sabaharia Jiménez, Maria Teresa CamposVal Kilmer, Michael Douglas ve eski tenisçi Martina Navratilova, genel olarak zamanında yakalanırsa prognozu iyi olan bir hastalık olan gırtlak kanserinden muzdarip oldukları konusunda hemfikir. Son zamanlarda, Jimmy ringa balığıEfsanevi grup Widespread Panic’in Amerikalı şarkıcısı da bu patolojiden muzdarip olduğunu açıkladı. Özellikle Herring acı çekiyor bademcik kanseri hayatında yaşadığı bu zorluk nedeniyle turnesine ara vermek zorunda kaldığı biliniyor. Onunla konuşuruz Dr. Vicente Guillem Porta Bademcik kanseriyle ilgili tüm şüphelerimizi gidermek için Vithas Valencia 9 de Octubre’deki onkoloji ünitesinden sorumluyum.
Bademcik kanserinin mevcut prevalansı nedir?
Bu makaledeki başlıklar
Onkoloji uzmanı öncelikle bu kanser türünün dil kökü, bademcik, arka faringeal duvar ve yumuşak damak tümörlerini içeren orofarinks kanserleri arasında yer aldığını bize açıklıyor. Görülme sıklığı yılda 100.000 kişi başına 3-4 vakadır. İspanya’da her yıl 7.603 ağız boşluğu ve farenks kanseri vakası teşhis edilmektedir; bu vakalar erkeklerde (5.370 vaka) kadınlara (2.233 vaka) göre daha yaygındır.
Bizi endişelendiren gerçeklerden biri de son yıllarda görülme sıklığının giderek artmasıdır. Guillem, bunun, risk faktörlerine (tütün, alkol ve insan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonu) maruz kalmanın arttığı yaşam tarzlarındaki değişikliklerden kaynaklandığına dikkat çekiyor: “Bu artış, her şeyden önce gelişmiş ülkelerde ve bununla bağlantılı olarak ortaya çıkıyor. , HPV enfeksiyonlarına karşı” diye sürdürüyor.
HPV, ağızdan ağıza temas veya özellikle oral seks yoluyla yayılan, hastalığın epidemiyolojik profilini değiştirecek kadar gelişmesinde en önemli etiyolojik faktörlerden birini oluşturan cinsel yolla bulaşan bir virüstür. Onkolojik hastalıklar uzmanı, “HPV enfeksiyonu olan bademcik ve orofarenks kanseri olan hastalar, enfeksiyonu olmayan hastalara göre daha genç ve tütün ve alkole daha az bağımlıdır” diyor.
– Ayrıca okuyun: Laringeal kanser: Belirtileri nelerdir?
Belirtiler veya uyarı işaretleri
Herhangi bir onkolojik hastalığın erken teşhisi çok önemlidir, çünkü erken teşhis sağkalımı önemli ölçüde artırır. Bu nedenle şu işaretlere dikkat etmelisiniz:
- Kalıcı boğaz ağrısı, yutkunma sırasında ağrı (yutma güçlüğü)
- Kulak ağrısı (otalji)
- Ses değişiklikleri veya kalıcı ses kısıklığı
- Ağız kokusu (ağız kokusu)
- Ağız kanaması
- Bazen boyunda topaklar (düğümler) belirir.
Nasıl teşhis edilir?
Bu patolojinin tanı yöntemi basittir. Guillem Porta, “Semptomlara dayalı klinik değerlendirme ve ağız boşluğunun araştırılması, biyopsi ile doğrulanması gereken tanıyı kolaylaştırır” diyor.
Teşhis konulduktan sonra görüntüleme çalışmalarının yapılması gerekir. CT ve MRI Hastalığın boyutunu tam olarak bilmek. “Hastaların prognozunu ve tedavisini belirlemede önemli olduğu için tümör dokusuna HPV testi yapılması da çok önemlidir.”
– Ayrıca okuyun: 66 yaşındaki eski tenisçi Martina Navratilova gırtlak kanserine yakalandığını açıkladı
Bademcik kanseri tedavisi
Bu tümörlerin tedavisinde cerrahi, radyoterapi, kemoterapi ve immünoterapi kullanılabilecek tedavi yöntemleridir. Terapötik karar karmaşıktır ve multidisipliner bir ekip (KBB, tıbbi ve radyasyon onkoloğu, patolog, radyolog vb.) tarafından verilmelidir ve çeşitli faktörlere bağlı olacaktır: konum, tümörün yayılımı (boyut, metastaz), hastanın genel durumu. hasta ve HPV’nin varlığı veya yokluğu.
HPV ile ilişkili kanserler radyasyon tedavisine (RT), kemoterapiye ve immünoterapiye daha iyi yanıt verme eğilimindedir ve daha iyi prognoza sahiptir.
Neyse ki “son yıllarda bu hastaların hayatta kalma oranını ve yaşam kalitesini iyileştiren önemli ilerlemeler kaydedildi. HPV’li tümörlerin tamamında minimal invaziv cerrahi, yoğunluk ayarlı RT, monoklonal antikorlarla hedefe yönelik tedavi (setuksimab) veya immünoterapi bunun güzel bir örneğidir” diyor.
Bu hastalık nasıl önlenir
Neyse ki bademcik ve orofaringeal kansere yakalanma riskini azaltmak için alabileceğimiz birçok önleyici tedbir vardır.
- Özellikle her iki cinsiyetteki ergenlerde HPV virüsüne karşı aşı yapılması (bu aynı zamanda rahim ağzı kanseri görülme sıklığını da azaltır).
- Tütün ve alkol tüketiminden kaçının.
- Güvenli seks yapın (prezervatif, cinsel partnerlerin azaltılması)
- İyi ağız hijyeni.