Hayat Ansikloepdisi tekrar yapılandırılıyor.

Yaşam

Hayatınızı değiştirebilecek yoga duruşu ‘savasana’dan nasıl daha fazla yararlanabilirsiniz?

Tüm seanslarda uygulandığı için en iyi bilinen yoga duruşlarından biri savasana duruşubunu aynı zamanda ceset duruşu olarak da bileceksiniz. Tüm bedeni ve zihni rahatlattığı için çoğumuz bu eski disiplinin bir dersini bitirmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz. Ancak faydalarından daha iyi faydalanılabilir, öyle ki eğer bunu sürekli uygularsak yaşamlarımızda daha fazla dinginlik ve sükunet elde edebiliriz. Bu asana derin ve onarıcı bir rahatlamaya davet eder ve bir huzur ve iç denge durumunu teşvik eder.

‘Savasana’ yoga duruşu neden yapılır?

Savasana’nın temel amacı derin ve onarıcı bir rahatlama sağlamaktır. The Class Yoga’nın kurucusu Lucía Liencres’in bize açıkladığı gibi, “Savasana, vücudun ve zihnin yoga uygulamasının etkilerini bütünleştirmesine olanak tanır, tam bir rahatlamayı teşvik eder, stresi ve kaygıyı azaltır ve enerjiyi geri kazandırır.”

Bu poz, yoga seansının sonunda gerçekleştirilir ve vücudun önceki pozların faydalarından yararlanmasını sağlamak için gerçekleştirilmesi önemlidir.

Yoga eğitmeni, dikkate almamız gereken bir diğer hususun da bu duruşa girmek için nasıl hazırlanmamız gerektiği olduğunu söylüyor ve bunu gerçekleştirmenin bazı önemli yönlerini detaylandırıyor:

Sessiz bir yer bulun. Rahatsız edilmeyeceğiniz bir yerde olmanız hayati önem taşıyor. Örneğin, “gerçekten gevşemek ve rahatlamak için dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak, sakin bir ortam bulun.”

Rahat bir yüzey kullanın. Bir yoga matına ya da sağlam ama rahat bir yüzeye uzanın. Bu, vücudun desteklendiğini ve rahatladığını hissetmesine yardımcı olacaktır.

Pozisyonunuzu ayarlayın. Bacaklarınız hafifçe ayrık ve ayaklarınız yanlara doğru rahat olacak şekilde sırtınıza yaslanın. Kollar vücudun yanlarında olmalı, avuç içleri yukarı bakmalıdır. Nefesinize odaklanmak istiyorsanız ellerinizi göğsünüze ve karnınıza koyabilirsiniz.

Vücudunuzu hizalayın. Herhangi bir zorlanmayı önlemek için omurganın hizalı olması ve başın ortalanması önemlidir.

Gözlerini kapat. Gözlerinizi yavaşça kapatın ve nefesinize odaklanmaya başlayın. Bu, zihninizi sakinleştirmenize ve derin bir rahatlama durumuna girmenize yardımcı olacaktır.

Savasana pozunda kadın© Getty Images
Yoga yapan kadın© Getty Images

Bu yoga duruşunun faydaları

Bu asananın sadeliği bizi aldatmamalı. Liencres, basit görünse de uygulamasının hem fiziksel hem de zihinsel olarak birçok fayda sağladığını söylüyor.

  1. Derin rahatlama. Bedeni ve zihni tamamen rahatlatmaya yardımcı olur.
  2. Stres azaltma. Stres hormonu olan kortizol seviyesini azaltır.
  3. Geliştirilmiş konsantrasyon. Odaklanmaya ve zihni sakinleştirmeye yardımcı olur.
  4. kas iyileşmesi. Fiziksel egzersiz sonrasında kasların gevşemesine ve iyileşmesine olanak tanır.
  5. Uyku iyileştirme. Daha iyi dinlenmeye ve uykusuzlukla mücadeleye katkıda bulunabilir.
  6. Kan basıncını düşürmek. Kan basıncını düşürmeye ve dolaşımı iyileştirmeye yardımcı olur.

