Eğer bu başınıza geldiyse okumaya devam etmelisiniz çünkü bunun neden başınıza geldiğini anlayacaksınız. bir görüyorsun bir fincan kahvede çok fazla kabarcık var, Bir süngerdeki delikler, bir ayçiçeği tohumları veya bir nilüfer çiçeğinin tohumları ve aniden çok güçlü bir reddedilme hissedersiniz, sanki çok tiksinmişsinizdir ve içinize bir ürperti yayıldığı için başka tarafa bakmak zorunda kalırsınız. Bu bir fobidir tripofobi. Bilim insanları Kent Üniversitesi Bu reaksiyona neyin sebep olduğuna dair yeni bir teori başlattılar. Beynimizin derinliklerinden gelebileceğini ve tepki verebileceğini öne sürüyorlar. paraziter veya bulaşıcı hastalıklardan korkma. Başka teoriler olmasına rağmen.
– Öğrenme: Bunlar en az görülen fobilerdir
Tripofobi nedir?
Bu makaledeki başlıklar
Bu terim Yunanca kelimelerden gelmektedir. ‘trýpa’ (delik) ve ‘phobos’ (korku) ve bu bir Küçük deliklerin veya yakın aralıklı tümseklerin desenlerini gösteren görüntülere karşı yoğun korku veya tiksinti tepkisi. Her ne kadar psikolojinin her alanında resmi olarak bir fobi olarak kabul edilmese de, pek çok kişi bu tür kalıpları görünce ciddi rahatsızlık yaşıyor. Bu fobi son yıllarda, özellikle de lotus çiçeği kabuğu gibi görsellerin bu tepkiyi göstermek için viral hale geldiği sosyal ağlarda popülerlik kazandı.
Söylediğimiz gibi bu tiksinti ve korku tepkisinin neden ortaya çıktığı çok iyi bilinmemekle birlikte çeşitli teoriler öne sürülmüştür. Bazı araştırmacılar bunun amaçlanan evrimsel bir yanıt olabileceğini öne sürüyor tehlikelerden veya zehirli hayvanlardan kaçının. Örneğin bazılarının derilerine çizilmiş geometrik şekiller (örneğin yılanlar) vardır. Atalarımız kendilerini korumak için, hayatlarını tehlikeye atabilecek tehlikelerden kaçınmak için bu tepkiyi geliştirmiş olabilirler.
Ancak bu çalışmanın Kent Üniversitesi Bunun geçmişte vücudumuzun bulaşıcı hastalıkların belirtilerine nasıl tepki vermeyi öğrendiğiyle daha fazla ilgisi olabileceğini öne sürüyor. Ve birçok bulaşıcı hastalık gibi çiçek hastalığı veya kızamık, ciltte küçük halkalar veya gruplanmış topaklar gibi görünen izler bırakır. Aynı şey uyuz veya pire gibi cilt üzerinde daire grupları oluşturabilen bazı parazitler için de geçerlidir.
Yani beynimiz bu daire kalıplarına aşırı tepki verebilir çünkü onları kötü şeylerle ilişkilendirir. hastalıklar veya parazitler. Yani, eğer kaynayan kahvenin kabarcıklarına baktığınızda ve tiksinti çok güçlü olduğu için bakışlarınızı başka tarafa çevirmek zorunda kalırsanız, beyniniz size şunu söylüyor olabilir: “Dikkatli olun, uzak durun, tehlike var!‘.
Üstelik bu reddedilme, yükseklik veya örümcek gibi diğer fobilerde hissettiğimiz korkudan farklı olarak tiksinme duygusuyla da karışıyor. Aslında tripofobisi olan kişiler, sanki üzerlerinde böcekler dolaşıyormuş gibi cilt reaksiyonları yaşadıklarını da bildiriyorlar.
– İlgili: Psikoloji: Fobiden muzdarip olmak hayatımızı böyle etkiliyor
Tripofobiden nasıl kurtulursunuz?
Tripofobinin tedavisi semptomların şiddetine ve kişinin günlük yaşamını ne ölçüde etkilediğine bağlı olabilir. Genel olarak ona yaklaşmanız önerilir. diğer fobilere benzerBilişsel teknikleri davranışsal yaklaşımlarla birleştirmek. Bunlar, tripofobinin, bu durumdan muzdarip olan kişinin yaşam kalitesini bozduğu durumlarda tedavi edilmesine yönelik tedavi yaklaşımlarından bazılarıdır.
- Bilişsel-Davranışçı Terapi: Fobilerin tedavisinde en etkili tedavilerden biridir. Tripofobik tetikleyicilerle ilişkili olumsuz düşünce kalıplarını ve duygusal tepkileri değiştirmeye odaklanır. Bu görüntülere kademeli ve kontrollü maruz kalma sayesinde insanlar kendilerini duyarsızlaştırmayı ve korku veya tiksinti tepkilerini azaltmayı öğrenebilirler.
- Gevşeme teknikleri: Derin nefes alma, meditasyon veya ilerleyici kas gevşetme gibi teknikleri uygulamak, tripofobiyle ilişkili kaygıyı yönetmede yardımcı olabilir. Bu teknikler insanların sakin kalmasına ve tetikleyicilerle karşı karşıya kaldıklarında duygusal tepkilerini düzenlemelerine yardımcı olabilir.
- Sistematik duyarsızlaştırma– Tripofobik tetikleyicilere duyarlılığı azaltmak için kademeli maruz kalmayı gevşeme teknikleriyle birleştirir. Sistematik duyarsızlaştırma yoluyla insanlar korkuları veya tiksintileriyle yüzleşmeyi ve bunların üstesinden gelmeyi öğrenebilirler.
– İlgili: Querofobi veya mutlu olma korkusu, bundan muzdarip misiniz?