Vücutta Morarma ve Kanama Neden Olur

Reklamlar

Vücutta Morarma ve Kanama Neden Olur | Yaralandığında morarma ve kanama normaldir. Bununla birlikte, morarma ve kanamayı kolaylaştıran hastalıklar vardır. Bazen kanama açık bir neden veya yaralanma olmadan meydana gelir. Vücudun hemen hemen her yerinde kendiliğinden kanayabilir, ancak en sık burun, ağız ve sindirim sisteminde görülür.

Hemofili Kanama sıklıkla eklem ve kaslarda görülür. Çoğu durumda, kanama hafiftir, ancak bazen bol miktarda ve hayatı tehdit edici bir şekilde kanar. Bununla birlikte, beyinde meydana gelirse hafif bir kanama bile tehlikelidir.

Birkaç semptom, hastalığın kanama olduğunu gösterir, örneğin:

  • Açıklanamayan burun kanamaları (epistaksis)
  • Aşırı veya uzun süreli adet kanaması (hipermenore)
  • Küçük yaralardan, kan alımlarından, küçük cerrahi veya diş prosedürlerinden, fırçalamadan veya diş ipi kullanımından sonra uzun süreli kanama
  • Ciltte küçük kırmızı veya mor noktalar (peteşiler), kırmızı veya mor lekeler (purpura), çoklu morluklar (ekimoz), cilt ve mukoza zarlarında görünür hale gelen genişlemiş kılcal damarlar (telanjiektazi) gibi açıklanamayan izler
Vücutta morarma ve kanama neden olur
Vücutta morarma ve kanama neden olur
  • Bazen başka nedenlerle yapılan laboratuvar testleri kolay kanadıklarını ortaya koymaktadır.

Vücutta Morarma ve Kanama Nedenleri

Hasarlı kan damarlarından, trombositlerden kanamayı durdurmak için(Kanın pıhtılaşmasıKan hücreleri yardımcı olur), kan pıhtılaşma faktörleri (çoğunlukla karaciğerin ve kan damarlarının iç yüzeyini kaplayan bazı hücrelerde üretilen proteinler) ve kan damarlarının daralması (kasılması) gerekir. Bu elementlerin herhangi birindeki herhangi bir anormallik, aşağıdaki gibi aşırı kanama ve morarma sağlar:

  • Çok az trombosit (trombositopeni) Çok fazla trombosit, anormal trombosit fonksiyonu gibi trombosit hastalıkları.
  • Kanın pıhtılaşma faktörlerinin aktivitesinin azalması (örneğin hemofili)ve karaciğer hastalığı, K vitamini eksikliği veya bazı ilaçların kullanımı)
  • Kan damarlarının anormallikleri

Trombosit hastalığında ilk olarak ciltte küçük kırmızı veya mor noktalar görülür. Daha sonra, şiddetli hale geldiğinde, kanama not edilir. Kan pıhtılaşma faktörlerinin eksikliği ile genellikle kanama ve morarma görülür. Vasküler anormallikler genellikle kanamaya neden olmaz, ancak ciltte kırmızı veya mor lekelere neden olur.

Senil purpura ve basit purpura

En yaygın olarak, morarma, kırılgan cilt ve kan damarları nedeniyle morarma veya aşırı oluşuma eğilimlidir. Basit purpura kadınlarda daha sık görülür. Senil purpura kadınlarda daha yaygındır ve yaşlılarda hem erkeklerde hem de kadınlarda yaygındır. Çürükler uyluklarda, kalçalarda ve üst kollarda oluşma eğilimindedir. Bununla birlikte, aşırı kanamanın başka belirtileri olmayabilir ve kan testleri normal olabilir. Bu durumlar ciddi değildir ve tedavi gerektirmez.

Yaygın nedenler

Genel olarak, kolay kanamanın en yaygın nedenleri şunlardır:

  • şiddetli trombosit eksikliği,
  • Heparin, varfarin, doğrudan tip oral antikoagülanlar (antikoagülanlar)gibi pıhtılaşmaya müdahale eden ilaçlar)
  • Karaciğer hastalığı (yeterli pıhtılaşma faktörü üretememe)

Trombosit eksikliği, kemik iliğinde yetersiz trombosit üretimi veya trombositlerin aşırı tahribatından kaynaklanır (örneğin, splenomegali)Enfeksiyonun neden olduğu bazı ilaçların kullanımı).