“’Savasana’ iç dengeyi yeniden sağlamamıza ve genel refahımızı iyileştirmemize yardımcı oluyor. “Bu sadece dinlenmekle ilgili değil, aynı zamanda bedenin ve zihnin iyileşmesine ve yenilenmesine izin vermekle de ilgili.”

Lucia Liencres.

Corpse Pose’dan nasıl daha fazla yararlanılır?

Bu yoga pozu aynı zamanda bir meditasyon biçimi olarak da kullanılabilir. Gevşemeyi ve zihin-beden bağlantısını derinleştirmek için farkındalık teknikleri veya rehberli meditasyon uygulanabilir. Örneğin, görselleştirme veya farkındalık teknikleriyle internette bulduğunuz bir ses veya videoyu oynatmak için uzanmış olmanızın avantajından yararlanabilirsiniz. Ayrıca, tüm faydalarından gerçek anlamda yararlanabilmeniz için Lucía Liencres’in bize verdiği şu ipuçlarını aklınızda bulundurun:

  • Sabit ol. Uzun vadeli faydalar için Savasana’yı düzenli olarak uygulayın.
  • Nefesinize odaklanın. Gevşemeyi derinleştirmek için nefesinize odaklanın.
  • Bir süre dayan. En iyi sonuçları elde etmek için pozu en az 5-10 dakika tutun.
  • En sevdiğiniz yerde yapın. Dikkatinizin dağılmadığı sakin bir ortam yaratın.
  • Aksesuarları kullan. Örneğin gerekirse rahatlık için yastık veya battaniye.

– Ayrıca okuyun: Yapılması en ünlü ve kolay 11 yoga duruşu

Vücut taraması yapın

Bu duruştan en iyi şekilde yararlanmanın bir başka yolu da vücut taraması adı verilen bir teknik yapmaktır. Bağlı olmak dikkatinizi vücudun farklı bölgelerine odaklayınayaklardan başa kadar birikmiş gerilimi gözlemleyip serbest bırakıyoruz.

“Beden taraması rahatlamayı derinleştirebilir, vücut farkındalığını artırabilir ve zihin-beden bağlantısını geliştirebilir.”

Lucia Liencres

‘Savasana’ sırasında vücut taramasının nasıl yapılacağına dair bir örnek:

  1. Hazırlık. Ceset pozunda uzanın, gözlerinizi kapatın ve rahatlayın.
  2. Ayaklarla başlayın. Dikkatinizi ayak parmaklarınıza verin. Herhangi bir gerilimi hissedin ve dağılmasına izin verin. Duyguları yargılamadan gözlemleyin.
  3. Bacaklardan yukarı çık. Dikkatinizi yavaşça ayaklarınıza, ayak bileklerinize, baldırlarınıza ve uyluklarınıza kaydırın. İlerledikçe her alanı rahatlayın.
  4. Pelvik bölge ve karın. Pelvisinizi, kalçalarınızı ve karnınızı hissedin ve gevşetin. Bu alanda nefesinizi gözlemleyin.
  5. Göğüs ve sırt. Dikkatinizi göğsünüze verin ve her nefes alışınızda göğsün genişlemesine ve gevşemesine izin verin. Sırtınızdan aşağı doğru akarak omurganızdaki gerilimi serbest bırakır.
  6. Eller ve kollar. Dikkatinizi ellerinize, parmaklarınıza ve kollarınıza kaydırın. Kollarınızın ağırlığının zemine karşı rahatladığını hissedin.
  7. Boyun ve baş. Gerginliğin dağılmasına izin vererek boynunuzu ve omuzlarınızı gevşetin. Dikkatinizi çeneye, yüz kaslarına ve son olarak kafa derisine verin.
  8. Bütün vücuda bak. Son olarak dikkatinizi tüm bedeninize verin ve vücudunuzun nasıl tamamen rahatlamış ve huzurlu hissettiğini fark edin.

Source link

İlgili Makaleler