Reflü Nedir | Reflüden Nasıl Kurtulurum?

Reflü Nedir | Reflüden Nasıl Kurtulurum? | Çoğumuzun da bildiği gibi reflü; ağıza acı su gelmesi mide yanması ile karakterize bir hastalıktır.
Reflü Nedir | Reflüden Nasıl Kurtulurum?
Yaşayanların sıkça muzdarip olduğu bu hastalık, yaşam kalitemizi oldukça kötü şekilde etkiler. Peki bu hastalığın mekanizması nedir, nasıl ortaya çıkar? Önce bunlardan biraz bahsetmek istiyorum.
Reflünün iki temel mekanizması vardır.
Bu mekanizmalardan biri; alt özofageal sfinkter yani; mide ile yemek borusu arasında ki kapakçığın biraz fazla açık kalması açılıp kapanması ile ortaya çıkar.
Böylece normalde günlük yaşantımız boyunca bu kapak aralarda açılıp kapansa da reflü hastalığında bu açılıp kapanma daha sık olduğundan mide sıvısı, yemek borusuna hatta ağza kadar gelebilmekte. Bu da yanma rahatsızlık hissi oluşturmaktadır.
Bir diğer mekanizması ise mide fıtığı nedeniyle olanreflülerdir.
Bu reflüler, genellikle cerrahi ameliyatlarla kolaylıkla düzeltilebilmektedir. Fakat cerrahi çok fazla uygulanan bir yöntem değildir. Çünkü genellikle yaşam tarzınızı değiştirmekle, beslenmemize dikkat etmekle, birçok semptomumuzu rahatlatmakta hatta geçireblmekteyiz. Geçmeyen vakalarda da yaşam tarzı değişiklikleri ve kullanılan ilaç tedavileri ile çoğunlukla iyileşme düzelme sağlanmaktadır.
Evet, mekanizmayı konuştuktan sonra şimdi gelelim reflümüzü azaltacak etkenlere; en önemlisi yemekten sonra oturur pozisyonda bir süre geçirmek yani uyumakla yemek arasına iki iki-buçuk saat koyduğumuz zaman reflünüzün azaldığını siz de göreceksiniz.
Uyurken yastığınızı yükseltebilirsiniz.
Bazı hastalarımızdan gördüğüm kadarıyla ”başımızı yükseltmek” dediğimiz zaman tüm vücudunu eğimli bir şekilde yükseltmeye anlamışlar. Fakat bu, onların daha fazla yorgun uyanmasına kanın ayaklarında birikmesine neden olmuş gece boyunca, bu doğru bir davranış değil.
Onun yerine bacaklar yerle paralel olacak şekilde belimizden sonrasını 20-25 cm kadar yükseltmek reflünüzü azaltacaktır.
Reflü hastalarının da bildiği üzere reflüyü arttıranbirçok yiyecek mevcuttur. Ben yine de üzerlerinden geçmek istiyorum; Korona zamanında bağışıklık sistemi arttırdığı için içilmesini önerdiğim portakal suyu, bu içeceklerin başında geliyor.
Yağlı yemekler, kızartmalar, çay, kahve reflüyü arttıran yiyecekler arasında. Hızlı yaşama kapılıp bazen kahvaltıyı yapmayı unutabiliyoruz ve bu zamanlarda bir poğaça, bir kahve ile kahvaltıyı geçiştirebiliyoruz.
Oturduğumuz için, çalıştığımız için bu dönemlerde pek fazla hissetmeyebiliriz. Fakat bu reflümüzü çokarttırıyor. Bunun yerine sabahları her besin grubundan dengeli beslenerek reflümüzü azaltabiliriz.
Sizinle ilginç bir şey paylaşmak istiyorum.
Reflüyü arttıran gıdalara sıklıkla duyuyoruz.
Fakat reflüye iyi gelen bilgiler tıp kitaplarında da hastalardan duyduğum kadarıyla nispeten biraz daha az. O birkaç önemli noktayı sizinle paylaşmak istiyorum.
Bunlardan birincisi; yememek.
Fakat ne yazık ki bu mümkün değil.
Bunu geçtiğimize göre… Reflü, olması istemediğimiz bir şey.
Fakat reflü olduğu zaman ağzınıza acı su geldiği veya mideniz yandığı zaman; yudum yudum ılık süt içebilirsiniz veya su içebilirsiniz. Böylece yemek borunuz suyla temizlenmiş olur, sizi yakan yemek borusundaki mide sıvısını azaltmış olursunuz ve sakız çiğneyebilirsiniz.
Bunların çoğunluğu hastalarımdan edindiğim bilgilerdir. Sizin de deneyimleğiniz, iyi gelen bilgiler varsa yorum kısmına bekliyorum.
Bana reflü hastalarımın çok sorduğu bir soru var; reflü kanser yapar mı? Reflünün kanserleşme durumu; mide sıvısının, yemek borusuna kaçması ve orada değişiklik yaratması ile karakterizedir.
Literatüre göre reflü, %1 oranında kanserleşiyor.
Fakat benim gözlemlerime göre toplumumuzda bu oran çok daha az. O yüzden içiniz rahat olabilir.
Sağlıkla kalın!
Dr. Özün Altınay.