli olmalısınız. Yanından geçtiğimiz araca tehlikeli derecede yaklaşmanıza neden olabilir.
  4. Rüzgar yönünü düşünün: Rüzgârın hangi yönden geldiğini bilmek, ani bir yön değişikliği durumunda daha hızlı tahmin etmemizi ve harekete geçmemizi sağlar. Öğrenmek için bitki örtüsüne ve rüzgar güllerine bakın.
  5. Şeridin ortasından sürün: Şeridin ortasında kalmak, şiddetli rüzgar karşısında daha fazla reaksiyon süresine sahip olmamıza yardımcı olabilir. Bunu dikkate almazsanız ve normal hava şartlarında olduğu gibi şerit kenarında ilerlemeye devam ederseniz, karşı şeride girip kazaya neden olabiliriz.
  6. Ağır araçlar: Otobüslerden, kamyonlardan, kamyonetlerden, SUV’lardan ve diğer ağır araçlardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın. Bu araçlar tonajlarından dolayı fırtına anında kontrolü kaybedebiliyor. Aynı şekilde römorklu arabalara da özel dikkat gösterilmelidir. Karavan gibi büyük bir römork kullanan bizsek, yol güvenliği uzmanlarının tavsiyesi yolculuğun iptal edilmesi ve koşullar düzelene kadar ertelenmesidir.
  7. Tünellerde ve köprülerde dikkatli olun: Burada ‘ekran efekti’ de ortaya çıkabilir. Bir tünele veya köprüye girmeden önce sapmaları önlemek için direksiyonu çevirmeliyiz. Bir tünele veya köprüye girdikten sonra rüzgar durur, bu nedenle çarpışmaları önlemek için direksiyonun yönünü hızlı bir şekilde değiştirmemiz gerekir. Bir tünelden çıktığımızda veya bir köprüyü geçtiğimizde rüzgarın etkisinin daha fazla olacağını unutmamalısınız.
  8. Lastik basıncını kontrol edin: Lastik basıncı güvenli sürüş için en önemli şeylerden biridir. Her zaman üreticinin önerdiği basınca sahip olmalıdırlar ancak olumsuz hava koşullarında bu faktöre daha da fazla dikkat etmeliyiz. Aracımızın yol ile bağlantı noktasının lastikler olduğunu her zaman aklınızda bulundurun.
  9. Yola düşebilecek eşyalara dikkat edin: Güçlü rüzgar, yolunda birçok unsuru taşır. Yola sürüklenebilecek diğer nesnelerin yanı sıra ağaçlar da büyük tehlike oluşturabilir ve düzgün sürüşe engel teşkil edebilir. Heyelana karşı dikkatli olun ve ormanlık alanlara park etmekten kaçının.

Rüzgarda araç kullanmak, diğer olumsuz hava koşullarında olduğu gibi (yağmur, kar veya yoldaki buzlanma) yüksek tehlike içerir ve sürüşü zorlaştırır.

Uzun mesafeli bir yolculuğa çıkmadan önce koşulları gözlemleyin, mümkünse iyileşene kadar erteleyin. Kısa yolculuklarınızda rüzgarlı günlerde güvenli sürüş için bu ipuçlarını aklınızda bulundurun.

Source link

İlgili Makaleler