Yaşam

Sigarayı En Kolay Yolla Nasıl Bırakabilirsin? | 6 Maddede Sigarayı Bırak!

Sigarayı En Kolay Yolla Nasıl Bırakabilirsin? | 6 Maddede Sigarayı Bırak! | İnsan, bazen sağlığına zarar verse de parasını tüketse de bağımlılıklardan kurtulamıyor ve sağlığını kaybettikten sonra da ne yaparsa yapsın geri kazanamıyor. Bu yüzden aslında en iyisi bağımlılığın hiç oluşmaması. Bir kurtuluş yolu var, o da bu bağımlılıklarımızdan kurtulmak.

Bu makale diliyorum ki sigarayı bırakmanıza vesile olur.

Bugün 6 adımda sigara nasıl bırakılır onları paylaşacağım sizinle.

Bu karar hayatınızda verdiğiniz en iyi karar ve sizin kendinizi daha iyi versiyonla dönüşmez için olacak çok güzel bir adım.

Sigarayı En Kolay Yolla Nasıl Bırakabilirsin? | 6 Maddede Sigarayı Bırak!

İlk aşama; önce bırakacağımız günü belirleyin.

O gün, 2 hafta içerisinde olan bir gün olsun. Böylece hem psikolojik olarak hem de fiziksel olarak kendinizi hazırlayabilirsiniz. Lütfen 2 haftadan uzun süreler olmasın. O zaman erteleme söz konusu olabilir. Gününüzü belirlediyseniz ikinci aşamaya geçin.

İkinci aşama; sigara bırakma nedeninizi düşünün sigarayı kendi sağlığınız için mi bırakıyorsunuz?

Yoksa bir bebek sahibi olacaksınız veya sevdiğiniz birisi sigaradan etkileniyor, bir sevdiğiniz için mi bırakıyorsunuz veya tasarruf etmek mi istiyorsunuz?

Daha güzel kokmak mı istiyorsunuz?

Daha sağlıklı olmak mı istiyorsunuz?

Sadece bir tane olmak zorunda değil. Bunlara bir liste halinde yazın. Görebileceğiniz bir yere asın. Bu motivasyon kaynaklarınız hep sizinle olsun.

Ardından üçüncü aşama.

Sigara içme isteği yaratan tetikleyicileri tanıyın. Bu tetikleyicileri kabaca üç gruba ayırabiliriz. Bunlar duygusal olanlar, sosyal olanlar ve alışkanlık nedenli olanlar olarak gruplandırabiliriz.

Mesela duygusal olanlar.

Siz sinirlendiğinizde veya üzüldüğünüzde mi sigara içiyorsunuz veya aksi de olabilir?

Mutlu olmak mı sizi sigara içmeye yönlendiriyor?

Çökgünlük, yalnız hissedince mi yöneliyorsunuz?

Veya sosyal nedenli…

Bir alkol ortamında veya yanınızda içen bir arkadaşınızın olması mı sizi

sigaraya yönlendiriyor?

Kafede olmanız mı tetikliyor? Ya da alışkanlık olarak…

Televizyon izlerken mi?

Ders çalışırken mi?

Araba kullanırken mi? Kahve içerken mi aklınıza geliyor sigara içmek?

Bu istekleri, sizde yaratan şeyleri iyice tanımlayın. Böylece sigarayı bırakırken nelerden uzak durmanız gerektiğini iyice anlamış olacaksınız. Yani bazen her şeyi değiştiremeyebiliriz. Mesela televizyon izlerken sigara içme isteğiniz geliyorsa televizyon izlemeyi kesecek değiliz ama koltuğunuzun yerini değiştirebilirsiniz veya birazdan bahsedeceğim gibi küllüğünüzün yerini değiştirebilirsiniz.

Veya arkadaşlarınız içerken sizin de içme isteğiniz geliyorsa arkadaşlarınıza bu istediğinizden bahsedip

”Lütfen bana sigara teklif etme.” veya ”İçmek istersem beni uyar.” diyebilirsiniz. Eğer tehditi bilirsek önlem almamız da o kadar kolay olur.

Dördüncü aşama; krizlerle savaşmaya hazırlıklı olun.

Sigara bırakırken sigara isteğinin yoğun olarak yaşandığı üç-beş dakikalık ataklar gelebilir. Bu ataklarda yoğun sigara içme isteği ve bu kararınızdan vazgeçme isteğini ciddi şekilde düşünebilirsiniz. Birkaç dakikalık bu krizleri atlatmak çok önemli.

Kendi atlatma yönteminizi geliştirebileceğiniz gibi ben hastalarımızdan gördüğüm birkaç taktiği de sizlerle paylaşmak istiyorum:

Bir atak yaşarken meyve veya çiğ yenen sebzelerden faydalanabilirsiniz.

10 kez derin nefes alıp verebilirsiniz.

Basit egzersizler, hareketler yapabilirsiniz veya o an sigara içemeyeceğiniz aktivitelere yönelebilirsiniz.

Bu; dişlerinizi fırçalamak, duş almak gibi olabilir.

Yemek sonrası sigara içmek isterseniz masadan kalkıp dolaşabilirsiniz veya masanın toplanmasına yardımcı olabilirsiniz. O an, o isteği, o atağı orada durdurmak ve o an sigara içmemek, o birkaç dakika çok önemli. Her içme isteğiniz geldiğinde bıkmadan usanmadan kendinizi oyalayacak bir şey bulmalısınız.

Zaten zamanla bu içme isteklerinin arası gittikçe uzayacak ve bir süre sonra aklınıza dahi gelmeyecek. ”Bir sigaradan ne olur ki?” demeyin, lütfen. Çünkü çoğu tekrardan sigaraya başlayan insan ”Bir sigaradan ne olur ki?” diyerek tekrardan bu bağımlılığa düşmüşlerdir.

Beşinci adım;

Sigarayı hatırlatan her şeyden uzak durun. Hatta ve hatta çöpe atın.

Öyle buzdolabının kenarına, çekmecenin köşesine falan koymayın. Küllüğünüzü çakmağınızı ve sizi hatırlatan her şeyi çöpe atıp yeni ve sağlıklı bir yaşama başlayın.

Arabanızı temizleyin, giysilerinizi tekrar yıkayın. Hele ki üzerinde sigara kokusu olan ceketlerini kesinlikle yıkayın ve sigarayı hatırlatan her şeye ”elveda” deyin.

Altıncı aşama;

Sigarayı bırakmak için harekete geç!

Biliyorum, kolay bir süreç olmayacak ama bittiğinde siz kendinizin çok daha iyi bir versiyonuyla birlikte olacaksınız ve daha sağlıklı bir yaşama kavuşup belki de ömrünüze birkaç sene ekleyeceksiniz. Ben, kendinize bu yarar sağlayacağınız için sizinle gurur duyuyorum. Lütfen vazgeçmeyin.

Peki sizin sigarayı bırakma gününüz ne zaman?

Söylediklerimi uygulamayı düşünüyor musunuz?

Yorum kısmına yazın lütfen.

Sağlıkla kalın!

Dr. Özün Altınay

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu