Safra Kesesi Kanseri

Kanser, safra kesesinde ortaya çıkabilen kötü huylu bir hastalıktır.
Diyetteki yağların parçalanmasına yardımcı olduğu söylenen sindirim suları karaciğerde yapılır. Bu safrayı karaciğerden duodenuma taşıyan safra kanalına safra kanalı denir ve safra kesesi, safra kanalının ortasında dallandığı yerde torba benzeri bir organdır. Safra kesesi, yağlı bir yemek vb. Alırken safrayı geçici olarak depolar ve depolanan safrayı duodenuma boşaltır.
Safra kesesi kanseri 2 tipe ayrılır:
- Safra kesesi duvarının içinde oluşan polipler kanserlidir ve zamanla yavaş büyür.
- Safra kesesi duvarının bir kısmının nazikçe kaldırıldığı geniş tabanlı bir lezyondur ve kanserin duvardan sürünür gibi yayıldığı bir türdür ve nispeten kısa sürede yayılan bir kanser türüdür. Safra kesesi, safra kesesi duvarının dışına ulaşır ulaşmaz safra kesesi duvarının dışına ulaşabilir.
Safra kesesi kanserinin tamamen iyileşmesi beklenebilecek tek tedavi cerrahidir ve tedavi merkezi cerrahidir. Ameliyat erken bir aşamada yapılırsa, 5 yıl sonra hayatta kalma oranı yaklaşık %95’tir.Bununla birlikte, safra kesesi duvarının ötesine yayılan ve çevre organlara yayılan safra kesesi kanseri aşamasında, ameliyattan 5 yıl sonra hayatta kalma oranı yaklaşık %50 veya daha azdır. Bu nedenle erken teşhis çok önemlidir.
Bu yazıdaki başlıklar
Safra Kesesi Kanseri Nedenleri
Safra kesesi kanserinin Şili’de Asya ve Güney’de daha yaygın olduğuna dair istatistikler var, diyet ve ırktaki farklılıkların bir etkisi olabileceği düşünülmektedir, ancak açık olan şudur: Safra kesesi taşları ile safra kesesi kanseri arasındaki ilişki araştırılmış ancak netleştirilmemiştir.
Safra kesesi kanseri için risk olarak kabul edilen şeydir. Normal olarak, içinden çıkan pankreas suyunun ve safranın içinden geçtiği safra kanalının duodenum duvarında birleştiği pankreas kanalı ve pankreas suyu ve safra içine boşaltılır. İçinde bulunduğu bir forma sahip konjenital bir pankreas safra kanalı birleşme anormalliğidir. burada doğal bir morfolojik anormallik var ve duodenum duvarından önce birleşiyor. Bu anormal morfoloji, pankreas suyu ve safranın birbirine geri akmasına neden olur ve bunun sonucunda safra kesesi kanseri riskini artırdığı söylenir.
Safra Kesesi Kanseri Semptomlar / Belirtileri
Safra kesesi kanserinin erken tespit edilmesi zordur çünkü küçükken semptom göstermesi zordur. Bununla birlikte, kanser safra kesesinin çıkışına yakın bir yerde meydana gelirse (safra kanalına bağlı kısım olarak adlandırılır), safra kesesinden safra kanalına safra akışı meydana gelebilir. Su akışının durması nedeniyle kolesistit oluşabilir ve karnın sağ tarafında ağrı ve ateş oluşabilir.
Buna ek olarak, kanser büyür ve ortak safra kanalı adı verilen ana safra akışının tüpüne neden olursa, safra bağırsağa akmaz ve gözler ve cilt sararır. Bu belirtiye neden olur ek olarak, kilo kaybı ve iştahsızlık tanınabilir.
Muayene ve tanı
Erken evre safra kesesi kanserinin hiçbir belirtisi yoktur ve kan testleri herhangi bir anormallik göstermez. Bu nedenle yapılacak ilk test abdominal ultrasondur.
Karın ultrasonu
Safra kesesi ve çevresinin durumunu gözlemlemek için mide yüzeyinden ultrason (eko) uygulanır. Abdominal ultrasonografi, sağlık kontrollerinde sıklıkla yapılan ağrısız ve kolay bir testtir.
Safra kesesinin lümenine çıkıntı yapan bir yumruya safra kesesi polipi denir. Safra kesesi polipleri, ultrason uygulanan hastaların yaklaşık %10-20’sinde görülen yaygın bir lezyondur. Çoğu kolesterol polipi adı verilen bir tiptedir ve tedavi gerektirmez, ancak poliplerde safra kesesi kanseri sıklığı 10 mm’nin üzerinde artar.
Tıbbi muayenede safra kesesi polipi bulunursa, diğer testler (BT, MRI vb.) safra kesesinin boyutuna ve şekline bağlı olarak eklenir, poliplerin zaman içinde değişip değişmediğini takip etmek ve kontrol etmek de önemlidir. Büyük polipler, geniş köklü geniş tabanlı polipler veya hızla büyüyen veya şekil değiştiren polipler safra kesesi kanserine neden olabilir. Kistik kanser olasılığı göz önüne alındığında kolesistektomi düşünülür.
