Hiç hiçbir şey yapmak istemediğinizi, bir çıkmazda sıkışıp kaldığınızı hissettiniz mi? kötü bir seri veya çöküş her şeyin ters gittiği ya da eğlenemediğiniz bir durum mu? Bu, doktorların duygusal tekdüzelik dediği, hepimizin hayatımızın bir noktasında karşılaştığımız normal bir deneyim olabilir. Rahatsız edici olsa da duygusal çöküş işlevsiz değildir; daha ziyade yeni duygusal araçları büyütmek ve geliştirmek için bir fırsattır. Her zaman olmasa da.
Rocío García, Villanueva Üniversitesi Psikoloji Bölümü profesörübize duygusal çukurun ne olduğunu, bunu nasıl aşabileceğimizi ve Ne zaman bir profesyonelden yardım istemeliyiz? çünkü daha ciddi bir sorun olabilir.
– İlgili: Anksiyete ve depresyonun aynı anda yaşanması mümkün mü?
Duygusal çöküş nedir?
Bu makaledeki başlıklar
Bu konunun toplumda gündeme getirilmesi gereken çok önemli bir konu olduğunu düşünüyorum çünkü birçok yanlış anlaşılmanın olduğunu düşünüyorum. Çok hafif konuşuluyor ve hangi kavramlara göre inmeyi önemli görüyorum. Okuyuculara göre, duygusal bir gerileme tamamen normal bir şeydir; işlevsiz veya başlangıçta uyumsuz bir şey değildir. Kısacası, duygusal çöküş insani bir şeydir. Farklı krizlerden geçiyoruz ve bence bu, kriz gibi duygusal bir çöküşü tanımlamanın en iyi yolu. Krizin, başlangıçta sahip olmadığımız yeni kaynaklar veya yeni araçlar geliştirme fırsatından başka bir şey olmadığını anlamak da önemlidir.
Duygusal çöküşün belirtileri?
Başlıca belirtiler şunlardır isteksizlik ve psikiyatri ve psikolojide anhedonia dediğimiz şey, bir duruma gönderme yapan bir terimdir. arzu eksikliğiYaptığımız işten keyif alma arzusu ve eğilimi. Bu, daha az hedonik olma, daha az ‘zevk alma’ ve daha az ‘keyif alma’ duygusuna dönüşür. hayatta kalma moduOtomatlar gibi işliyor ve yapmamız gerektiğini düşündüğümüz şeyleri arzu olmadan yapıyoruz. Yani bu belirtiler coşku ve motivasyon eksikliği Bunlar bizi duygusal bir çıkmazda olduğumuza dair uyarabilecek ana sensörlerdir. Bu hayatta kalma tarzına atıfta bulunarak, bize öğrenilen niyet tarafından öğretilir. olabileceklere rağmen yola devamve öğrenilmiş bir şekilde çaresiz kalma hissi de bir çukuru tespit ederken çok önemlidir.
Aşırı yükleme genellikle büyük bir tetikleyicidir. iş veya aile stresi. Yaz aylarında genellikle kendimize vakit ayırma yeteneğimizi kaybederiz ve alışık olmadığımız birçok konuya odaklanmak zorunda kalırız. aşırı yük bizi yenebilir.
bağlantının kesilmesi Aynı zamanda önemli bir tetikleyici de olabilir. İç dünyamızdan kopmuş, rutine sığınmış olarak, Rahatsızlığımızı bir anlığına görmezden gelin. Ancak tatilde olduğu gibi bu rahatsızlığı örtbas edecek günlük hayatımız olmadığında, mutlaka günlük hayatımızın örtbas ettiği her şeyle bağlantı kurarız ve depresif veya üzüntü belirtileri ortaya çıkabilir.
iletişim eksikliği Aynı zamanda duygusal bir çöküşü de tetikleyebilir. Kendimizi kendi içimize kapatmak, yardım istememek ve izole olmak Bu şişkinliğin daha büyük ve daha ciddi bir şeye dönüşmesine neden olabilir. Ve son olarak, değişiklikler genellikle başka bir tetikleyicidir; çatışmalar veya stresli durumlardaki farklılıklar Bizi istikrarsızlaştıran hoş olmayan durumlarla sonuçlanabilirler.
– İlgili: Depresyon özellikle kadınları mı etkiliyor?
