Hayat Ansikloepdisi tekrar yapılandırılıyor.

Yaşam

Sağlıklı bir yaşam tarzı genetik koşulları ne ölçüde telafi edebilir?

Sağlıklı bir yaşam tarzı sürmenin şüphesiz şunlara katkıda bulunur: daha uzun yaşayalım ve her şeyden önce daha iyi yaşayalım. Öyle ki alışkanlıklardaki bu değişim genetik koşulları telafi etmek bu bizi bazı hastalıklara yakalanmaya yatkın hale getirebilir. En azından yakın zamanda bilimsel dergide yayınlanan bir araştırmada ortaya çıkan şey bu. BMJ Kanıta Dayalı TıpBu da genetiğin ve yaşam tarzlarının insanların yaşam beklentisi üzerinde bağımsız bir etkiye sahip olduğunu gösterdi. Ancak alışkanlıkların genetiği telafi etme ve daha kısa yaşama eğilimi olan insanların ömrünü önemli ölçüde uzatma yeteneğine sahip olduğu sonucuna vardı. anlaşılmasına yönelik bir araştırma ilk kez yürütüldüğü için önemli bir çalışmadır. sağlıklı bir yaşam tarzının genetiğe ne ölçüde karşı koyabileceği.

Dolayısıyla araştırma sonuçları incelendiğinde, genetik olarak erken ölüm riski taşıyan kişilerin sağlıklı yaşam tarzı sayesinde bu riski yaklaşık %62 oranında azaltabildiği ve 40 yaşına geldiklerinde yaşam sürelerinin yılda yaklaşık 5,22 yıl uzadığı görülüyor.

Ayrıca okuyun: Daha uzun ve her şeyden önce daha iyi yaşamak için kendinize iyi bakmanın ve kendinizi iyi tanımanın önemi

Genetik yükün önemi

“Genetik yük, birçok hastalığın varlığını, yokluğunu ve/veya evrimini bir dereceye kadar belirliyor.özellikle kalp-damar sağlığı açısından, genlerin kalp kası dokusunu, iletim dokusunu ve hatta kan damarlarının elastikiyetini oluşturan hücrelerin oluşumunda rol oynadığı göz önüne alındığında. Ancak bu genler önemli ölçüde şartlandırılmıştır. Maruz kaldığı çevresel faktörler Birey hayatı boyunca” diye açıklıyor doktor bunu bize. Manuel MenduinaAlmusalud’da dahiliye uzmanı ve Grupo Top Doctors üyesi

Uzman ayrıca 2018 yılında İngiltere’de yapılan ve dergide yayınlanan bir çalışmaya da değiniyor. İngiliz Tıp Dergisi, bu da basit sağlıklı alışkanlıkların olduğunu gösteriyor uzun ömürlülüğü teşvik etmek genetik faktörler gibi diğer bireysel faktörlerden bağımsız olarak. “Sağlıklı beslenme, sıvı alımı ve günlük fiziksel egzersiz Kardiyovasküler hastalık riskini azaltmanın yanı sıra Tip 2 Diabetes Mellitus ve obezite gibi hastalıklara yakalanma olasılığını da azaltıyorlar” diyor Dr. Menduiña.

Ama daha çok örnek var. Bu yüzden, 7 saatten az uyumak kalp sorunlarının ortaya çıkma ihtimalinin daha yüksek olmasıyla ilişkilidir; yüksek tansiyon, diyabet, obezite, depresyon dahil.

Ve şunu unutamayız ki, doktorun bize açıkladığı gibi, stres seviyelerinin azaltılması Depresyon, anksiyete ve kalp-damar hastalıkları riskini azaltır. Sosyalleşme aynı zamanda akıl hastalığı riskini de azaltır.

Diyetin de çok fazla ağırlığı var. Hareketsiz bir yaşam tarzı, yağlar ve rafine şekerler açısından zengin bir beslenme, alkol ve tütün tüketimi gibi kötü alışkanlıklar da daha büyük kardiyovasküler hastalık riskiyle ilişkilidir.

Ayrıca okuyun: Dikkat edin! Bunlar ebeveynlerinizden size kalıtsal olabilecek hastalıklardır

kitap okurken çay içen kadın kanepede dinlenirken© Adobe Stok

Sağlıklı alışkanlıklar nasıl dahil edilir

Bu nedenle, daha uzun yaşamamıza ve her şeyden önce daha iyi yaşamamıza yardımcı olacak bir dizi sağlıklı yaşam tarzı alışkanlığını benimsemek önemlidir. “Binlerce yıl önce ‘genetik kodumuz’ dengeli beslenmek, düzenli fiziksel aktivite yapmak, gece dinlenmek ve insanlarla sosyal paylaşımda bulunmak için tasarlanmıştı; hepsi Yaşamın niceliğini ve kalitesini uzatan bilimsel olarak kanıtlanmış aktiviteler. Dolayısıyla sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları, bedenimizi ve zihnimizi en iyi durumda tutmamıza yardımcı olan günlük uygulamalardır. Dengeli beslenme, düzenli egzersiz, gecede en az 7-8 saat uyumak, yönetilebilir bir stres seviyesini korumak, tütün ve aşırı alkol tüketiminden kaçınmak bunlar arasında yer alıyor. Bu, bir bahçenin bakımına benziyor: eğer ona su, güneş ve iyi toprak verirseniz bitkiler güçlü ve sağlıklı büyür” diyor Dr. Jonathan Franco VanegaGrupo Top Doctors üyesi Mi Tres Torre Kliniğinde görev yapan İç Hastalıkları uzmanı Dr.

