Polikistik Over Sendromu Nedir Yumurtanın yumurtalıktan çıkamadığı bir hastalıktır.

Polikistik Over Sendromu Nedir | Polikistik over sendromu teşhisi konduysa veya buna yatkınsanız bilmeniz gerekenler bu yazıda. Sanno Hastanesi müdürü Dr. Osamu Tsutsumi’ye sorduk.
Polikistik Over Sendromu Nedir?
Polikistik over sendromu , yumurtalık içindeki küçük foliküllerin tıkandığı ve iri yumurtaların yumurtalıktan dışarı çıkamadığı bir yumurtlama bozukluğudur. Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde, hirsutizm ve obezite gibi virilizasyonun sıklıkla eşlik ettiği söylenir, ancak Japon kadınlarında amenore ve infertilite sıklığı yüksektir ve nispeten az hirsutizm ve obezite ile karakterize edilir.
Polikistik over sendromunun belirtileri
Subjektif semptomlar aşağıdakileri içerir.
- amenore
- Menstrüasyonda düzensizlik
- Kısırlık
- Sivilcelerin çoğalması
- Kıllanma
- Obezite
- Anormal glikoz metabolizması
Polikistik over sendromunun nedenleri
İyi anlaşılmasa da, hipofiz bezi tarafından salgılanan yumurtalık uyarıcı hormon gonadotropin ile yumurtalık tarafından salgılanan kadınlık hormonu arasındaki dengesizlik, yumurtlamanın bozulmasına neden olur. Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde androjen seviyesi yüksek, kilolu insanlar ve kan şekeri seviyesi yüksek olan birçok insan olduğuna işaret edildi.
Polikistik over sendromu testi
- Hormon testi (gonadotropin, androjen)
- Ultrasonografi
Hormonal testlerde, FSH’den daha yüksek LH’ye ve daha yüksek erkek hormonlarına sahip gonadotropinler tanı kriterleridir. Ultrasonografi, yumurtalıklarda görülen çok sayıda küçük folikül ile karakterizedir.
Polikistik over sendromunun tedavisi
Polikistik over sendromunun tedavisi, önce ilaç tedavisi olmak üzere ilaç tedavisi ve ameliyatı içerir. Ayrıca tedavi, hamile kalmak isteyip istemediğinize göre değişir, ancak hamile kalmak isteyip istemediğinize bakılmaksızın, obez iseniz kilo vermenizi öneririz.
Hamile kalmak istemiyorsanız tedavi
Düşük dozlu haplar (oral kontraseptifler ) kullanarak düzenli olarak kanama (çekilme kanaması ). Ayrıca hirsutizm ve akneye karşı da etkili olabilir.
Hamile kalmak istiyorsanız tedavi
İlk olarak klomifen tedavisi adı verilen ağızdan bir tedavi yapılır. Yumurtlama yaklaşık %50 oranında görülür.
Etkili olmazsa gonadotropin tedavisi denir ve FSH preparatı enjekte edilir. Bu durumda, yumurtalıkların şiştiği bir durum olan yumurtalık hiperstimülasyon sendromuna veya çoğul gebeliklere neden olmamak için dikkatli olun .
Cerrahi tedavi olarak “laparoskopik over porositomy” adı verilen bir operasyon vardır. Yumurtalık yüzeyindeki küçük bir folikülde bulunan bir delik, gonadotropinleri dengeler, androjen seviyelerini düşürür ve yumurtlama fonksiyonunu eski haline getirir.
Erkek faktörleri gibi başka kısırlık faktörlerine sahipseniz, genellikle tüp bebek tedavisi önerilir. Tüp bebek genellikle normalden daha fazla yumurta üretir ve iyi bir döllenmiş yumurtayı seçip naklederek birçok kişinin hamile kalabileceği söylenebilir.