Polikistik over sendromu

Polikistik over sendromu, yumurtalıkların normalden daha fazla erkek hormonu salgıladığı, bu da foliküllerin (yumurtaları yükselten torba) olgunlaşmasını ve yumurtlamasını zorlaştıran bir hastalıktır. Bu, uzun ve düzensiz adet döngüleri gibi adet anormalliklerine neden olur. Ek olarak, çok miktarda erkek hormonu içerdiğinden, artan akne, tüylenme ve kilo alma gibi vücutta görülen çeşitli semptomlarla karakterizedir.
Tedavi, semptomlara ve hamile kalmak isteyip istemediğinize bağlı olarak yaşam tarzı rehberliği ve ilaç tedavisini içerir.
Daha önce düzenli olan adet döngünüz düzensizleşirse, bir kadın doğum hastanesine başvurun.
Polikistik over sendromu sebepleri
Polikistik over sendromunun yumurtalıklarda erkek hormonlarının artan salgılanmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Erkeklik hormonlarının salgılanmasındaki artış, kan şekerini düşüren “insülin” hormonunun zayıflamasından kaynaklanmaktadır. Androjenler, foliküllerin büyümesini baskılar ve yumurtalıkları çevreleyen zarı kalınlaştırarak normal yumurtlamanın oluşmasını zorlaştırır ve polikistik yumurtalık sendromuna neden olur.
Başlangıcın bir başka nedeni de , hipofiz bezinden salgılanan FSH ( follikül uyarıcı hormon ) ve LH ( luteinize edici hormon ) salgısındaki dengesizlik nedeniyle salgılanan LH miktarının artması nedeniyle foliküllerin olgunlaşmasının gecikmesidir . beyin var.
Patoloji karmaşıktır ve genetik veya çevresel faktörlerden kaynaklanabilir.
Polikistik over sendromu belirtileri
Polikistik over sendromunun yumurtlama olasılığı daha düşüktür, bu da 35 gün veya daha uzun bir adet döngüsüne veya düzensiz bir adet döngüsüne neden olur. Ayrıca yumurtlamaya neden olmayan yumurtlama bozuklukları da hamile kalmayı zorlaştırabilir . Ayrıca polikistik over sendromunun özelliklerinden biri de erkeklik hormonlarındaki artışın sivilce oluşumunu kolaylaştırması , saçların tüylenmesi, kilo artışı ve sesin kısılmasıdır.
Polikistik over sendromu olan hastalarda insülinemi ve dislipidemi olma olasılığı daha yüksektir ve diyabet, metabolik sendrom , kardiyovasküler hastalık ve yağlı karaciğer geliştirme riski daha yüksektir. Ayrıca adet döngüsünün bozulma eğilimine bağlı olarak endometriumun anormal büyümesine bağlı olarak endometriyal hiperplazi ve rahim kanseri riskinin arttığı bildirilmiştir.
Polikistik over sendromu muayene ve teşhisi
Polikistik over sendromundan şüphelenildiğinde aşağıdaki testler yapılır:
- Ultrasonografi
Polikistik over sendromu geliştiğinde normalde yumurtlamayan birçok folikül yumurtalıkta kalır, bu nedenle ultrason ile bakıldığında her iki yumurtalıkta da çok sayıda kist (kese) görülebilir.
Polikistik over sendromundan şüpheleniliyorsa, yumurtalıkların durumunu değerlendirmek için ultrason kullanılır.
- Kan testi
Polikistik over sendromu anormal hormon salgılanmasına neden olduğundan, çeşitli hormon düzeylerini kontrol etmek için kan testleri yapılır. Yüksek androjen veya LH seviyeleriniz ve normal FSH seviyeleriniz varsa, büyük olasılıkla polikistik over sendromunuz vardır.
Polikistik over sendromu tedavisi
Hamile kalmak istemiyorsanız, düzenli adet tedavisine ihtiyacınız olacaktır. Kötü yumurtlama, düzensiz adet döngüsü ve endometriumun pul pul dökülememesi nedeniyle endometriyal hiperplazi ve endometriyal kanser riskini azaltmak için hormonal ajanlarla düzenli menstrüasyon yapılır.
Hamile kalmak istiyorsanız, ilk ilaç tedavisi yumurtlamayı teşvik etmek için bir yumurtlama indükleyicisi almaktır. Bununla birlikte, yumurtlamanın tek başına oral ilaçla teşvik edilemediği durumlar vardır ve bu gibi durumlarda, bir yumurtlama indükleyicisi enjekte edilir. Bununla birlikte, doğurganlık ilaçlarının enjeksiyonunun yumurtalıkların aşırı uyarılmasına neden olabileceği ve yumurtalıkların şiştiği ve karında su biriktiği ” yumurtalık hiperstimülasyon sendromu “na neden olabileceği unutulmamalıdır.
Ayrıca yumurtalıkları çevreleyen zar aşırı kalınsa ilaç tedavisine rağmen yumurtlamanın gerçekleşmesi pek olası değildir. Laparoskopik cerrahi yumurtalık zarında bir delik açmak için tedavi verilebilir. Doğurganlık ilaçları veya enjeksiyonların oral yoldan verilmesi nedeniyle doğal gebelik zorsa, tüp bebek uygulaması hızlandırılabilir. Obezseniz kilo vermenizi öneririz.
Polikistik over sendromunu önleme
Şu anda polikistik over sendromu için net bir önleyici tedbir yoktur (Mayıs 2021 itibariyle).
Ancak polikistik over sendromundaki etkenlerden biri de kan şekerini düşüren insülinin işlevinin daha zayıf olmasıdır. Diyabet için terapötik ilaçların yumurtlama bozukluklarını iyileştirdiği bildirilmiştir, bu nedenle diyabetli kişilerin uygun şekilde tedavi edilmesi gerekir.