Sinüzit Hakkında Detaylı Bilgiler

Sinüzit Hakkında Detaylı Bilgiler | Burun boşluğunun çevresinde (burun içinde) küçük bir delikten burun boşluğuna açılan paranazal sinüsler adı verilen mukoza ile kaplı bir boşluk bulunur. Sinüzit, yanaklar arasında, alın altında ve gözlerin arasındaki kemiklerde yer alır ve sinüslerin iltihaplanmasına neden olur. Enflamasyon, esas olarak soğuk algınlığı nedeniyle burun mukozasında oluşur ve paranazal sinüslerin mukoza zarına yayılarak sinüzite neden olur. Böyle bir duruma akut sinüzit denir ve genellikle yaklaşık 1 ila 2 hafta içinde iyileşir, ancak tedavi edilmezse kronik sinüzit haline gelebilir ve kronik sinüzitin tedavisi zaman alır, bu yüzden dikkatli olun. Akut sinüzit gelişse bile çocukların tedavisinin nispeten kolay olduğu söylenir, bu nedenle kronik sinüzitten korunmak için en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir.
Sinüzit Hakkında Detaylı Bilgiler
Sinüzitin Oluşma Sebepleri
Enflamasyon, soğuk algınlığı gibi virüs ve bakterilerin neden olduğu enfeksiyon nedeniyle esas olarak burnun mukoza zarında meydana gelir ve ayrıca küçük delikler yoluyla burun boşluğuna bağlanan paranazal sinüslerde de iltihaplanma meydana gelir. Akut sinüzit durumunda, antibiyotik kullanan ilaç tedavisi veya spontan iyileşme ile semptomlar nispeten kolay bir şekilde iyileştirilebilir, ancak iltihaplanma uzarsa, sinüsleri kaplayan mukoza zarının kendisi şişer ve burun boşluğundan geçer. Enflamasyonun iyileşmesini zorlaştırırsa kronik sinüzite yol açabilir . Ayrıca polen kaynaklı alerjik semptomlar, ev tozu, astım , orta üst bal peteği ve nazal septum deviasyonu gibi kemik yapısı anormallikleri sinüzitin alevlenmesine neden olabilir.
Sinüzit Belirtileri
Akut sinüzit durumunda, irinle karışan mavimsi burun akıntısı yaygındır ve kronik fazda beyazımsı burun akıntısı yaygın hale gelir. Burun akıntısının yanı sıra burun akıntısı boğaza doğru akarken bronşit ve farenjit gelişebilir. Hava geçişini daraltan burun pasajlarının ve sinüslerin mukoza zarının şişmesi, burun tıkanıklığına neden olabilir, bu da konsantrasyon bozukluğuna ve uyku sorunlarına yol açabilir. Akut sinüzitin diğer yaygın semptomları arasında yanaklarda ve gözler arasında ağrı ve baş ağrısı bulunur. Bazı durumlarda, “olfaktör fissür” olarak adlandırılan kokuyu algılayan kısmın mukoza zarı şişer veya iltihaplanır ve koku alma disfonksiyonuna neden olur.
Sinüzit muayenesi ve teşhisi
Temel olarak muayene ve görüntü teşhisi yapılır. Elektronik bir fiberoskop vb. kullanarak burun boşluğunun içini gözlemleyin ve burun boşluğu morfolojisini ve poliplerin varlığını veya yokluğunu kontrol edin. Bu tek başına burun boşluğunda herhangi bir anormal bulgu ortaya çıkarmazsa, tanısal görüntüleme gerekebilir. X-ışınları, BT taramaları vb. kullanılarak görüntüleme teşhisi, lezyon bölgesini, iltihaplanma derecesini, kemik yapısını ve benzerlerini doğru bir şekilde teşhis edebilir. Bazı durumlarda, burun boşluğunun içini daha detaylı incelemek için bir endoskop kullanılır. Bireye göre farklı hissedilen burun tıkanıklığının derecesini teşhis etmek için burundan geçiş kolaylığını objektif olarak değerlendirebilen bir burun hava geçirgenliği testinin faydalı olduğu düşünülmektedir.
Sinüzit Tedavisi
Akut sinüzit durumunda, yaklaşık bir hafta boyunca iltihabı baskılayan antibiyotikler ve ilaçlar alın. Topikal bir tedavi olarak burnunuzdaki irini de aspire edebilirsiniz. Ayrıca nebulizatör tedavisi adı verilen bir tedavi yöntemi de benimsenmektedir. Nebulizatör tedavisi, antibiyotik gibi ince partiküller haline getirilmiş ilaçların ultrasonik dalgalarla ince sis şeklinde salındığı ve sinüslere ulaşımı kolaylaştırmak için buharın burundan solunduğu bir yöntemdir. Kronik sinüzit için de makrolid adı verilen küçük dozda bir antibiyotiğin yaklaşık 2 ila 3 ay süreyle uygulandığı bir tedavi yöntemi de etkilidir. Hafif sinüzit genellikle bu tedavilerle tamamen iyileşir, ancak iyileşme olmazsa ameliyat yapılabilir. Son zamanlarda daha az ağrılı ve kanamalı endoskopik cerrahi ana akım haline geldi. Endoskopik cerrahi, ameliyattan hemen sonra iyileşir ve ameliyattan hemen sonra yüzde şişme ve yanak uyuşması riskini azaltabilir.
Sinüzitten korunma ve tedavi sonrası önlemler
Soğuk algınlığına yakalandıktan sonra kolayca düzelmeyen burun akıntısı veya burun tıkanıklığı veya çamurlu burun akıntısı gibi bir semptomunuz varsa, kronikleşmeyi önlemek için en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurmanız önemlidir.