Rahimde Miyom Nedenleri Teşhis ve Tedavi Yöntemleri

Rahimde Miyom Nedenleri Teşhis ve Tedavi Yöntemleri | Rahim miyomları, rahim duvarının iyi huylu tümörleridir. Rahim duvarı, “miyom” adı verilen düz kastan yapılmıştır. Malign tümörlerin ( kanser ) aksine, çevre dokuları yok ederken veya başka bölgelere metastaz yaparken hızla büyümez, ancak geliştiğinde yavaş yavaş büyür ve alt karın ağrısına ve neden olur.

Rahim miyomlarının kadın hormonlarının etkisi altında büyüdüğü ve kadınlık hormonu salgısının aktif hale geldiği 20’li yaşlardan itibaren gelişme olasılıklarının daha yüksek olduğu bilinmektedir. Menopoz döneminde kadınlık hormonu salgısının miktarı keskin bir şekilde azaldığında yavaş yavaş azaldığı bilinmektedir.

Rahim miyomları, 30’lu yaş ve üzerindeki kadınların %30-40’ında görülen yaygın bir hastalıktır. Ancak büyüdüğü zaman günlük yaşama müdahale eden ve kısırlığa neden olan güçlü semptomlara neden olabilir, bu nedenle ilaç tedavisi veya ameliyat gerekebilir.

Rahimde Miyom Oluşmasının Sebepleri

Rahimde Miyom Nedenleri Teşhis ve Tedavi Yöntemleri | Uterus fibroidlerinin hangi mekanizma ile geliştiği şu anda tam olarak aydınlatılamamıştır, ancak gelişimde gen ekspresyonu anormalliklerinin rol oynadığı düşünülmektedir (Nisan 2020 itibariyle).

Rahim miyomlarının östrojen adı verilen kadınlık hormonunun etkisi altında büyüdüğü bilinmektedir. Miyom gebelik sırasında veya östrojen verilmesiyle büyür ve tam tersine ilköğretim öğrencilerinde ve bebeklerde menarş başlamadan östrojen salgılanmadan görülmez.

Başlangıcında kalıtımın da rol oynadığı söylenmekte ve bir annenin rahim miyomları geliştirmesi durumunda, kızının rahim miyomları geliştirme olasılığının 2,5 kat daha fazla olduğu bildirilmiştir.

Rahim Miyomlarının Belirtileri

Rahim miyomlarının belirtileri, miyomun konumuna ve boyutuna bağlı olarak büyük ölçüde değişir.

Rahimde Miyom Nedenleri Teşhis ve Tedavi Yöntemleri | Genel olarak, rahim miyomları, artan adet akışı ve artan adet ağrısı ile karakterizedir. Bu nedenle kansızlığa yakalanmak kolaydır ve anemi testi yapılırken sıklıkla rahim fibroidleri bulunur. Menstrüasyona ek olarak, myom büyüdüğünde alt karın bölgesinde ağrı ve ağırlık, anormal kanamalara neden olur ve buna bel ağrısı ve sık idrara çıkma eşlik edebilir.

Ayrıca rahim içine doğru dışarı çıktığı durumlarda kısırlığa, rahim duvarı içinde meydana geldiği durumlarda ise düşük veya erken doğuma neden olabileceği bilinmektedir. Bu tip miyomların rahmin dışına doğru büyüyen miyom türünde görülme olasılığı daha düşük olsa da, miyomun kökünün bükülmesi şiddetli ağrıya neden olur ve bazı durumlarda miyoma giden kan akışı kesilerek miyom oluşumuna neden olur.

Rahimde Miyom Nedenleri ve Teşhis

Rahim fibroidlerinden şüphelenildiğinde veya durumun seyri değerlendirildiğinde, genellikle aşağıdaki testler yapılır:

  • Pelvik muayene

Rahimde Miyom Nedenleri Teşhis ve Tedavi Yöntemleri | Bu, bir doktorun, hastalığın boyutunu, konumunu ve varlığını kontrol etmek için vajinadan uterus ve yumurtalıkları palpe ettiği bir testtir. Jinekolojide temel bir muayenedir ve myomun boyutu belli bir boyuttan büyükse pelvik muayene ile tespit edilebilir.

  • Transvajinal ultrasonografi

Vajinaya ultrasonik bir cihaz sokularak rahim ve yumurtalıkların durumunun kontrol edilmesi için yapılan bir testtir. Pelvik muayene, tespit edilemeyen hastalıkları ve ayrıca küçük miyomları tespit edebilir. Ayrıca miyomun boyutunu ölçebilir ve siteyi tanımlayabilirsiniz. Ayrıca rahim fibroidleri teşhisi konulduktan sonra durumun seyrini kontrol etmek için yapılan bir testtir.

  • Kan testi

Yukarıda bahsedildiği gibi, gelişen rahim miyomları sıklıkla kansızlığa neden olur, bu nedenle rahimde miyom bulunursa, anemiyi kontrol etmek için bir kan testi yapılır.

Ayrıca rahim kanseri gibi hastalıklardan ayırt edilmesi zor ise “ CA125 ” gibi tümör belirteçleri incelenebilir.

  • MRI incelemesi

Rahim fibroidlerinin çoğu yalnızca ultrasonografi ile teşhis edilebilir. Öte yandan, ameliyat öncesi miyomun yeri belirlenirken, yumurtalık veya rahim sarkomunda oluşan bir tümörden ayırt etmek zorsa, nadir görülen bir malign tümör olan bir MRG incelemesi yapılır.

Rahimde Miyomların Tedavi Yöntemleri

Sadece bir miyom bulunması, her durumda tedavi edilmesi gerektiği anlamına gelmez. Belirli bir semptom yoksa, kursun herhangi bir özel tedavi olmaksızın düzenli muayenelerle takip edilmesi yaygındır.

Bununla birlikte, herhangi bir semptomunuz varsa, aşağıdaki tedaviler verilir.

  • Ameliyat

Rahim fibroidlerini kökten tedavi etmek için cerrahi gereklidir.

Rahimde Miyom Nedenleri Teşhis ve Tedavi Yöntemleri | Ameliyat yöntemi miyomların boyutuna, sayısına ve yaşına göre değişir ve eğer daha sonra bir hamilelik istiyorsanız, miyomun sadece bir kısmını çıkarmak için “uterin miyomektomi” yapılır. Öte yandan, hamile kalmayı planlamıyorsanız veya birden fazla miyomunuz varsa, tüm rahmin alınması için “total histerektomi” yapılır. Cerrahi yaklaşımlar arasında laparoskop, histeroskop, laparotomi, vajinal yöntem vb, yer alır ve uygun şekilde yapılır.

Ayrıca miyomları küçültmek için rahim miyomunu besleyen kan damarlarının yapay olarak bloke edilmesi (uterin arter embolizasyonu) ve MR ile karar verildikten sonra, ultrasonu miyomları küçültmek için yoğunlaştırma yöntemidir. ultrason tedavisi) de verilebilir.

  • İlaç tedavisi

Rahim miyomlarının hoş olmayan semptomları varsa, ancak menopoz yakınsa ve kendiliğinden iyileşme olasılığı varsa, tehlikeli komplikasyonlar varsa veya miyomlar ameliyattan önce küçültülecekse östrojen salgısını baskılamak için hormon tedavisi verilir.

Rahim miyomlarını artıran östrojen salgısını azaltarak, miyomların kendileri küçülür ve semptomlar düzelir. Öte yandan, artan osteoporoz riski nedeniyle uzun süreli tedavi önerilmemektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir