Hayat Ansikloepdisi tekrar yapılandırılıyor.

Yaşam

İşyerinde istismara uğradığınızı gösteren 10 işaret

İşyerinde tacizin veya işyerinde gücün kötüye kullanılmasının kurbanı olabileceğinizi asla düşünmezsiniz. Ancak, herhangi birinin bize karşı bu tür istismarlarda bulunup bulunmadığını tespit edebileceğinin açık olması önemlidir. Elbette bize hatırlattığı gibi Pere VidalKatalonya Açık Üniversitesi’nde (UOC) Hukuk ve Siyaset Bilimi Çalışmaları alanında işbirliği yapan profesör ve işçi avukatı, “iş yerindeki her çatışma tacize dönüşmemektedir.” Ve ne zaman toksik davranışlardan muzdarip olabileceğimizi tespit etmemize yardımcı olur. “Her insan topluluğunun altında yatan olağan gerilimlerden” farklılaştırılması gerekir. Aslında taciz mağduru olduğumuzu bilmenin anahtarı üç unsurun mevcut olmasıdır: zarar verme niyeti, en temel kişilik haklarına zarar verilmesi ve tacizin sürekli, önceden belirlenmiş ve sistematik doğası.

Tacizin içinde, bize açıklandığı gibi, gücün kötüye kullanılması da vardır. Patricia Mampel, Şirketlere çözüm sağlama konusunda uzmanlaşmış bir şirket olan Ringover’ın marka ve içerik sorumlusu, “Bu, palyatif olmadan ele alınması gereken bir sorun. İşaretleri nasıl tanıyacağınızı ve buna göre hareket edeceğinizi bilmek, önlemek ve çözmek için etkili stratejiler uygulamak önemlidir.” Sağlıklı ve üretken bir çalışma ortamı elde etmek için bu davranışı benimsemelidirler. Şirketler bu görevi üstlenmelidir çünkü bunu yaparak sadece çalışanlarını korumakla kalmayacak, aynı zamanda kuruluşun bütünlüğünün ve başarısının güçlendirilmesine de katkıda bulunacaktır. Klinik psikolog ve koç, “Gücün kötüye kullanılması bir tür tacizdir. “Bir kişinin diğeri üzerinde sahip olduğu otorite konumunun veya nüfuzunun kontrol uygulamak, tahakküm kurmak veya fiziksel, psikolojik veya duygusal zarar vermek amacıyla kullanılmasıyla karakterize edilir.”

Çalışan stresli kadın© Getty Images

İş yerinde gücün kötüye kullanıldığına dair 10 işaret

Mampel, işyerinde gücün kötüye kullanılmasından muzdarip olduğumuzdan şüphelenmemize neden olabilecek en belirgin işaretleri gözden geçiriyor çünkü bu gücü kullanan insanlar genellikle bu şekilde davranıyor.

  1. Aşırı otoriter davranış: İstismarcılar körü körüne itaatte ısrar eder ve her türlü soru veya öneriyi reddederler. Bu tutum, çalışanların söz hakkına veya karar verme gücüne sahip olmadıklarını hissettikleri bir çalışma ortamı yaratır ve bu da yüksek düzeyde hayal kırıklığı ve motivasyon kaybına yol açabilir.
  2. Şeffaflık ve manipülasyon eksikliği: Gücü kötüye kullanan kişiler kontrolü sürdürmek için bilgileri ve ilişkileri manipüle eder, önemli değişiklikleri atlar ve kritik bilgileri saklar. Bu, şirketteki önemli değişiklikleri bildirmemeyi, görev geliştirme için gerekli geri bildirimi sağlamamayı, kötü niyetli söylentiler yaymayı veya gerçekleri birinin lehine yanlış beyan etmeyi içerir.
  3. Çalışan haklarına saygısızlık: Tatil talepleri gibi çalışanları koruyan politikaların göz ardı edilmesi, istismarın açık bir göstergesidir. İstismarcılar sıklıkla temel çalışan haklarını göz ardı ederek adaletsiz ve moral bozucu bir çalışma ortamı yaratıyor.
  4. Personel İzolasyonu: İletişimi engellemek ve iç çatışma yaratmak için ekibi bölmek, istismarcıların yaygın bir taktiğidir. Rekabetleri ve gerilimleri teşvik ederek, çalışanlar arasında ittifak kurmayı ve işbirliği yapmayı zorlaştırır, bu da ekip bütünlüğünü olumsuz yönde etkiler.
  5. Mikro yönetim: Çalışanların özerkliğine izin vermeden işlerinin her detayını kontrol etmek yetkinin kötüye kullanılmasının işaretidir. Mikro yönetim, yeteneklerine ve kararlarına değer verilmediğini hisseden çalışanların güvenini ve moralini azaltır.
  6. Devalüasyon ve halkın aşağılanması: Çalışanları alenen eleştirmek veya alay etmek korku ve kızgınlık ortamı yaratır. İstismarcılar, orantısız eleştirilerle, önemsiz görevlerle veya iyi işin takdir edilmemesiyle çalışanların işlerini ve yeteneklerini değersizleştirme eğilimindedirler.
  7. Baskı ve örtülü tehditler: Misilleme tehdidi altında aşırı görevler yüklemek, çalışanlar arasında korku ortamı yaratır. Açık veya örtülü bu tehditler, işten çıkarılma ihtimalini de kapsayabilir, bu da stresi ve kaygıyı artırır.
  8. Favoritizm: Belirli çalışanlara haksız tercihle davranmak bölünmelere ve kırgınlıklara neden olur. Belirli çalışanlara daha iyi projeler, promosyonlar veya ödüller vermek, ekibin geri kalanının motivasyonunu azaltabilir ve güvensizlik ortamını teşvik edebilir.
  9. Ayrımcılık: Cinsiyet, ırk, yaş, cinsel yönelim, din veya diğer kişisel özelliklere dayalı ayrımcılık, gücün kötüye kullanılmasının yıkıcı bir biçimidir. Bu ayrımcılık sadece çalışanların moralini etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda şirket açısından da ciddi hukuki sonuçlar doğurabiliyor.
  10. Taciz: Sözlü, fiziksel veya psikolojik taciz, çalışanı küçük düşürür ve korkutur. Hakaret, bağırmak, alaycı yorumlar ve istenmeyen dokunmalar, toksik bir çalışma ortamı yaratan taciz örnekleridir.
Stresli adam cep telefonuna bakıyor© Getty Images