CT tarama muayenesi, MRI muayenesi, PET muayenesi vb.
Safra kesesi kanseri teşhisi konulursa, kanserin yayılmasını doğrulamak için bir test olarak yapılır.
Çevre dokuların ne ölçüde sızdığını ve uzak organların metastaz (uzak metastaz) olup olmadığını belirleyip tedavi planına karar vereceğiz.
Ultrason endoskopisi( EUS), endoskopik retrograd kolanjiyografi (ERC), vb.
Bu, ağızdan bir endoskop sokularak yapılan bir muayenedir.
Safra kesesinin çevresini midenin içinden (EUS) gözlemlemek için endoskopun ucuna bir ultrason probu takılır veya oluşturmak için bir endoskop kullanılarak safra kanalına bir tüp yerleştirilir, safra kanallarının ve safra kesesinin (ERC) şeklini incelemek için de kullanılır).Bunlar gerekirse yapılacak denetimlerdir.
Safra kanallarının tıkanması veya darlığı tedavisi
Safra kesesi kanseri ilerler ve safranın geçtiği kanal olan safra kanalına ulaşırsa tıkanmaya veya (daralmaya) neden olursa safra akışı durgunlaşır ve kolanjit adı verilen bakteriyel bir hastalık oluşur, enfeksiyona ve sarılığa neden olabilir. Karaciğer fonksiyon bozukluğu da ortaya çıkabileceğinden, tedaviden önce biriken safrayı sindirim sistemine veya vücudun dışına boşaltmak için “drenaj” adı verilen bir işlem yapılması önerilir.
Akışı sabitlemek için daralmış safra kanalına bir tüp veya tüp yerleştirmek için bir endoskop kullanılır (bir safra kanalı tüpü veya bir safra kanalı stenti) veya safra akışını önlemek için vücudun dışından bir tüp yerleştirilir. (Perkütan transhepatik biliyer drenaj).Safra kesesi kanseri tedavisi olmasa bile, bu drenaj sarılık ve enfeksiyonu tedavi etmek için gerekli olabilir.
Tedavi
Cerrahi tedavi
Safra kesesi kanseri için radikal tedavi ancak ameliyatla beklenebilir. Rezeke edilebilen vakalar için öncelikle ameliyat yapılır. Bununla birlikte, safra kesesi kanseri form ve ilerleme derecesine göre değişir ve ameliyatla alınabilecek yüzdenin toplamın yaklaşık %60-70’i olduğu tahmin edilmektedir.
Safra kesesi kanserinin (veya safra kesesi kanserinden şüphelenilen poliplerin) safra kesesi duvarının yüzeyinde kaldığı düşünülürse, sadece safra kesesini çıkarmak için ameliyat yapılır. Ek olarak, karaciğere, safra kanalına, lenf düğümlerine vb. metastaz olasılığı varsa. safra kesesinin yakınında, bunları birlikte çıkarmak için ameliyat yapılır.
Safra kesesi kanserinde eksizyon ve organ aralığı lezyonun yayılmasına bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Ameliyat sonrası oluşabilecek komplikasyon ve iyileşme derecesindeki eşlik eden farklılıklar nedeniyle, cerrahi tedavi olduğunda önceden ne tür bir ameliyat yapılması gerektiğini bilmek önemlidir, katılan doktordan yeterli bir açıklama almak önemlidir.
* Safra kesesi, karaciğer tarafından yapılan safrayı geçici olarak depolayan bir organdır, bu nedenle kolesistektomi yapılsa bile büyük bir sorun yoktur.İshal ameliyattan sonra geçici olarak tanınabilir, ancak vücut yavaş yavaş adapte olur.
Kemoterapi (antikanser ilaç tedavisi)
Lezyonları ilerlemiş ve ameliyatla alınamayan safra kesesi kanserli hastalar için kemoterapi (antikanser ilaç tedavisi) yapılır.
Gemsitabin hidroklorür ve bir anti-kanser ilacı olan sisplatin kombinasyonu standart tedavi yöntemi haline geldi ve son zamanlarda durvalumab adı verilen bir immüno-kontrol cihazı geliştirildi. Sigorta için blok noktası inhibitörü ile kombinasyon tedavisi onaylandı. Hastanın genel durumunu ve semptomlarını göz önünde bulundurarak tedaviyi ele alacağız.
Radyasyon tedavisi
Safra kesesi kanseri ameliyatla alınamayan ve uzak metastaz bulunmayan bir evre olduğunda yapılabilecek bir tedavidir.
Ancak bu aşamada (2023) etki tam olarak incelenmemiştir ve standart bir tedavi olduğu söylenemez. Ağrıyı hafifletmek için radyasyon tedavisi de yapılabilir.