Dr. Menduiña ise benimsememiz gereken sağlıklı alışkanlıklardan bazılarının neler olduğunu bize özetliyor.

  • bir sağlıklı yiyecek (Bol miktarda bitkisel ürünle çeşitlendirilmiş, lif bakımından zengin, doymuş yağ ve rafine şeker oranı düşük).
  • İyi nemlendirilmiş olun (Günde en az 2 litre su için).
  • Günlük egzersiz. Günde en az 30 dakika.
  • Kendine dikkat et kişisel temizlik (günlük duş ve günde en az 3 kez dişlerin ve ellerin yıkanması).
  • Günde en az 8 saat uyuyun (çocuklar için en az 9 saat).
  • Stres seviyelerini azaltın ve bunun için günde 15-20 dakika meditasyon yapın ve nefes egzersizleri yapın.
  • Sosyalleşme: Ailenizin yanı sıra çevrenizdeki insanlarla iyi ilişkiler kurun.

Ayrıca okuyun: Stres döngüsünden çıkmak bizim için neden bu kadar zor?

Çok hızlı yaşıyoruz

Açık bir teorimiz var. Ancak mevcut yaşam tarzı alışkanlıklarımızı değiştirmemizi her zaman kolaylaştırmıyor: Stresli yaşıyoruz, saatlerce uyku kaybediyoruz…”Çok hızlı gelişen bir toplumda yaşıyoruz. Sorumluluklarla ve baskılarla dolu. Bu, yakıt ikmali yapmak veya motoru kontrol etmek için durmadan bir arabayı maksimum hızda sürmeye çalışmak gibidir. Kronik stres ve uykusuzluk, vücudumuzu ve zihnimizi yıprattıkları için sağlığın en büyük düşmanlarından ikisidir” diyor Dr. Franco Vanegas, tam da bu nedenle bunun çok önemli olduğuna inanıyor. bir denge bulun ve refahımıza öncelik verin. “Meditasyon ve farkındalık gibi aktiviteler stres seviyesi yüksek mesleklerde kullanılıyor ve hem insanların sağlığı hem de verimliliği açısından inanılmaz sonuçlar gösteriyor” diyor.

Kronik stres ve uyku eksikliği, vücudumuzu ve zihnimizi yıprattığı için sağlığın en büyük düşmanlarından ikisidir.

Doktor Franco Vanegas
sokakta egzersiz yapan kadın, bankta yaslanıyor© Adobe Stok

Alışkanlıklarımızı değiştirmek bizim için neden bu kadar zor?

Dr. Franco Vanegas, rutinlerimizin günlük hayatımızın derinliklerine kök salmış olması nedeniyle alışkanlıkları değiştirmenin zor olduğuna inanıyor. “Bu, büyük bir geminin rotasını değiştirmeye çalışmak gibidir; onu yeniden yönlendirmek zaman ve çaba gerektirir. Ayrıca, Beyin bilineni ve rahat olanı tercih ettiği için değişime direnme eğilimindedir.. Ancak sabırla ve küçük adımlarla bu değişiklikler daha kolay yönetilebilir hale gelir. Önemli olan tutarlılık ve ilk engellerde pes etmemek” diye düşünüyor.

Küçük değişiklikler

Son olarak Mi Tres Torre Kliniği’ndeki Dahili Tıp uzmanına değiştirilmesi en kolay yaşam tarzı alışkanlıklarının neler olduğunu sorduk. “Küçük değişikliklerin büyük etkileri olabilir. Örneğin, gün boyunca daha fazla su içmeye başlayın, ultra işlenmiş gıdaların tüketimini azaltın ve daha fazla meyve ve sebzeyi tercih edin. Günde en az 30 dakika yürümek, kardiyovasküler sağlığı önemli ölçüde iyileştirebilir. Ayrıca aynı anda yatıp uyanmak gibi bir uyku rutini oluşturmak enerjimizi ve konsantrasyonumuzu artırabilir. Değişim söz konusu olduğunda en önemli başarısızlık, bunu 0’dan 100’e çıkarmayı istemektir! Küçük başarıları kutlayarak ve disiplinli olarak hayatımıza ve rutinimize somut ve uygulanabilir olanı bulmalıyız” diyor doktor ve sözlerini şu tavsiyeyle bitiriyor: “Yapabilirsin Aylık hedefleri azdan çoğa doğru planlayınbeslenme, fiziksel aktivite ve gece istirahatinde ay ay yeniden değerlendirip, ilk dönemde nasıl daha kaliteli bir yaşam duygusuna sahip olacağımızı göreceğiz.

Source link

İlgili Makaleler