Riley O artık bir kız değil. Kahraman Tersi Filmin ikinci bölümünde büyüdü. Artık 11 yaşındadır, hayatını geride bırakıp ailesiyle birlikte San Francisco’ya taşınır, kimseyi tanımadığı yeni bir okula gelir, liseye başlar, hokey takımına katılır, diş teli takar. ve tüm bu değişimlerin yanı sıra, bildiğimiz o karmaşık dönemle de karşı karşıyayız. ergenlik. 2015 yılında Riley ile sevinç, üzüntü, öfke, tiksinti ve korku gibi temel duyguları hissederek tanıştık; ama şimdi, neredeyse 10 yıl sonra, büyüdüğü yapımın yeni bölümünde, hepimizin bir noktada hissettiği duyguları nasıl hissetmeye ve onlarla nasıl başa çıkmaya başladığını görüyoruz, aslında muhtemelen daha önce deneyimlediğimiz duyguları deneyimlemeye başlıyor. hayatımıza en çok damga vurdu.
“ filmi Tersi Tüm kültürlerde kabul edilen temel duyguları bize sundu. İzleyiciye tüm duyguların önemli olduğu ve daha az hoş duygular bile olsa hepsinin kendi işlevi olduğu yönündeki ana mesajı iletti” diyor psikolog ve Serena Psicología’nın kurucu ortağı, Lorena González. Inside Out 2’de ise Riley’nin yetişkin dünyasına geçişini görüyoruz; bu, “ben”den çok “insanların söyleyeceklerini” memnun etmeye odaklanan kimliğini bulmanın başlangıcını oluşturuyor.
Hayatının hâlâ kim olduğumuzu bilmediğimiz bu döneminde Riley’nin utancı, can sıkıntısını, kıskançlığı, nostaljiyi ve son yıllarda yüzeyde kalmayı bırakmayan kaygıyı nasıl hoş karşıladığını konuşuyoruz. .
Film, bu duyguların içimizde her ortaya çıkışında nasıl hissettiğimizi mükemmel bir şekilde örnekleyen durumların her birini masaya koyuyor. Bizi utandıran uygunsuz bir yorum, birine sebepsiz yere öfke duymak, bir kişiye hayranlık duymak ve onun gibi olmaya çalışmak, kamusal bir olayla karşılaşmadan önce ruh halimizin değişmesi ve göğüste sıkışma…
İşte Pixar yapımının yeni kahramanları, hepimizin bir noktada hissettiği ama belki de deneyimlemeyi kabul etmeyi reddettiğimiz duygular. Bu nedenle kendimizi iyi tanımak gerekiyor ki Riley gibi kim olduğumuzu bilelim ve tanıyalım. hissettiklerimizi nasıl yöneteceğimiziHer birinin ne olduğunu bilmek önemlidir.
Utanç
Bu makaledeki başlıklar
” utanç Bu, bizi, başkalarının dikkatinden kaçınmanın yanı sıra, büyük bir saklanma ya da ortadan kaybolma arzusu hissetmeye yönlendiren sosyal bir duygudur. Kişi sosyal normları veya kendi beklentilerini ihlal ettiğini algıladığında ortaya çıkar. Psikolog, işlevi, öz kontrolü ve grup normlarına veya kendi normlarımıza uyumu teşvik eden bir mekanizma olarak hareket etmek ve kendimizi dışlanmış hissetmemize yol açan davranışları önlememize yardımcı olmaktır” diyor.
Filmde net tanımı bir karakter üzerinden görüyoruz. bir kaputun arkasına gizlenmişUtangaç bir şekilde selamlıyor ve çoğu zaman gergin ve rahatsız oluyor. Riley’nin hayatında, işleri berbat ettiğini hissettiği veya kendisine göre sosyal olarak kabul edilemez görünen bir şey yaptığı durumlarla karşılaştığında ortaya çıkıyor.
Kıskançlık ve nostalji
Utancı temsil eden karakter dev ise, kıskançlığı temsil eden kişi çok küçüktür. Bu bir tesadüf değil: Riley diğer sınıf arkadaşlarına kıyasla kendini aşağılık hissediyor, kendini küçük hissediyor.
