Hayat Ansikloepdisi tekrar yapılandırılıyor.

Yaşam

Beyin plastisitesine ilişkin mitler ve gerçekler

Hakkında konuştuğumuzda Beyin plastisitesi, deneyimlerimize ve öğrendiklerimize yanıt olarak beynin nöronal bağlantılarını değiştirme ve yeniden düzenleme yeteneğini ifade ediyoruz. İnsanın gelişimi ve adaptasyonu için gerekli olan bu olgu, beynimizi oluşturan milyarlarca nöron arasındaki bağlantıların yaşam boyunca değişmesine olanak sağlar. Bize açıkladığı gibi Dr. Enrique Noé, Nörolojik Rehabilitasyon Enstitüsü Araştırma Direktörü Vithas Valencia Consuelo ve Vithas Aguas Vivas hastanelerinden (Irenea), deneyimler tutarlı bir şekilde tekrarlandığında bu değişikliklerin özellikle önemli olduğunun altını çiziyor. Bunu açıkladığımız zamanı hatırlıyor musun? Bir alışkanlığı diğerine değiştirmek için irade sahibi olmanız ve bunu her gün tekrarlamanız gerekir. beyninizin bunu otomatikleştirmesi için? Bu nöronal esneklik sayesindedir.

– Ayrıca okuyun: Kötü alışkanlıkları değiştirmek için beyni nasıl eğitirim?

Noé ayrıca, bu plastik değişikliklerin birçoğunun genetik olarak programlanmış olmasına ve konuşma ve ayakta durma gibi temel becerilerin temelini oluşturmasına rağmen, bunların çoğunun çevresel uyaranlara maruz kalma sonucu yönlendirildiğini açıklıyor. Öğrenme, bilgiyi destekleyen sinir ağlarının güçlendirilmesini içerdiğinden, bu süreç öğrenmenin temelini oluşturur. Beynin bu kapasitesinin bir sınırı var mı diye merak ediyoruz. Ve öyle görünüyor.

Rağmen Beynin kendini yeniden keşfetme konusunda olağanüstü bir kapasitesi varBu sınırsız değildir.

“Beyin plastisitesi yaşamın ilk on yıllarında, özellikle de beynin tamamen geliştiği ve yeni deneyimlere oldukça açık olduğu ilk yıllarda en yoğundur. Bu değişiklikler ergenlik döneminde doruğa ulaşır ve beynin öz kontrolle ilgili alanlarını etkiler. ve duygusal düzenleme” diyor aynı zamanda sekreter olan Dr. Noé Uluslararası Beyin Hasarı Derneği (IBIA).

Öte yandan, Dr. Joan Ferri, Vithas Valencia Consuelo ve Vithas Aguas Vivas Hastanesi’nde Irenea’nın genel müdürü ve Vithas Nörobilim Enstitüsü üyesi, yetişkinlikte ve yaşlılıkta beyin plastisitesinin azalmasına rağmen beynin hâlâ yeni deneyimlere uyum sağlama ve tepki verme yeteneğine sahip olduğuna dikkat çekiyor. Ancak yaşlanma, nörodejeneratif hastalıklar ve beyin yaralanmaları gibi faktörler bu kapasiteyi sınırlayarak öğrenme sırasında sinir ağlarının aktivasyonunu yavaşlatabilir veya engelleyebilir. Bu sınırlamalara rağmen, beynin uyum kapasitesini en üst düzeye çıkarmak için yaşam boyunca zihinsel olarak aktif kalmak önemlidir.

Beyin yetişkinlikte ve yaşlılıkta bu kapasite azalsa da plastik kalır

Dr.Joan Ferri

Bütün beyinler aynı nöronal plastisiteye mi sahiptir?

Alicante’deki Vithas Hastanelerinin Uzmanlaşmış Nöroloji ve Nöroşirürji Birimi NeuroHealth’in nöroloğu ve eş yöneticisi Dr. Francisco Mira bunu bize açıklıyor. Bu uzman şunu vurguluyor: Beyin plastisitesinde cinsiyet ve yaşa göre farklılıklar. Hem erkeklerin hem de kadınların beyin esnekliğini yaşadığını ancak hormonal ve yapısal faktörlerden dolayı farklı şekillerde yaşadığını gösteren çalışmalar olduğuna dikkat çekiyor. Örneğin, erkekler daha büyük kortikal yüzey alanına ve subkortikal hacimde değişkenliğe sahip olma eğilimindeyken, kadınlar motor görevler sırasında nöral aktivasyonda daha fazla tutarlılık gösterirler. Bu ne anlama gelir? Bu, ortalama olarak erkeklerin kadınlara göre daha büyük bir serebral kortekse (düşünme, algılama ve hafıza gibi işlevlerden sorumlu beynin dış katmanı) sahip olduğu anlamına gelir. Öte yandan, kadınlar motor görevleri (bir kolu veya bacağı hareket ettirmek gibi hareket gerektiren aktiviteler) gerçekleştirirken, nöronlarının aktivasyonu, aynı görevler sırasında erkeklerde gözlemlenen nöral aktivasyonla karşılaştırıldığında daha tutarlı ve tekdüzedir.

Yaşla ilişkili olarak beyin plastisitesi yaşlanmayla birlikte azalır, ancak kaybolmaz ve fiziksel egzersiz ve yeni beceriler öğrenerek uyarılabilir.

Nörogörüntüleme teknikleri aslında beynin plastisite için gerekli olan beyaz maddesinin bütünlüğünün yaşlanmadan etkilendiğini, ancak uygun müdahalelerle iyileşebileceğini ortaya koydu.

