Ağız sağlığımız tütün tüketiminden en çok etkilenenlerden biridir. Sigara tüketiminin dişler ve ağız üzerinde pek çok olumsuz etkisi olduğu gerçeğini gözden kaçıramayız. Bu alışkanlıktan vazgeçmeyi düşünmek için bir neden daha. Bütün bunlar için, Sermade diş kliniği uzmanlarıBize açıklıyorlar 7 ana değişiklik ve fayda Bir kişi sigarayı bıraktığında ağzın yaşadığı şey.
Ayrıca okuyun: Akıl sağlığı ve ağız sağlığı: ilişki nedir?
1. Tükürük üretiminde iyileşme
Bu makaledeki başlıklar
Tütün tüketiminin etkilerinden biri tükürük üretiminin azalmasıdır, bu da ağız kuruluğuna (kserostomi) neden olur. Tükürüğün sağlıklı bir ağzı korumanın anahtarı olduğu gerçeğini de gözden kaçıramayız çünkü önemli bir işlevi yerine getirir: diş plağında bakteriler tarafından üretilen asitlerin nötralize edilmesine yardımcı olur, yiyecek parçacıklarını yıkar ve sindirimi başlatan enzimler sağlar. Uzmanlar, sigarayı bıraktıktan sonra tükürük üretiminin normalleşmeye başladığını, ağızdaki yağlanmanın arttığını ve kuruluk hissinin azaldığını doğruluyor. Ve bir iyi haber daha: Bu iyileşme sigarayı bıraktıktan birkaç hafta sonra fark edilebilir.
2. Ağız kokusunun azaltılması (ağız kokusu)
Sigara içenlerde tütün kalıntısı ve ağız kuruluğu nedeniyle ağız kokusunun veya ağız kokusunun yaygın bir sorun olduğunu biliyoruz. Bu nedenle kişi sigarayı bıraktığında ağızdaki toksik kimyasalların azalması ve tükürük üretiminin artması ağız kokusunun azalmasına yardımcı olur. Ve bu oldukça hızlı bir etkidir, çünkü birçok kişi sigarayı bıraktıktan sonraki ilk haftalarda nefeslerinde bir iyileşme fark eder.
3. Plak ve tartarın azaltılması
Bir diğer yan etki ise tartardır. Sigara içenler genellikle daha fazla plak ve tartar biriktirir Tütün parçacıklarının varlığı ve tükürük üretiminin azalması nedeniyle dişlerinde. Sigarayı bırakmak, ağız hijyeni rutinlerinin daha etkili olmasını sağlayarak plak oluşumunu azaltır. Kliniğin uzmanları bize, düzenli diş temizliği ve iyi bir fırçalama ve diş ipi kullanma rutini ile tartar miktarının önemli ölçüde azaldığını açıklıyor.
4. Estetik iyileştirmeler
Tütünün çıplak gözle görülebilen sonuçlarından biri de tütünün dişleri lekeleyerek onlara sarımsı veya kahverengi bir görünüm verirsigaranın bileşenleri nedeniyle, özellikle nikotin ve katran nedeniyle. Sigarayı bıraktığınızda bu maddelerin birikimi de durur ve diş temizliği ve beyazlatma tedavilerinin daha etkili olması sağlanır. Şiddetli lekeler profesyonel tedavi gerektirse de, eski sigara içenlerin çoğu zaman içinde dişlerinin görünümünde bir iyileşme olduğunu fark eder.
5. Ağız kanseri riskinin azalması
Tütün tüketiminin en ciddi sonuçlarından biridir. Dudakları, dili, yanakları ve boğazı etkileyebilen ağız kanserinin ana nedenlerinden biri olduğunu da unutamayız. Sigarayı bıraktığınızda ağız kanserine yakalanma riskinin zamanla azaldığı kanıtlanmıştır. Faydaları hemen olmasa da kişi tütünden uzak kaldığı sürece risk azalmaya devam eder. Sigara içmeden geçen 10 yılın ardından, Ağız kanseri tehlikesi yaklaşık yarı yarıya azalır mevcut sigara içenlerle karşılaştırıldığında
6. Tat ve koku algısında iyileşmeler
Sigara içenler tat alma duyularının nasıl değişebileceğini görüyorlar. Ve bu Sigara içmek tat tomurcuklarını ve kokuları algılama yeteneğini olumsuz etkilerbu da yiyecek ve içeceklerden alınan zevki azaltabilir. Bu nedenle sigarayı bıraktığınızda tat alma duyularınız ve koku alma duyunuz iyileşmeye başlar. Birçok kişi birkaç hafta içinde tat ve koku alma yeteneklerinde bir gelişme olduğunu fark eder, bu da yemeklerin daha keyifli olmasını ve ağzın daha taze hissetmesini sağlayabilir.
7. Ağız bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi
Son olarak uzmanlar, sigara içmenin bağışıklık sistemini zayıflattığını ve oral kandidiyaz gibi oral enfeksiyonlara duyarlılığı artırdığını açıklığa kavuşturuyor. Sigarayı bırakmak bağışıklık sistemini güçlendirir, bu da vücudun enfeksiyonlarla daha etkili bir şekilde savaşmasına ve daha sağlıklı bir ağız yapısına sahip olmasına yardımcı olur.
Ağız sağlığınız için iyi ipuçları
Tüm bunları dikkate alarak, sigarayı bırakmanın faydalarını en üst düzeye çıkarmak ve ağız sağlığına iyileşmeyi hızlandırmak için Sermade, şu uygulamaların yapılmasını öneriyor:
- Ağız hijyenimize dikkat edelim. Dişlerinizi günde en az iki kez florürlü diş macunu ile fırçalamak, her gün diş ipi kullanmak ve ağzınızı antibakteriyel bir gargara ile çalkalamak önemlidir.
- Düzenli olarak diş hekiminde kontroller. Diş hekiminde periyodik kontroller, profesyonel temizlik ve kontrollerin gerçekleştirilmesi, özellikle diş eti sorunlarının değerlendirilmesi ve tedavi edilmesi açısından önemlidir.
- Sağlıklı beslenmenin önemi. Ağız sağlığının korunmasına ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olan, meyve ve sebzeler açısından zengin, dengeli bir beslenme tüketin.
- Yeterli hidrasyon. Ağzı nemli tutmak ve böylece tükürük üretimini teşvik etmek için yeterli su içmenin önemini unutamayız.
- Tütün yerine geçen maddelerden kaçının. Elektronik sigara, tütün çiğneme veya elektronik sigara cihazlarının kullanılması da ağız sağlığını olumsuz etkileyebileceğinden önerilmez.
- Özel ağız bakım ürünlerinin kullanılması. Ayrıca, diş eti sağlığını destekleyen gargaralar ve beyazlatıcı diş macunları gibi sigarayı bırakmış olanlar için tasarlanmış ürünleri kullanmayı düşünmemizi öneriyorlar.