Bu duygunun üretilmesinde her şeyin güzel ve daha iyi görünmesi, övdüğü her şeye sahip olmak istemesi şu anlamı çok iyi yansıtıyor: “Haset işlevi, çoğu zaman olumsuz olarak algılansa da, uyum sağlayıcı yönleri vardır; insanları motive edebilir. .” insanların kendilerini geliştirmeleri ve kıskandıkları hedeflere benzer hedeflere ulaşmak için çabalamaları gerekir. Ancak doğru yönetilmezse kıskançlık, yıkıcı davranışlarhem kendine hem de başkalarına karşı. Filmin kahramanı durumunda, o, yıkıcı olmadan kendi hedeflerine ulaşmak için mücadele etmesini sağlayan sağlıklı bir kıskançlığı idare ediyor.” İçten dışa 2 Görevi, Riley’nin ne istediğini belirlemek ve tehditleri kendi arzularına göre filtrelemektir.
Bu kıskançlıktan, bir şeyi özlemek sahip olmadığın şey, sahip olmadığın ya da zaten sahip olduğun şey için nostalji ortaya çıkar. Uzman şunu belirtiyor: “Birleştiriyor özlem ve melankoli duyguları geçmişteki anlar, yerler veya insanlar için. Çoğunlukla önceki deneyimleri hatırlatan anılar veya uyaranlar tarafından tetiklenir ve kaybedilenlere duyulan üzüntü ile onu deneyimlemiş olmanın verdiği sevincin karışımıyla karakterize edilir.” Nostalji, Riley’de son, en yeni duygu olarak ortaya çıkar.
Riley’nin büyükannesinin estetiğine sahip yaşlı bir kadın olarak temsil edilen nostalji, yapımda, yakın zamanda yaşanan diğer durumların yanı sıra henüz yaşanmamış diğer durumların geri kalan duygularını hatırlatmak için ortaya çıkıyor. Her ne kadar varlığı filmin gelişiminde şimdilik önemli bir rol oynamasa da, sonradan gelişse bile içimizde sandığımızdan çok daha erken uyandığının bilgisini veriyor.
“İşlevi nostalji çok yönlüdür; duygusal rahatlık sağlamanın yanı sıra kişisel kimliği güçlendirmek Lorena González onun hakkında şunları söylüyor: “Paylaşılan deneyimleri hatırlarken sosyal bağlar kurarız.”
Can sıkıntısı
Ergenlik çağında hepimizin biraz kayıtsız olduğumuzu söylemek çok açık. Evet bu ilgisizlik Bunu olgunluk dönemimizin pek çok anında bile hissederiz, kimliğimizi geliştirdiğimiz yıllarda sıklıkla karşımıza çıkar. Ve filmde bu çok açık. Can sıkıntısı neredeyse her zaman bir karakter tarafından temsil edilir cep telefonuyla kanepede uzanmak (günümüz gençliğinin iyi bir röntgeni), neredeyse geri kalan duygulara bakmadan tekdüze konuşan, motivasyondan yoksun. Açıklamaya tam olarak uyan bir temsil Lorena González Bu duyguyu şöyle anlatıyor: “Kişinin dikkatini çekecek uyaranların ya da etkinliklerin eksikliği nedeniyle kendini tatminsiz ve ilgisiz hissetmesi ve bu duyguyu yaşaması yaşanır. memnuniyet sağlamak.
Can sıkıntısının işlevi uyum sağlayıcıdır ve zihinsel, sosyal ya da duygusal uyarılma ihtiyaçlarımızın karşılanmadığına dair bir sinyal görevi görür.” Peki bunlar ne zaman? Hareket ediyor, kalkıp gidebildiğini gösteriyor: “Can sıkıntısı hissettiğinde insanlar bunu yapma dürtüsünü hissediyorlar yeni aktiviteler ve deneyimler arayın, gidiyor. Hoş olmayan bir duygu olduğundan kişi bundan kurtulmaya itilir ve bu da onu yaşamsal bir eylem içinde tutar.” Böylece yapımda iki yüzlü bir şekilde karşımıza çıkar: Bir yandan bize şunu öğretir: pasiflik ve ilgisizlik ergenlik döneminde hissettiklerimiz. Öte yandan, bir müttefik gibi davranıyor ve Riley’ye kendisini ilgilendirmeyen veya uymayan şeylerden uzak durması gerektiğini söylüyor gibi görünüyor ve ona yapmak istemediği veya yapmak istemediği bir şeyi yapmaktan vazgeçmenin daha iyi olduğunu öğretiyor. dramaya yol açabilir.