Kan pıhtılaşmasına eğilimli kişilerde, eğilimi azaltmak için heparin, varfarin veya doğrudan tip oral antikoagülanlar (dabigatran, apiksaban, edoksaban, rivaroksaban, vb.) alınabilirBkz. ). Bununla birlikte, bazen, bu ilaçlar pıhtılaşabilirlikte aşırı azalmaya neden olabilir, bu da kanama ve morarma ile sonuçlanır.

Karaciğer, kan pıhtılaşma faktörleri üreten ve karaciğer hastalıklarına (örneğin, hepatit) yol açabilen kan pıhtılaşmasını düzenlemeye yardımcı olan ana bölgedir. Kolayca kanama eğilimi olan insanlar.

Daha az yaygın nedenler

Çeşitli pıhtılaşma faktörlerinden birinin yeterince üretilemediği genetik bir hastalıktır. Aşırı kanama genellikle kaslar, eklemler gibi derin dokularda ve karın boşluğunun iç kısmında küçük travma ile birlikte görülür. Bazen beyinde kanama meydana gelir ve bu da ölüme yol açabilir.

Bazı hastalıklarda, sistemik pıhtılaşma sistemi aktive edilir. Her yerde kan pıhtılaşması yerine, trombositler ve pıhtılaşma faktörleri hızla tükenir ve kanamaya neden olur. Bu süreç dissemine intravasküler pıhtılaşma olarak bilinir.(DIC) ve ciddi enfeksiyon, ciddi yaralanma, doğum veya doğum veya bazı kanserler gibi birçok durumdan kaynaklanabilir. Yaygın intravasküler pıhtılaşma, zaten hastaneye yatırılmış kişilerde yaygındır. İğne delinmesi aşırı kanamaya neden olur ve sıklıkla belirgin gastrointestinal kanama da görülür.

Vücutta Morarma ve Kanama Değerlendirmesi

Doktorunuz öncelikle gerçekten kolayca kanama olup olmadığınızı veya aşırı kanama belirtileri yaşayıp yaşamadığınızı belirlemeye çalışacaktır. Öyleyse, olası nedenleri araştırın. Aşağıda ne zaman bir doktora görünmeniz gerektiğini ve bunu yaparsanız ne yapmanız gerektiğini açıklıyoruz.

Endişe verici işaretler

Morarma ve kanama yaygınsa, bazı semptom ve özelliklere dikkat etmelisiniz. Özellikle, bunlar:

  • Terleme, kas güçsüzlüğü, göz korkutma, baş dönmesi, mide bulantısı ve aşırı susuzluk gibi ciddi kan kaybı belirtileri
  • Hamile veya yakın zamanda doğum
  • Ateş, titreme, ishal, genel uyuşukluk gibi enfeksiyon belirtileri.
  • Baş ağrısı, kafa karışıklığı ve beyin ve sinir sistemi ile ilgili diğer ani semptomlar

Konsültasyonun zamanlaması

Endişe verici belirtiler varsa, kanama kalıcı olsa veya az miktarda kanamadan daha fazla kan kaybı olsa bile derhal tıbbi yardım almanız gerekir. Endişe verici bir işaret görmüyorsanız, ancak kanamaya veya morarmaya eğilimliyseniz, doktorunuza danışmalısınız. Doktorunuz semptomlarınıza ve diğer faktörlere dayanarak ne kadar hızlı değerlendirmeniz gerektiğini belirleyecektir. Tipik olarak, rahatsızsanız veya karaciğer hastalığı veya bazı ilaçların kullanımı gibi kanama için risk faktörleriniz varsa veya ailenizde hemorajik hastalık öyküsü varsa, 1 ~ 2 gün içinde bir doktora görünmelisiniz. Kendinizi iyi hissetmiyorsanız, ancak kendi kendine duran birkaç burun kanamanız varsa veya cildinizde morluklar ve lekeler oluşuyorsa, uygun bir zamanda bir doktora görünebilirsiniz. Bir hafta kadar kısa bir gecikmenin zararlı olması muhtemel değildir.

Doktor ne yapar

Doktor ilk önce belirtilerinizi ve tıbbi geçmişinizi soracaktır. Daha sonra fizik muayene yapılır. Tıbbi öykü görüşmeleri ve fizik muayenelerden elde edilen bilgilerden bazen kanama ve morarmanın nedeni çıkarılabilir, ancak muayene genellikle gereklidir.