Ayrıca Vithas Valencia 9 de Octubre’deki nörolog Dr. Jorge Uriel Máñez, hem genetiğin hem de epigenetiğin beynin gelişimi ve uyarlanabilirliğinde belirleyici rol oynadığını vurguluyor. Epigenetik, DNA metilasyonu ve histon modifikasyonları (ökaryotik hücrelerin çekirdeğinde bulunan ve DNA’nın organizasyonunda ve düzenlenmesinde temel bir rol oynayan temel proteinler) gibi faktörler tarafından düzenlenen, DNA dizisinde kodlanmayan gen ekspresyonundaki değişiklikleri içerir. Bu faktörler esastır. sinir sisteminin erken gelişimi ve yetişkin nöronların esnekliği için.

Epigenetik mekanizmadaki değişiklikler otizm ve demans gibi nöropsikiyatrik hastalıklara katkıda bulunabilir.

– Devamını oku: Beyninizi her zaman sağlıklı tutmayı asla başaramayan püf noktaları

Sağlıklı ve plastik bir beyin için başka ne yapabiliriz?

“Beyin sağlığı ve korunma hakkında konuştuğumuzda, sağlığımızı hem şimdi hem de gelecekte koruyun. Ve bu sadece bir tür nörolojik hastalığın ortaya çıkışına tepki vermekle ilgili değil, aynı zamanda nörolojik hastalıkları erken yaşlardan itibaren önleme kültürünü aşılamaya çalışmak, bu hastalıkların risk faktörlerini kontrol ederek ve/veya bunlardan kaçınarak etkilerini hafifletmeye çalışmakla ilgilidir. . ”, diyor İspanyol Nöroloji Derneği (SEN) başkanı Dr. Jesús Porta-Etessam. SEN aslında beyni sağlıklı tutmak için 10 öneriden oluşan bir rehber hazırlamış.

  1. yapar beyin aktivitesini uyaran aktivitelerOkumak, yazmak, masa oyunları oynamak, elle yapılan aktiviteler yapmak, çapraz bulmacaları tamamlamak, yeni bir dil öğrenmek ve pratik yapmak gibi bilişsel olarak aktif kalmasını sağlayın. Aynı zamanda meraklı kalmaya, kültürel açıdan zengin ortamlarda yaşamaya, açık fikirli olmaya da yardımcı olur…
  2. Aşırı kilolu olmaktan kaçının ve bir tür egzersiz yapın düzenli fiziksel aktiviteya bir spor yaparak ya da günde en az 30 dakikalık bir veya iki yürüyüş yaparak.
  3. Zehirli maddelerden kaçının alkol, tütün, çevre kirliliği ve her türlü uyuşturucu gibi.
  4. Diğer vasküler risk faktörlerini kontrol eder kan basıncı, diyabet veya hiperkolesterolemi gibi. Hipertansiyon bazı nörolojik hastalıklar için ana risk faktörüdür.
  5. Sosyal ve duygusal ilişkilerinizi güçlendirin iletişim eksikliğinden ve sosyal izolasyondan kaçınmakÇünkü bunlar gelecekte bilişsel bozukluk gelişimi için risk faktörleridir.
  6. Birini takip et denge diyeti Aşırı hayvansal yağlardan, şekerden, tuzdan ve işlenmiş ve ultra işlenmiş gıdalardan kaçınmak. Doğal gıdaları tercih edin ve meyve, baklagil ve sebze tüketimini artırın. Akdeniz diyeti en iyi müttefikinizdir.
  7. Kaliteli uyku beyin sağlığı için şarttır. Deneyin günde yaklaşık 8 saat uyumak.
  8. İnternet, dijital ekran ve sosyal ağ kullanımında ölçülü olun. Aşırı kullanımı konsantrasyon yeteneğini azaltır, sinirliliğe neden olur ve sonuç olarak uykuya dalma ve uykuyu sürdürmede daha fazla zorluk yaratır.
  9. Beyninizi fiziksel saldırılara karşı koruyun Araçlarda emniyet kemerinin ve bunu gerektiren herhangi bir faaliyetin (motosiklet, bisiklet, elektrikli scooter, iş faaliyetleri vb.) uygulanmasında kaskın sistematik kullanımı yoluyla dışarıdan.
  10. Stresi ortadan kaldırın Mümkün olduğunca hayatın her alanında ve… olumlu bir tutuma sahip olun! İyi mizah ve kahkaha beyninizi güçlendirir.

Hasarlı beynin kurtarılması için nörorehabilitasyon

Son olarak nörorehabilitasyonun temel rolünü unutmamalıyız. kazanılmış beyin hasarı veya hastalık nedeniyle. Bu anlamda beyin plastisitesi hem edinilmiş beyin hasarlarının hem de nörodejeneratif hastalıkların rehabilitasyonunda esastır. Kendini nörorehabilitasyona adamış profesyoneller, nörolojik rehabilitasyonun sekellerini tedavi etmek için bilimsel kanıtlara dayanan teknikleri uygular. felç, travmatik beyin hasarı ve dejeneratif hastalıklarHastaların özerkliklerini yeniden kazanmalarına ve yaşam kalitelerini iyileştirmelerine yardımcı olmak. Aynı zamanda İspanyol Nörorehabilitasyon Derneği’nin başkanı olan Dr. Ferri, plastisitenin beynin diğer bölgelerinin kayıp işlevleri üstlenmesine veya hasarlı alanları telafi etmesine izin vererek, bozulmuş becerilerin iyileşmesini teşvik ettiği sonucuna varıyor.

– Devamını oku: Nörorehabilitasyon, felç sonrası işlevlerin iyileşmesi için önemli bir süreçtir

Source link

İlgili Makaleler