Hayat Ansikloepdisi tekrar yapılandırılıyor.

Yaşam

Güneş kremi kullanırken yaptığınız hata ve karşılaştığınız ciddi risk

Cilt kanseri dünya çapında en sık görülen kanserlerden biridir. İspanya’da, İspanyol Kanserle Mücadele Derneği Kanser Gözlemevi’nden alınan verilere göre, 2023 yılında 20.392 yeni vakanın teşhis edildiği tahmin edilmektedir; bu, o yıl teşhis edilen toplam kanser vakalarının %8’inden biraz fazlasını temsil etmektedir ve en yüksek vakaya sahip beşinci vakadır. küresel düzeyde görülme sıklığı.

Ölümle sonuçlanabilen cilt kanserini önlemede bize en çok yardımcı olabilecek önlem olan güneşten korunma, basit bir güneş kremi kullanımının çok ötesine geçiyor.

Güneş kremi dahilbir dizi sağlıklı alışkanlığı benimsemek cilt sağlığını korumak ve güneş hasarını önlemek, böylece cilt kanserinin önlenmesine aktif olarak katkıda bulunmak. Ancak güneş koruyucu kullanırken bu hastalığa yakalanma riskini artırabilecek bazı hatalar yapıyoruz. Onları parçalayalım.

– Ayrıca okuyun: Solar nasır, en son TikTok trendinin efsanesi (ve tehlikesi)

güneş koruma ürünleri4© iStock

Güneş neden kansere neden olur?

Güneş, ultraviyole (UV) radyasyon nedeniyle hücrelerimize zarar verir. UVA ve UVB. UVB radyasyonu en zararlı olanıdır ve esas olarak güneş yanığından sorumludur. Cilt hücrelerinin DNA’sına doğrudan zarar verebilir, mutasyonlara neden olmak bu da cilt kanserinin gelişmesine yol açabilir. UVA radyasyonu ise daha az güçlü olmasına rağmen cildin daha derinlerine nüfuz eder ve erken yaşlanmaya ve uzun vadeli hücre hasarına katkıda bulunur.

Güneşe bağlı deri tümörleri çoğunlukla bazal hücreli ve skuamöz hücreli karsinomlar, melanomun yanı sıra. Cilt karsinomları cilt kanserlerinin %90’ını oluşturur ve en yaygın olanı bazal hücreli karsinomdur. Yavaş büyüyen ve nadiren vücudun diğer bölgelerine yayılan bir kanserdir. Skuamöz hücreli karsinom daha az yaygındır, ancak daha agresiftir ve derinin altında derinlere doğru büyüyerek vücudun diğer bölgelerine yayılma olasılığı daha yüksektir.

Melanom, daha az yaygın olmasına rağmen tüm karsinomlardan daha tehlikelidir. 2024 yılına kadar 8.000’e yakın yeni vakanın tespit edileceği tahmin ediliyor.

Bu bağlam dikkate alındığında, Dr. Pilar López Criado, Madrid MD Anderson Kanser Merkezi Multidisipliner Cilt ve Melanom Birimi BaşkanıTanıda gecikme tehlikesinin ve güneşin cildimize verebileceği zararlar konusunda daha fazla bilinçlendirilmesi gerektiğinin önemini vurguluyor: “Cildimiz vücudumuzdaki en büyük organdır ve buna çok fazla maruz kalıyoruz. Melanomu erken tespit edersek tedavi şansımız neredeyse %97’dir. Ama önemli olan, başta da söylediğimiz gibi, bizi mutsuz edecek hataları önlemek ve bunlardan kaçınmaktır.

– Devamını oku: Bir benin kötü olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Kendinizi güneşten nasıl iyi korursunuz?

Öncelikle şöyle bir davranış benimsemek gerekiyor: sorumlu sergi. Güneş kremi kullanıyor olsak bile, “Güneş ışınlarının daha yoğun olduğu özellikle yaz aylarında, günün merkezi saatlerinde uzun süre güneşe maruz kalmaktan kaçınmak önemlidir. Gölgelere ve serin yerlere sığınmak, büyükanne ve büyükbabalarımızın zaten sahip olduğu bir sağlık alışkanlığıdır.” biliyordu.” yorumunu yaptı. Ve güneşte saatlerce geçirebilmemizin nedeni sadece güneş kremi sürmemiz değil.

ENEA CLINICA’dan dermatolog Iris González şunu unutmamalıyız ki şunu ekliyor: hasar zamanla birikimlidir ve bunun gelecekte ciddi sonuçları olabilir.” Ayrıca cildin hafızası vardır, bu nedenle genç yaşlardan itibaren ona iyi bakmak ve korumak önemlidir. “Şu anda aldığınız hasarın (güneş yanığı, korunmasız olarak uzun süreli ultraviyole radyasyona maruz kalma…) gelecekte sonuçları olacaktır (erken yaşlanma, lekelerin ortaya çıkması ve en önemlisi: cilt kanseri riskinin artması). Böylece cildimizde çok aranan kahverengileşmenin %100 güvenli bir şekilde bulunamayan bir reaksiyon olduğunu doğruluyor.

Sağlıklı bronzlaşma diye bir şey yoktur. Güneşe maruz kalma yoluyla cilt pigmentasyonunun uyarılması, cildin kendisini aldığı hasardan koruduğunun bir işaretinden başka bir şey değildir. Bu bir tür uyarı veya alarmdır

Iris González, dermatolog

Öte yandan fototipleri çok hafif olan, patolojisi olan veya cilt hastalığı öyküsü olan veya melanositik nevüs (mol) sayısı yüksek olan kişilerin aşırı önlem alması gerekir. Küçük çocuklara erken yaşlardan itibaren sorumlu güneşe maruz kalma davranışlarının aşılanması önemlidir. Bu, güneşten kaçmakla ilgili değil, kendinizi bilinçli ve sorumlu bir şekilde açığa çıkarmayı öğrenmekle ilgilidir.

Ayrıca okuyun: Güneş kremi: En uygun olanı seçme konusunda uzman tavsiyesi

sahil kumunda üç mutlu ve gülümseyen arkadaş© Adobe Stok

Güneş kremi yeterli mi?

Yaptığımız bir diğer hata ise tüm ışık koruma işini güneş kremine bırakmaktır. Bu anlamda onu tamamlayan kıyafetlerin sunulduğu mağazaların sayısı giderek artıyor. Örneğin korumalı mayo, tişört, pantolon vb. Kendimizi iyi bilgilendirmeli ve kıyafet olup olmadığını sormalıyız. UPF, kozmetiklerin SPF’sine benzer şekilde test edildi. Omuzları, yakayı ve kolların üst kısmını kaplayan başka taze kumaşlar da kullanabiliriz. Onaylı güneş gözlüğü ve geniş kenarlı şapka, siperlikli kasket gibi aksesuarları kullanmayı unutmayın. Bütün bunlar iyi güneşten korunmanın bir parçasıdır.

Son olarak UVA bronzlaşma kabinlerinin kullanımından kaçınmak ve ciltte pigmente lezyonların periyodik olarak kontrol edilmesi de önemli ipuçlarıdır. “Cildinizde ben veya lekenin görünümünde büyüme, farklı renklerin ortaya çıkması, kenarlarının düzensiz olması, çapının 6 mm’den büyük olması veya anormal gelişim gibi önemli bir değişiklik olması durumunda mutlaka doktorunuza veya dermatoloğunuza başvurmalısınız.” Uzman şu sonuca varıyor:

– Devamını oku: Bir ben ile melanom arasındaki temel farklar

Source link

İlgili Makaleler