Sık sık burun kanaması, dişlerinizi fırçalarken diş etlerinden kanama, öksürürken kanama (hemoptizi), idrar ve dışkıda kanama ve siyah katranlı dışkı (siyah dışkı) dahil olmak üzere kanama türü hakkında sorular sorulacaktır. Ayrıca karın ağrısı ve ishal (gastrointestinal sistem hastalıklarından şüphelenilebilir), eklem ağrısı (bağ dokusu hastalıklarından şüphelenilir), amenore ve sabah bulantısı (hamilelikten şüphelenilir) gibi diğer durumlar hakkında da sorular sorulacaktır. Ayrıca, kanama riskini artırdığı bilinen herhangi bir ilaç (aspirin, indometasin, heparin veya varfarin gibi) alıp almadığınız da sorulacaktır. Varfarin kullanıyorsanız ve özellikle son zamanlarda dozunuzu arttırdığınız için daha kolay kanadıysanız, ilacın suçlanması için iyi bir şans vardır. Ayrıca, kanın pıhtılaşma sorunlarına neden olabilecek aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahip olup olmadığınız da sorulacaktır:

  • Şiddetli enfeksiyonlar, kanser, karaciğer hastalığı,(siroz veya hepatit), insan immün yetmezlik virüsü enfeksiyonu (HIV enfeksiyonu), gebelik, sistemik lupus eritematozus, Kronik böbrek hastalığı.
  • Aşırı veya anormal kanama veya kan transfüzyonu öyküsü.
  • Ailede aşırı kanama öyküsü

Alkol tüketimi ve intravenöz (IV) ilaçların kullanımı hakkında sorular sorulacaktır. Ağır içme karaciğer hastalığı için bir risk faktörüdür ve intravenöz ilaçların kullanımı HIV enfeksiyonu için bir risk faktörüdür.

Ailenizde aşırı kanama, kalıtsal hemorajik telanjiektazi öyküsü varsa, Hemofili, von Willebrand hastalığı Kalıtsal hemorajik bir hastalık olma olasılığı daha yüksektir, örneğin: Bununla birlikte, bu hastalıkları olan tüm hastalar, hastalığın aile öyküsünü bilmez.

Muayene sırasında yaşamsal bulgular (sıcaklık, tansiyon, kalp atış hızı) incelenir. Bu testler, özellikle düşük kan hacmi ve enfeksiyon gibi ciddi hastalıkların erken belirtilerini sağlayabilir. Kalp atış hızı kan basıncındaki bir düşüşle artarsa, kanama nedeniyle kan hacminde bir azalmadan şüphelenilebilir. Ateş bulaşıcı bir hastalığa işaret eder.

Deri ve mukoza zarları (burun boşluğu, ağız boşluğu, vajina) kanama belirtileri açısından incelenir ve incelenir. Sindirim sisteminden kanamayı incelemek için dijital rektal muayene yapılır. Hareket sırasında hassasiyet ve lokal şişlik gibi derin dokulardan kanamadan şüphelenilebilecek belirtiler de incelenir. İntrakraniyal kanama konfüzyon, boyun sertliği ve nörolojik anormallikleri (baş ağrısı, görme bozuklukları, halsizlik vb.) içerebilir. Kanama yerinden sebebin bir ipucunun elde edilmesi mümkündür. Deri ve mukoza zarları gibi yüzeysel bölgelerden kanama ile, trombositler ve kan damarları ile ilgili sorunlardan şüphelenilebilir. Öte yandan, derin dokulardaki kanamanın kanın pıhtılaşması ile ilgili sorunlardan şüphelenilebilir.

Nedeni daraltmanıza yardımcı olabilecek ek bilgiler de vardır. Karında sıvı tutulması (asit), dalağın şişmesi (splenomegali), cildin ve gözlerin sararması (sarılık) karaciğer hastalığına bağlı kanamayı gösterir. hamile olan veya yakın zamanda doğum yapmış kadınlar, şokBir durumdaysanız veya şiddetli enfeksiyon, yaygın intravasküler pıhtılaşma nedeniyle ateş, titreme veya diğer belirtiler varsaBir risk var. Çocuklarda, ateş ve sindirim rahatsızlığından, özellikle kanlı ishalden, hemolitik üremik sendromdanşüpheleniliyor. Bacak döküntüsü, eklem ağrısı, sindirim rahatsızlığı, IgA vaskülitişüpheleniliyor.