Yazın daha mı sık oluyor?
Yaz aylarında daha sık olmasına gerek yok, ancak buna katkıda bulunabilecek tatil faktörleri var. İçinde yaz durma aşamasındayızsayacı sıfıra ayarlamak ve rutinimizden ve ataletimizden kopmak. Bu nedenle bu konuda mola veya hareketsizlik süresid, dinlenme veya düşüncelerimizde boşluk olması, bunu fark edebiliriz daha yorgun veya doymuşuz İşimiz, duygusal durumumuz, mali durumumuz vb. hakkında genellikle algılayabildiğimiz şeyler.
Yaz aylarında da verebilirsiniz daha fazla yalnızlık algısıAtalet ve günlük yaşamdan daha az insana sahip olmak, görünüşe göre bizi buna inanmaya yöneltebilir. Aynı zamanda iyi yapmadığımız ya da ideal olarak istediğimiz gibi yapmadığımız şeyler için suçluluk duymaya yatkın olduğumuz bir dönemdir. yaşam deneyimlerimize ilişkin olumsuz yargılar. Kişisel olarak suçluluk kelimesini sorumluluk kelimesiyle değiştirmemiz gerektiğini düşünüyorum.
Bu mola ve bu hareketsizliğin sonucu olarak yaz aylarında meydana gelebilecek bu çukurlara veya bu gerilemelere daha fazla yatkınlığı olan kişiler nevrotik kişilikler. Bu kişilikler duygusal açıdan dengesizdir ve az miktardaki uyarı, onları daha kolay dengeler ve bu uyaranları enerjiye dönüştürür. Olumsuz veya üzücü düşünceler, bu tür insanları kolayca istikrarsızlaştırıyor.
Bu tatil düzensizliklerine yatkın olabilecek bir başka kişilik de, kendilerini tüm duygusal dünyadan ayıran bir aktiviteye odaklanmak için iş yerinde sığınmaya ihtiyaç duyan takıntılılardır. Çünkü elbette bunu yaparken daha az hissederiz. Bu kişilikler, duraklamalarla karşılaştıklarında, daha kolay istikrarsızlaşır Rutinlerin örtbas edebileceği tüm olumsuz duygularla bağlantı kurarak.
Son olarak, daha bağımsız insanlar Ritimlerine ve günlük yaşamlarına daha fazla alışan, birdenbire daha fazla insanla tatilde yaşamak zorunda kalanlar, bu patlama nedeniyle kendilerini istikrarsız bulabilirler. sosyal birliktelik.
– İlgili: Depresyon veya anksiyeteden kaçınmak için endişeler nasıl yönetilir?
Duygusal depresyon mu yoksa depresyon mu?
Aklımızda tutmamız gereken bir şey Duygusal çöküş ile daha ciddi bir sağlık sorununu ayırt edin bir çukurun düden haline gelmesine izin veremeyiz. Yolda bir aksilik yaşamak, aniden dibini göremediğimiz bir deliğe girmekle aynı şey değildir. Depresyonun ana tanımı veya eşanlamlısı umutsuzlukBu nedenle, bir çıkış yolu veya soruna herhangi bir çözüm bulunamadığında çukurun ciddi bir sorun olmaya başlayabileceğini düşünüyorum. rahatsızlık hissi.
Çukurun daha ciddi bir sorun haline gelmesini önlemek için çok önemli olan bir diğer şey de yardım isteyin. Bunun için klinik olarak daha ciddi semptomlar olan iştah kaybı, uykusuzluk gibi çok kritik bir duruma ulaşmanıza gerek yoktur. Bu ciddi semptomları ayırt etmek için psikolojide bunları bizi biz yapan şeyler olarak anlarız. normal bir günlük yaşam sürdürmenizi engellemek – etkileşimde bulunun, düzenli aktiviteler gerçekleştirin vb. – Psikiyatride bu durum klinik olarak anlamlı rahatsızlık olarak tanımlandığından. Her ne kadar o noktaya ulaşmak gerekli olmasa da, ulaşıldıysa yardım istemek de çok önemlidir. Yardım isteyerek, tekdüzelikten kurtulma, dahası daha da güçlenme, kendimizi daha iyi tanıma ve en büyük müttefikimiz olma fırsatına sahip oluruz.
– İlgili: Kendinize bu soruları soruyorsanız belki depresyondasınız