İşyerinde gücün kötüye kullanılmasının üstesinden gelmenin anahtarları

psikolog ve Koç Pilar García Escudero İşyerinde gücün kötüye kullanılmasının neden olabileceği duygusal ve fiziksel hasarın üstesinden gelmemizi sağlayacak bazı anahtarlar veriyor:

İstismarın farkına varın: Gücün kötüye kullanılmasının üstesinden gelmenin ilk adımı onu tanımaktır. Mağdurlar genellikle istismarcı tarafından manipüle edildiğinden ve kontrol edildiğinden bu zor olabilir. Ancak istismarcı davranışları tespit etmek ve hiç kimsenin bu şekilde davranılmayı hak etmediğini anlamak önemlidir.

Ne hissettiğinizi doğrulayın: Kaygı, korku, hayal kırıklığı veya öfke hissetmek normaldir. Bunların adil olmayan bir duruma verilen doğal bir tepki olduğunu kabul edin ve bunları küçümsemeye veya görmezden gelmeye çalışmayın. Bu duyguları hissetmenize ve ifade etmenize izin vermelisiniz.

Destek arayın: Deneyimlediğiniz şeyler hakkında güvendiğiniz arkadaşlarınızla, ailenizle veya iş arkadaşlarınızla konuşun. Ayrıca, bu durumun sizde yaratabileceği kaygı ve stresin üstesinden gelmeniz için size stratejiler öğretebilecekleri için profesyonel destek aramayı da düşünün.

Her şeyi takip edin: Tarihleri, saatleri, yerleri yazın ve olanları mümkün olduğunca doğru bir şekilde anlatın. Ayrıca e-postaların, kısa mesajların ve delil olarak kullanılabilecek diğer iletişimlerin saklanması da yararlı olacaktır. Kötüye kullanımı İnsan Kaynaklarına bildirmeye veya yasal işlem başlatmaya karar vermeniz durumunda bu çok önemlidir.

Net sınırlar belirleyin: Cevaplarınızda kararlı olun, uygunsuz davranışlara izin vermeyin ve hangi davranışlara tolerans göstermeyeceğinizi açıkça belirtin. Girişkenliği uygulamak çok önemlidir; İhtiyaçlarınızı ve haklarınızı kesin fakat saygılı bir şekilde ifade edin. Bazen bu durumlara yönelik ifadeler hazırlamak, bu durumlarla karşı karşıya kaldığınızda kendinizi daha güvende hissetmenize yardımcı olabilir.

Benlik saygınızı artırın: Gücün kötüye kullanılması sıklıkla mağdurun özgüvenine zarar verir. Terapi, destek grupları veya kendini sevmeyi ve kendini kabul etmeyi teşvik eden faaliyetler yoluyla özsaygının yeniden inşası üzerinde çalışmak önemlidir.

Bir eylem planı geliştirin: Destek ağınızla birlikte ve mümkünse bir profesyonelin yardımıyla bu istismarı sona erdirmek için bir eylem planı oluşturun. Örneğin, bilgileri İnsan Kaynaklarına bildirin, başka yerlerde iş fırsatları arayın, hatta gerekiyorsa yasal yollara başvurun. Bir plana sahip olmak size kontrol ve amaç duygusu verecek ve tepkisel olmak yerine proaktif davranmanıza olanak tanıyacaktır.

adalet aramak– Bazı durumlarda istismarcıya karşı yasal adalet aramak gerekli olabilir. Bu zor bir süreç olabilir ancak mağdurların ihtiyaç duydukları kapanışı ve rahatlamayı elde etmelerine yardımcı olabilir.

Source link

İlgili Makaleler