Kaygı
Hakkında çok şey söyleniyor kaygı İşle veya günlük sorumluluklarımızla ilgili olsa da gerçek şu ki, geçimimizi sağlamanın bir yolunu aramamız gereken aşamaya ulaşmadan çok önce bunun acısını çekiyoruz.
Çünkü psikoloğun belirttiği gibi “olarak algıladığımız durumlarda” bizi uyarıyor gibi görünüyor. tehdit edici veya tehlikeliözellikle geleceğe yönelik, bu da içimizde huzursuzluk, sinirlilik ve rahatsızlık hissi yaratıyor.
Oraya vardığımızda ve diğer duygularla karşılaştığımızda (bir sürü valizle gelir ve geri kalanını korkutur) onu hissetmeye başlarız.
Ancak o sorumludur Riley’yi zorluklardan koru, Okul grubuna entegrasyonu konusunda endişeleniyor, onu zihinsel şemalar kurmaya itiyor ve evet, sürekli olarak neşe gibi diğer duyguları da onlarla güçlendirmeye çalışıyor. büyük bir enerji ve coşkuSürekli olarak korkuya yakındır ve bu ona oyun oynayabilir. “Düşük veya orta düzeyde bir kaygı uyum sağlayıcı olabilir, ancak kaygının aşırıya kaçması halinde günlük refahı ve zihinsel sağlığı etkileyebilir. Aşırıya kaçıldığında, çok iyi temsil edildiğini de görebileceğimiz gibi, ‘anksiyete atakları’ epizotları üretebilir. filmde.”
‘Inside Out 2’de gördüğümüz yeni duyguları nasıl yönetebiliriz?
Bir kez analiz edildiğinde, devreye giren bu yeni duyguların her birinin koruyucu veya koruyucu gibi göründüğünü tespit etmek kolaydır. riley’i uyar belirli durumlarda ona yolu öğretmeye çalışın. Gerçek hayatta olduğu gibi, tüm duygular uyum içinde oynuyor ve Riley’nin her an duyduğu ihtiyaca göre bir araya gelmeye çalışıyor, üst üste biniyor veya mükemmel bir şekilde hareket eden tandemler oluşturarak onun iyi tepki vermesini ve herhangi birinden başarılı bir şekilde çıkmasını sağlamaya çalışıyor.
Onlar bir Savunma mekanizmasıHer ne kadar bu işlevi yerine getirmek onlar için her zaman kolay olmasa da ve bunu her zaman başaramasalar da, onları nasıl yöneteceklerini bilmek kadar onları geçmek de önemlidir. “Hepsi optimal işlevsellik seviyesinde olmalı. Bunun için öncelikle onları tanımak, isimlendirmeyi bilmek gerekiyor. Daha sonra duygularımın duruma uygun mu yoksa bunalmış mı olduğunu anlamak gerekiyor.” şunu belirtiyor Lorena González.
Uzmanlar bu duyguların kontrolden çıkması durumunda yapmamız gerekenin şu olduğunu söylüyor: Bu duyguların her biri için duygusal zekamızı ve düzenleme stratejilerimizi güçlendirin: “Çok fazla kaygı hissediyorsam ve bunun taştığının farkındaysam, yani durumun kendisi için gerekli veya mantıklı olandan daha fazla kaygı hissediyorsam, düşürmeliyiz. psikolojik tedavi Bu, yıkıcı düşünceleri tespit etmemize ve aynı zamanda tüm fiziksel aktivasyonu azaltmak için rahatlama tekniklerini öğrenmemize yardımcı oluyor” diye bitiriyor.