Panik Atak Belirtileri Nedir? | Panik Atak Nasıl Geçer?

Panik Atak Belirtileri Nedir? | Panik Atak Nasıl Geçer? | Hiç aniden korku yaşadığınız oldu mu? Ya da sürekli endişeli, gergin, stresli misiniz? Veya hiç kalp krizi geçiriyorum diye Peki çevrenizde panik atak hastası var mı? Onlar bu atağı geçirirken ne yapacağınızı biliyormusunuz.
Panik Atak Belirtileri Nedir? | Panik Atak Nasıl Geçer?
Önce biraz panik ataktan bahsetmek istiyorum; Bu atak birçok bedensel belirtinin eşlik ettiği aniden ortaya çıkan büyük kaygı ve sıkıntı hissinin olduğu durumdur.
Fakat burada bir anlam karmaşası oluyor bunu paylaşmak isterim:
Panik atakla panik bozukluk aynı şey değildir. Panik atak daha nedenseldir.
Bir köpeği gördüğünüzde ondan korkup elinizin titremesi, ter boşalması göz bebeklerinin büyümesi gibi belirtilerle ortaya çıkar. Panik bozukluk ise sebepsiz yere ortaya durumdur. Panik bozukluk da ataklarla gider ve onun içindeki ataklara da panik atak denilebilir.
Bir nedene bağlı olmadan çıkıyorsa bu bir hastalık göstergesidir ve kolay yöntemlerle de Bu panik atağın altında yatan neden aslında hormonaldir. Korktuğumuz zaman veya bir stres durumunda böbreküstü bezlerimizden adrenalin kana verilir ve çeşitli hormonlarla birlikte bu adrenalin, sempatik sinir sistemimizi aktive ederek bizde savaş veya kaç emrini oluşturur ve vücudumuzda tam bir panik havası yaratır:
Ellerimiz titrer, konuşmamız zorlaşır, düşünmemiz dolu, kalp çarpıntısının olduğu terlememizin olduğu bir duruma sokar ve bu istemediğimiz bir durumdur.
Özellikle de nedensiz yere ortaya çıktığında. 4 adımda panik atak demiştik, ne olduğunu paylaştık, neden olduğunu paylaştık.
Şimdi panik atak belirtilerini ve nasıl geçirileceğine geçelim.
Panik atağın ilk belirtisi; aniden beklenmedik zamanda ortada hiçbir neden yokken ortaya çıkan panik durumudur.
Diğer belirtileri ise bu panik durumuyla beraber ortaya çıkarlar. Bunlar; ani tuvalet ihtiyacı, yorgun hissetme, boğulma korkusu.
Genel olarak titreme, göğüs ağrısı, çarpıntı, kulakta çınlama, ağzın kuruması, mide bulantısı, nefes darlığı, parmaklarda uyuşma hissi, terleme, üşüme, vücuttan kopuk hissetmek sayılabilir.
Bu saydığım belirtilerden en az dört tanesini aynı anda yaşıyorsanız siz panik atak geçiriyor olabilirsiniz.
Eğer ilk defa bu durumu yaşıyorsanız bir acil servise başvurmanız gerekiyor. Çünkü panik atak aslında psikolojik olarak başlayan ve vücudu etkileyebilen bir hastalık.
Panik atak hastalığın tanısını koyabilmek için bir doktora başvurmanız şart.
Peki, diyelim ki siz panik bozukluk hastasısınız yakınımızdaki bir dostunuz, arkadaşınız panik atak krizi geçirirse ne yapmalısınız?
Bunun için ”kese kağıdı metodu” denilen kolay bir metod var. Panik atakta bulguların çoğu kandaki karbondioksit seviyesi yüzünden olur ve biz bu karbondioksit seviyesini yükselttiğimizde bulgular fizyolojik mekanizmalarımız gereği daha da yavaşlar, hatta geçer.
Bu yüzden kese kağıdına burnumuzu ve ağzınızı kapatacak şekilde içine nefes alıp verirseniz bir süre kese kadın içindeki artan karbondioksit seviyesi soluk havanızda da olacağı için karbondioksit seviyenizi daha kolay yükseltebilirsiniz.
Eğer dışarıda bu duruma yakalandınız ve oldukça yoğun bir panik stres hali içerisindesiniz bunun için ellerinizi de kullanabilirsiniz.
Ağzınızı ve burnunuzu kapatacak şekilde mesela, bunun içinden nefes alıp vererek nefesinizi düzenlemeye çalışabilirsiniz. Böylece verdiğiniz nefesteki karbondioksiti alıp bu atağı daha kolay atlatabilirsiniz. Panik atağı tek geçirmenin yöntemi bunlar değil tabiki.
Bunların yanında nefes egzersizleri ve daha bir çok yöntem vardır.
Atak süreleri genellikle 20 dakikadır. Bir ilaç aldığınızda da ilacın etki etmesi yine bu süreyi bulacağından aslında doğal olarak biten panik atak sizin ilaca bağlı geçtiğini düşünmenize neden olabilir.
Bu yüzden lütfen doktorunuzun önerdiği şekilde ilacınızı kullanın ve atak geçirmekten korkmayın. Sizde veya çevrenizde panik Bu durumla hiç deneyiminiz oldu mu? Lütfen yorumlarda paylaşın.
Dr. Özün Altınay.