Unutkanlık Hakkında Detaylı Bilgiler ve Yapılması Gerekenler

Unutkanlık Hakkında Detaylı Bilgiler ve Yapılması Gerekenler | Unutkanlığın yıllar içinde herkesin başına geldiği söylenir. Ancak, unutkanlık derecesi veya ilerleme hızlıysa dikkatli olmanız gerekebilir.

  • Son zamanlarda, insanların ve nesnelerin isimlerini daha sık hatırlayamadığımı hissediyorum.
  • Ailemde dışarı çıkan ama dışarı çıkma amacını unutan insanlar var.
  • Etrafımdaki insanlar unutkanlığımı anlamıyor
  • Bu gibi durumlarda nelere dikkat etmeliyim?

Bazı hastalıklar nedeniyle unutkanlık

Unutkanlık yaşla birlikte veya bir hastalık belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Unutkanlığa neden olan başlıca hastalıklar şunlardır:

Bunama nedeniyle Demans , hastalığa bağlı unutkanlığın başlıca nedenlerinden biridir.

Aşağıdaki bunama türleri vardır .

Alzheimer hastalığı

Alzheimer hastalığının demansın en yaygın nedeni olduğu söylenir .

Erken evrelerde unutkanlığa ek olarak, düzgün hareket edememe ve bir şeyin çalınmış olduğu yanılsaması gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Semptomlar genellikle birkaç yılda bir ilerler.

Vasküler Demans Tanıma

Vasküler bunama, beyin enfarktüsü ve beyin kanaması gibi hastalıklardan kaynaklanır. Çok küçük bir felç, herhangi bir subjektif semptom olmadan fark edilmeyebilir, bu nedenle bir gün aniden daha unutkan olduğunuzu hissedebilirsiniz.

Lewy vücut demansları

Lewy cisimli demansın Alzheimer hastalığından sonra en sık görülen ikinci bunama olduğu söylenmektedir .

Aradaki fark, unutkanlığa ek olarak, halüsinasyonlar ve sanrılar gibi zihinsel semptomların sıklıkla güçlü bir şekilde ortaya çıkmasıdır.

Unutkanlık nedeniyle dikkat edilmesi gerekenler

Demans genellikle hastalığa bağlı unutkanlık olarak düşünülür , ancak unutkanlık belirtilerine neden olan başka hastalıklar da vardır. Başlıcaları aşağıdaki gibidir.

Kronik subdural hematom

Unutkanlık Hakkında Detaylı Bilgiler ve Yapılması Gerekenler | Beyni çevreleyen dura mater ile beyin arasında kanın toplandığı bir hastalıktır. Çoğu zaman kafaya çarpma sonucu oluşur ancak yerinde herhangi bir belirti olmaz, kanama yavaş devam eder ve 1 ila 2 ay gibi uzun bir süre sonra belirtiler ortaya çıkabilir. Ayrıca gözden kaçırmanın kolay olmasının sebeplerinden birinin de kan damarları hassas olan yaşlı kişilerde sık görülen bir hastalık olduğu söylenmektedir.

Unutkanlık gibi belirtiler aniden gelişirse ve 1-2 ay içinde kafa darbesi alırsanız hemen beyin cerrahisi veya acil polikliniğine gitmeniz önerilir.

Normal basınçlı hidrosefali

Hidrosefali, beyni ve omuriliği koruyan beyin omurilik sıvısının herhangi bir nedenle aşırı miktarda birikmesi durumudur. Demans benzeri semptomların yanı sıra yürüme güçlüğü ve idrar kaçırma gibi semptomlar da ortaya çıkabilir. Tedavi edilebilir bir hastalık olduğu için erken teşhis önemlidir.

hipotiroidizm

Hipotiroidizm, bazen “motivasyon hormonu” olarak da adlandırılan tiroid hormonunun salgılanmasının büyük ölçüde azaldığı bir hastalıktır ve kadınların bunu alma olasılığının daha yüksek olduğu söylenmektedir.

Motivasyon eksikliği, soğukluk ve şişlik gibi belirtilere sıklıkla eşlik eder, bu nedenle herhangi bir fikriniz varsa dahiliye veya endokrinoloji bölümüne gitmeyi düşünün.

Yaşlılık depresyonu

Unutkanlık Hakkında Detaylı Bilgiler ve Yapılması Gerekenler | Depresyon her yaşta ortaya çıkabilir, ancak en sık yaşlılıkta ortaya çıktığı söylenir. Depresyonun temel belirtileri arasında neşe kaybı, motivasyon azalması ve düşünme azalması yer alır. Ayrıca yaşlılık depresyonu durumunda açıklanamayan birçok fiziksel semptom vakası olduğu söylenmektedir.

Demanstan ayırt etmek genellikle zordur, bu nedenle şüphe duyduğunuzda, çevrede başlangıcı tetikleyebilecek herhangi bir değişiklik olup olmadığını kontrol edin.

Unutkanlık hakkında danışma için yönergeler ve noktalar

Hastaneye gitme rehberi, unutkanlığın derecesinin şiddetli olması, unutkanlığın hızla ilerlemesi ve unutkanlığın yanında başka belirtilerin de bulunmasıdır. Bu gibi durumlarda, bir kez doktora görünmeyi düşünmek iyi bir fikirdir.

Unutkanlık Hakkında Detaylı Bilgiler ve Yapılması Gerekenler | Demans teşhisi bir psikiyatrist veya nöroloji bölümü tarafından konulabilir, ancak son zamanlarda bazı hastanelerde “Unutkanlık Polikliniği” gibi uzmanlaşmış poliklinikler bulunmaktadır. Gitmek istediğiniz bir hastaneniz varsa kaç bölüme gitmeniz gerektiğini önceden sormanız sorun yaşamamanıza neden olacaktır. Ayrıca hangi hastaneye gideceğinizi bilmiyorsanız, konu ne olursa olsun her zamanki hastanenize başvurmanızda fayda var.

Ayrıca konsültasyon sırasında dikkat edilmesi gereken nokta, tanıdık kişilerin veya aile bireylerinin semptomları olması durumunda, olağan duruma aşina olan bir kişinin konsültasyona birlikte gitmesi gerektiğidir. Bunun farkında olmak tanı için bir ipucu olabilir çünkü genellikle ona yakınlarda bakıyorsunuzdur.

Unutkanlık hakkında günlük yaşamdaki nedenler ve çözümler

Günlük hayatta gizlenen unutkanlığın nedenleri ve bunlarla nasıl başa çıkılacağı aşağıdaki gibidir.

Yaşlanma nedeniyle

Unutkanlık Hakkında Detaylı Bilgiler ve Yapılması Gerekenler | Demansınız olmasa bile, yaşlanmanın bir miktar unutkanlığa neden olması oldukça olasıdır. Meselenin günlük hayatta sakıncalı olup olmadığı ve bir şeyi unuttuğunun farkındalığı olup olmadığı söylenmektedir.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir