Ruh beden zihin dengesi: Aromaterapi

Ruh beden zihin dengesi | Bitkilerin ruhunu hayatımıza dahil etmenin mis kokulu yolu aroma terapi, son yıllarda popüler olmaya başlamasına rağmen yeni bir sistem değil. Milattan Önce 4000 yıllarına kadar uzanan bu tedavi sistemi; bitkilerin kabuk, yaprak, çiçek, meyve, tohum, kök gibi farklı yerlerinden çeşitli yöntemlerle elde edilen güzel kokulu uçucu yağlar aracılığıyla ruh – beden – zihin dengesi vermeyi amaçlıyor.
Ruh beden zihin dengesi: Aromaterapi
Ruh beden zihin dengesi | Uçucu yağlarla birlikte hindistancevizi yağı, jojoba yağı gibi baz yağlar, Osmanlı’da sarayın vazgeçilmezi gül suyu gibi bitki suları, doğal fermente sirkeler, rafine olmamış tuzlar, doğal yağlarla yapılmış sabunlar da aroma terapinin olmazsa olmaz hammaddeleri. Kurumsal kokuların yapıldığı, otomobil şirketlerinin yeni araba kokusu üretip arabaya aldığımız o andaki hissin her kullanışta devam etmesini sağlamak adına kullanıcıya o kokuları sattığı zamanlardayız. Peki kokuyu bu kadar önemli kılan nedir?
Koku, belki de en ilkel ve en savunmasız duyumuz. Kokuların beynin hafıza ve duygularımızdan sorumlu merkezleri ile komşu olduğu düşünülüyor. Anılarımız o anda ortamdaki koku ile eşleşiyor ve hafızaya bu şekilde atılıyor. Hafızadaki o anının eşleştiği koku ile yıllar sonra dahi oldukça ayrıntılı bir şekilde geri çağırılmasına sebep oluyor.
Bir sabun kokusunun babaanne veya anneannemizin evini, yemek kokusunun geçmişimizden bir sofrayı, sokakta yanımızdan geçen kişinin parfümünün kokusunun bir kişiyi hatırlatması işte tam da bundan kaynaklanıyor.
Geçmişten bugüne uçucu yağlar
Ruh beden zihin dengesi | Uçucu yağları kokladığımızda ise sadece bir anıyı geri çağırmıyoruz. Uçucu yağ moleküllerinin burun epitelimizde oluşturdukları sinyaller dopamin, serotonin gibi bazı nörotransmitter adını verdiğimiz maddelerin salınmasına sebep oluyorlar. İşte biz bu sebeple lavanta uçucu yağı kaygıyı azaltırken, greyfurt uçucu yağını kokladığımızda konsantrasyonumuz artar diyebiliyoruz.
Eski zamanlarda insanların aromatik bitki ve uçucu yağların etkilerini keşfedip günümüzde bilimsel çalışmalarla edinmiş olduğumuz bu bilgileri zaten deneyimleyerek hayatlarına dahil etmiş olduklarını, ardıç ağacının kozalak ve dallarını ateşe atıp ayin düzenlediklerini, düğün cenaze gibi hatırlamak istedikleri anlarda biberiye tütsüsü yaktıkları zamanlardan günümüze aktarılan kayıtlardan okuyoruz.
Ruh beden zihin dengesi | Modern aromaterapide ardıç uçucu yağını meditasyonlarımızda, biberiye uçucu yağını ise bir sınava veya sunuma çalışırken kullanıyoruz. Sınava veya sunuma çalışırken biberiyenin yanına greyfurtu eklemeyi de unutmuyoruz. Bu iki yağın birlikte konsantrasyonu artıran ve hafızaya atmayı kolaylaştıran etkileri var. Çalıştığımız ortamda buhurdan veya difüzörde bu uçucu yağları kullanarak daha verimli bir çalışma, sonrasında sınavda veya sunumda tekrar bu kokuları koklayarak da hafızaya atılan bilgileri geri çağırmanın mümkün olduğu onlarca akademik makale ile kanıtlanmış.
Akla “Bu uçucu yağları koklamanın greyfurt yemekten veya biberiye çayı içmekten farkı nedir” gibi bir soru gelebilir.
Bitkilerin kendilerinden yüzlerce kat güçlü özleri uçucu yağları oluşturuyor. Örneğin yaklaşık 4 ton gülden 1 litre gül uçucu yağı elde ediliyor. Bir damla uçucu yağ yüzlerce çiçek, yüzlerce meyve, kozalak veya ağaç kabuğu içerebiliyor ve yapı olarak bitkinin elde edildikleri kısımların kendisinden farklı oluyor.
Bitkiler üremek, birbirleri ile iletişim kurmak, kendilerini korumak gibi sebeplerle ortama ve ihtiyaca göre yapısı değişebilen bu kompleks bileşikleri üretiyor.
Doğanın şifası ve gücü
Ruh beden zihin dengesi | Örneğin Boswelliaserrata ağacının gövdesine atılan bir kesikten akan reçine, o yarığın onarılmasından sorumlu. Aynı zamanda mantar ve bakterilerin çoğalarak ağacın varlığını tehlikeye atmasını engelliyor. O reçinenin kabukta 5 gün kadar kurumasının ardından distilasyon yöntemi ile elde edilen Frankincense (Akgünlük) uçucu yağı mantar ve bakteri öldürücü etkisinin yanı sıra güçlü bir antioksidan ve cilt yenileyici. Bizler bitkinin kendi için ürettiği bu karmaşık yapıdaki bileşikleri aslında bitkide ne işe yarıyorlarsa hemen hemen benzer etkiler için hayatlarımıza dahil ediyoruz.
Aromaterapi ile doğanın şifasını ve gücünü, kaynağının doğadan olduğunu unutmadan, minnet ye şükranla bedenimize, evimize ve yaşamlarımıza katabiliriz. Üstelik sadece iyileşmek niyetiyle değil, bütüne iyi gelmesi için… Aynı zamanda kozmetik ürünlerimize, temizlik malzemelerimize, odamıza, arabamıza özetle hayatımıza sentetik bir kokuyu değil de doğanın kokusunu ruhunu dahil edebiliriz.
Uçucu yağların şifasından yararlanmak için 3 ipucu
- Uykuya geçişi kolaylaştırmak için yastığımıza 1 damla lavanta Uçucu yağı (Lavandula angustifolia essential oil) damlatabiliriz.
- Güne daha zinde başlamak için duş teknemize 3-4 damla portakal uçucu yağı (Citrus sinensis peel oil) damlatıp, sabahları bu şekilde duş alabiliriz.
- Mide bulantısı ve taşıt tutması için nane Uçucu yağı (Mentha piperita essential oil) damlattığımız bir mendili koklayabiliriz.