Testler

Ağır kanaması olan çoğu insanın kan testine ihtiyacı vardır. Gerçekleştirilen ilk kontroller şunları içerir:

  • Kan sayımı(Trombosit sayısı gibi kan örneğindeki tüm kan hücresi bileşenlerini ölçün)
  • Kan yayma testi (kan hücrelerinde hasar, anormallik veya olgunlaşmamışlık olup olmadığını kontrol etmek için mikroskop altında bir kan örneği gözlenir)
  • Protrombin zamanı (PT) ve kısmi tromboplastin zamanı (PTT) (kanın pıhtılaşma faktörlerinin aktivitesini ölçün)

Bu tür testler tarama testleri olarak kabul edilir. Bu testler kan pıhtılaşma sisteminin normal olup olmadığını belirlemek için yapılır. Bu testlerden herhangi biri anormallikler gösteriyorsa, nedeni belirlemek için genellikle daha fazla test yapılması gerekir.

HIV enfeksiyonunuz olup olmadığını veya hepatite bağlı kanama olup olmadığını belirlemek için başka bir kan testi gerekebilir. Kemik iliği hastalığından şüpheleniyorsanız, kemik iliği biyopsisiYapılır.

Hemorajik hastalıklarda iç kanamayı tespit etmek için görüntüleme testleri sıklıkla yapılır. Örneğin, şiddetli baş ağrısı, kafa travması veya bilinç bozukluğu gözlenirse, başın BT (bilgisayarlı tomografi) muayenesi Yapılması gerekenler Karın ağrısı not edilirse, karın BT muayenesi yapılır.

Morarma ve Kanama Tedavisi

Morarma ve kanama koşulları için spesifik tedavi nedene bağlıdır. Mesela:

  • Kanser ve enfeksiyonların tedavisi
  • Nedensel ilaçların kesilmesi
  • Vitamin eksikliği için, vitamin uygulaması
  • Karaciğer hastalığı olan hastalar için, K vitamini uygulaması veya taze dondurulmuş plazma transfüzyonu

Daha şiddetli kanama gözlenirse, hidrasyon intravenöz damlama ve bazen kan transfüzyonu ile gerçekleştirilirYapacağız. Trombosit sayısı çok düşükse, trombosit transfüzyonuYapacağız. Kan pıhtılaşma bozukluklarında, belirli bir pıhtılaşma faktörünün eksikliği doğrulanana kadar herhangi bir pıhtılaşma faktörü içerir. taze donmuş plazma transfüzyon yapılabilir. Eksik bir kan pıhtılaşma faktörü tespit edildikten sonra, pıhtılaşma faktörü transfüzyona uğrar Bu mümkün olacak.

Kırılgan cilt veya kan damarları nedeniyle morarma eğilimindeyseniz, tedaviye ihtiyacınız yoktur, ancak bazen doktorunuz aspirin veya steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) almaktan kaçınmanızı önerebilir.

Yaşlılarda, Morarma ve Kanama için önemli konular

Yaşlı insanlar morarmalara daha yatkındır. Yaşla birlikte cilt incelir ve cildin altında yatan ve vücudu koruyan yağ tabakasının bir kısmını kaybeder. Bu nedenle, hafifçe vursanız bile, kan damarı kolayca yırtılır ve morarma olasılığı yüksektir. Ayrıca, kılcal damarların kendileri elastikiyetlerini kaybederler, daha kırılgan hale gelirler ve morarmalara eğilimlidirler. Yaşlı insanların aspirin, klopidogrel, varfarin veya doğrudan oral antikoagülanlar alma olasılığı daha yüksektir, bu da morarma ve kanama olasılığını arttırır.

Özet

  • Aşırı kanama kendiliğinden veya hafif bir yara ile ortaya çıkabilir.
  • Kanama küçükten ağır kanamaya kadar değişebilir ve beyinde meydana geldiğinde çok tehlikelidir.
  • Yaygın nedenler karaciğer hastalığı, düşük trombosit sayısı, bazı ilaçlardır (özellikle varfarin, heparin, aspirin, steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar).
  • Yaygın intravasküler pıhtılaşma nadirdir, ancak şiddetli kanamanın nedenidir ve en sık hastalığı taşırken veya hastanede görülür.
  • Morarma yaygın bir semptomdur ve fiziksel durumunuz iyiyse ve başka herhangi bir kanama belirtisi göstermiyorsanız nadiren endişe nedenidir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir