Güzel havaların gelişi tek başına gelmiyor, yoğun güneş ve sıcak günler, uygun önlemler alınmadığı takdirde yolda tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Daha önce kışın veya rüzgarlı günlerde nasıl güvenli araç kullanabileceğimizi anlatmıştık. Bugün size sıcak günlerde güvenli sürüş için 10 ipucu veriyoruz.
Otomotiv sektörüne yönelik aydınlatma teknolojisi ve diğer elektronik ürünler geliştiren Hella firmasının yaptığı araştırmaya göre sıcakken araç kullanmak kaza riskini %11 oranında artırabiliyor. Bu rakam, 32 santigrat dereceyi aştığında iki katına çıkıyor; bu, özellikle yaz aylarında Güney İspanya’da çok yaygın olan bir durum.
Artık sıcaklıklar yükseldiği ve uzun yolculuklar daha sık yapılmaya başladığı için, herhangi bir yolculuğa çıkmadan önce bir dizi faktör ve önlemin dikkate alınması gerekiyor.
Sıcak günlerde güvenli sürüş için 10 ipucu
Bu makaledeki başlıklar
- Sıcak günlerde güvenli sürüş için 10 ipucu
- 1. Aracın ana elemanlarını kontrol edin
- 2. Günün en sıcak saatlerinde seyahat etmekten kaçının
- 3. Rahat kıyafetler ve ayakkabılar giyin
- 4. Elinizde uygun güneş gözlüğü bulundurun
- 5. Gölgeye park edin
- 6. İç sıcaklığı düzenleyin
- 7. Çocuklara, evcil hayvanlara ve yaşlılara özellikle dikkat edin
- 8. Nemlendirin
- 9. Ağır yemeklerden kaçının
- 10. Her saat başı mola verin
1. Aracın ana elemanlarını kontrol edin
İster inanın ister inanmayın, sıcaklığın aracımıza etkisi arızalara neden olabilir. Seyahate çıkmadan önce aracın ana elemanlarının en iyi durumda olup olmadığını kontrol etmeliyiz.
Temel olarak şunları kontrol etmeliyiz: lastik basıncının yeterli olduğunu (kış ve yaz aylarında farklıdır), motorun düzgün çalıştığını, havalandırma sisteminde herhangi bir sorun olmadığını ve hava devresinin optimum durumda olduğunu.
2. Günün en sıcak saatlerinde seyahat etmekten kaçının
Birçoğumuzun direksiyon başına geçerken yaptığı en yaygın hata, günün en sıcak saatlerinde trafik sıkışıklığından kurtulacağımızı düşünerek yolculuk yapmaktır. Uzun bir yolculuğa çıkacaksak bu oldukça tehlikelidir.
Sıcak günlerde güvenli sürüş için 10 ipucundan ikincisi: Saat 12.00 arasında araç kullanmaktan kaçınmalısınız. öğlen ve 16:00. öğleden sonra. Bunlar, en büyük sıcaklık artışının zirvelerinin meydana geldiği saatlerdir.
Gece sürüşü de en çok tavsiye edilen yol değildir, çünkü trafik daha az olmasına rağmen kazaların çoğu bu koşullarda meydana gelir.
İdeal olanı sabah ilk iş olarak yolculuğa başlamaktır. Bu anlarda daha dinlenmiş oluyoruz, daha tetikteyiz ve herhangi bir aksiliğe tepki verme kapasitemiz daha yüksek.
3. Rahat kıyafetler ve ayakkabılar giyin
Sıcak havada kendinizin ve diğer sürücülerin güvenliğini tehlikeye atmadan araç kullanmak için, direksiyon başında dikkatinizi dağıtmayacak şekilde rahat kıyafetler giymeniz tavsiye edilir.
Dar kıyafetlerden kaçının ve ayakkabılarınızı ihmal etmeyin. Nefes alabilen ve sağlam olmalı, özgürce hareket etmenize izin vermelidir. Ayağa takılmayan parmak arası terlik veya başka tür ayakkabılar asla giymeyin; bunlar sürüş açısından ciddi tehlike oluşturur.
4. Elinizde uygun güneş gözlüğü bulundurun
Daima sürüşe uygun lensli veya güneş ışınlarından yüksek koruma faktörlü güneş gözlüğü kullanın. Bu sayede sürüş sırasında gözlerinizin kamaşmasını önleyeceksiniz.
Güneş gözlüğü çok önemli bir unsur ve sizi gerçekten koruyanları seçmek gerekiyor. Polarize gözlükler en iyi seçenektirÇünkü görüşümüzü etkileyen ışınları önemli ölçüde azaltırlar.
5. Gölgeye park edin
Aracımızı güneşli bir alana park ettiğimiz ve hatta arabayı açmaya çalıştığımızda, hatta koltuk döşemeleriyle kendimizi yaktığımız hepimizin başına gelmiştir.
Arabanız uzun süre güneşe maruz kalırsa sıcaklık 60 santigrat dereceyi aşabilir, bu nedenle gölgede park yeri bulmak tavsiye edilenden daha fazladır.
Güneşliklerin ve direksiyon simidi koruyucularının kullanılması, aracın içinde bu tür aşırı sıcaklıklara ulaşılmasını önemli ölçüde önlemeye yardımcı olabilir. Kabin içi sıcaklığın fark edilir derecede artmasını engellemiş olursunuz.
Arabaya binerken olası sıcak çarpmasını önlemek için, yola çıkmadan önce birkaç dakika soğumasını beklemelisiniz.
6. İç sıcaklığı düzenleyin
Sürüş sırasında daima kabin sıcaklığını düzenleyin. Tavsiye edilir İç sıcaklık 19 ila 24 santigrat derece arasında değişir.
24 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda sürüş hatası riski artıyor.
Optimum sıcaklığı elde etmek için klimayı kullanın ve bu sıcaklığı korumak için pencereleri açık tutun.
7. Çocuklara, evcil hayvanlara ve yaşlılara özellikle dikkat edin
Bu belki de sıcak günlerde güvenli sürüş için 10 ipucundan biridir ve çoğu durumda hayatları buna bağlı olabileceğinden hiçbir koşulda gözden kaçırmamanız gerekir.
Borç vermek zorundasın çocuklara, yaşlılara ve evcil hayvanlara özellikle dikkat edilmelidir. Çocuklar veya yaşlılar, sıcaklığı düzenleme konusunda yetişkinlerle aynı yeteneğe sahip değildir.
Araç uygun şekilde şartlandırılmadığında araç içinde vakit geçirmek gibi basit bir dikkatsizlik sıcak çarpmasına neden olabilir. Sıcaklık çok yüksekse hiçbir durumda araç içinde bırakılmamalıdır.
8. Nemlendirin
Hidrasyon hayati önem taşıyor. Dehidrasyonun bazı belirtileri arasında baş dönmesi, baş ağrısı veya baş dönmesi bulunur.. Tüm bu etkiler, araç kullanırken göz ardı edemeyeceğimiz yüksek derecede tehlikeyi temsil eder.
Uzun bir yolculuğa çıkarken her zaman yanınızda birkaç şişe soğuk su veya alkolsüz içecek bulundurun ve yaşlı kişilerle veya çocuklarla seyahat ediyorsanız onların daha az susamış olabileceğini unutmayın. Bu nedenle susamadan içmeleri tavsiye edilir.
9. Ağır yemeklerden kaçının
Büyük öğünler araba sürmenin ana düşmanlarından biri olduğundan araba kullanmayı son derece zorlaştırabilir. Sıcak günlerde daha da fazla.
Çok fazla yemek, ağırlığa, yorgunluğa veya uyuşukluğa neden olabilir.
Araba kullanacaksanız salata, biraz sebze veya meyve iyi seçeneklerdir. Ayrıca bol miktarda su içeren gıdalardır, dolayısıyla susuz kalmanıza yardımcı olurlar.
10. Her saat başı mola verin
Sıcak günlerde güvenli sürüş için 10 ipucunda ana tavsiyemiz; Her iki saatte bir bacaklarınızı esnetmek ve araba kullanmaktan dinlenmek için mola verin.
Yorgunluk ve bitkinlik, herhangi bir aksilik karşısında tepki verme yeteneğini önemli ölçüde azaltır.
Uzmanlar uzun yolculuklarda şunları yapmanızı tavsiye ediyor: en az 15 dakika ara her durakta. Önemli olan yolculuğun kısa sürmesi değil, güvenli bir şekilde varmanızdır.
Aşırı veya çok düşük sıcaklıklar ve diğer olumsuz hava koşulları, verimli sürüşü önemli ölçüde etkileyebilir.
En büyük tavsiyemiz havaların güzel olmadığı zamanlarda seyahat etmekten kaçınmaktır.
Sıcak günlerde güvenli sürüş için bu 10 ipucunu dikkate alarak keyifli ve her şeyden önemlisi çok güvenli bir yolculuğun keyfini çıkaracaksınız.