Hayat Ansikloepdisi tekrar yapılandırılıyor.

Yaşam

Simone Biles veya Álvaro Morata gibi sporcuların madalya ve şampiyonluk kazanmasına yardımcı olan kişi

Amerikalı jimnastikçi Simone Biles bir kez daha dünyayı şaşırttı. Paris 2024 Olimpiyat Oyunları üçüncü altın madalyasını ve bir gümüş madalyasını kazanarak. Hikayesi bize önemli hayat dersleri bırakıyor ve görmezden gelemeyeceğimiz ve çoğu zaman gözden kaçırdığımız bir gerçeği yeniden gündeme getiriyor: Bir insan iyiyse performans gösterir. Kötü olduğunda hayır. Üstelik formda olmamak çok olumsuz sonuçlar doğurabilir. Fiziksel durumdan da bahsetmiyoruz. Ama bu sefer şuna odaklanıyoruz: zihin durumu. Ruh sağlığı da fiziksel sağlıkta, performansta ve hedeflere ulaşmada çok önemli bir rol oynar.

Ayrıca okuyun: Size stresi kaygıdan ayırmanın anahtarlarını veriyoruz

Simone Biles ve Álvaro Morata davası

Biles, Tokyo 2020’de zihinsel sağlık sorunları nedeniyle cesur bir karar vererek çeşitli yarışmalardan çekildi. Bu etkinlik elit sporda psikolojik sağlığın önemini vurguladı. Biles, Tokyo’daki zorluklara rağmen kararlılıkla idmanlara döndü ve Paris 2024’e hazırlandı. Dediğimiz gibi çabalarının karşılığını aldı ve beşinci madalyasını aldı. Bu galibiyet onun kanıtıdır dayanıklılık, özveri ve psikolojik destek.

Aslında Biles’in hikayesi bize şunun önemini öğretiyor: Zihinsel Sağlık. Dahası, sorunlarıyla yüzleşme ve sorunları hakkında açıkça konuşma cesareti, başkalarına da aynı şeyi yapma, bu bozukluklara eşlik eden damgalamayı tamamen ortadan kaldırmaya çalışma konusunda ilham verdi.

Son dönemdeki diğer örneği zaten hepimiz biliyoruz. Bu elbette Álvaro Morata, İspanyol futbol takımının forveti. Bu sporcu mücadelesi hakkında açıkça konuştu. Kariyerinde görkemli anlardan çok zor dönemlere kadar iniş çıkışlar yaşadığını söyledi. Morata konuyla ilgilendi Kaygı ve depresyon, ve bir ruh sağlığı uzmanının yardımına sahip olmanın önemini vurguladı.

Hem Biles hem de Morata, onların refahına en fazla katkıda bulunan isimlerden birinin spor psikoloğu olduğunu çok iyi biliyor.

Spor alanında uzman psikolog desteği

José G. Donate, Centta Enstitüsü’nde Spor Psikolojisi alanında uzman psikologFiziksel rahatsızlığın zihinsel rahatsızlıktan daha somut olduğunu açıklıyor ancak duygusal acı daha fazla engelleyici olabilir. Aslında, birçok sporcunun zihinsel sağlıkla ilgili damgalanma nedeniyle sessizce acı çektiğini ve bunun feci sonuçlara yol açabileceğini söylüyor. Elit sporcular kahraman değillerdir; “sürekli kaygı, depresif dönemler, sosyal izolasyon ve sosyal izolasyonla” yüzleşmek zorunda kaldıkları zamanlardan geçerler. “yorgunluk”. Bu zorluklar, sessizlik içinde yaşandığında daha tehlikeli hale gelir, çünkü bir yandan maksimum potansiyellerini göstermelerini engeller, diğer yandan istikrarları ve kişisel yaşamları da etkilenir.

Bu nedenle uzman, yüksek performanslı sporlarda başarının sadece “bedensel antrenmana değil, aynı zamanda fiziksel antrenmana da bağlı olduğunu” kesin bir dille belirtiyor. zihinsel denge”. Bu nedenle, kendinizi talep etmekle kendinize bakmak arasında bir denge bulmak çok önemlidir.

Sporcular sıkı antrenman yapmanın yanı sıra kötü günleri de kabullenmeyi, ilerlemeye değer vermekten vazgeçmeden yüksek hedefler koymayı ve beden ve zihin buna ihtiyaç duyduğunda durmayı öğrenmelidir.

José G. Dona

Bu, başka bir profesyonel sporcu tarafından da doğrulanıyor. Ana Peleteiroşu güvenceyi verdi: “Yarışmalar karşısında her zaman şunu söylüyorum: zihinsel olarak iyi ve dinlenmiş Yarışmadan önceki gün harika bir antrenman yapmış olmaktan neredeyse daha önemlidir. Yani sezon boyunca elbette bu üç şeyin bir karışımı var, ancak konu rekabete geldiğinde bu ikisi %100 öncelikli oluyor.” Kısacası, Instituto Centta psikoloğu, “Sporcunun arkasında bir kişinin olduğunu asla unutamayan kişi olduğu için psikolog figürünün temel haline geldiği bir dengeye ulaşmak” diyor.

Sadece kaygı veya depresyon değil, aynı zamanda öfkeyi yönetmeye de yardımcı olur

Spor psikoloğunun işi sadece bu sorunların önlenmesine odaklanmaz. Aynı zamanda sporcunun iyi bir performans sergilemesine de yardımcı olur. duygusal yönetim. Mesela şunu hatırlayalım. Vinicius’un durumu.

Spor performansı, sporcu kendisini tamamen aktiviteye kaptırdığında maksimum potansiyeline ulaşır. Akış Durumu. Bu duruma yeterli duygu yönetimi ile ulaşılır. Ancak Real Madrid’in oyuncusu Vinicius’un durumunda, bu yıl bu yönetimin yokluğuyla dikkat çeken anlar yaşandı.

Bunu bize bir örnekle açıklayan Donate: “Bir arabanın içinde olduğumuzu ve duygularımızı hayal edelim (korkuyu, üzüntüyü, öfkeyi, sevinci, vb.) yolcu olarak bize eşlik ediyorlar. Yol her karmaşıklaştığında, bu duygular bize etrafımızda olup bitenler hakkında bilgi verir gibi görünür. “Bu duyguların direksiyona geçmesine izin verirsek, bizi evrimsel olarak programlanmış yanıtlara yönlendirebilirler.”

Ayrıca okuyun: Eleştiriyi kabul etmek bizim için neden bu kadar zor?

Örneğin, “Korku kendimizi korumamızı engelleyebilirsırasında öfke bizi kendimizi savunmak için saldırmaya itebilir”diye ekliyor psikolog. Vinicius vakasında öfke hakemlerin, tribünlerin, rakiplerin vb. önünde serbest kaldı. Bu, hem kendisine hem de ekibine ve tabii ki rakiplerine zarar veren fevri, düşmanca ve agresif kararlarla sonuçlandı. Ve bu davranış bir kez yerleştikten sonra kontrol edilmesi kolay değildir. “Sorun şu ki, öfke direksiyonu ele geçirdiğinde, onu size geri vermek onun için çok zor, dolayısıyla takım arkadaşları ve koçunun onu rahatlatması da zor oluyor. Bunu kendimize bakarak ve daha sonra pişman olduğumuz bir şeyi söylediğimiz ‘kızgın bir şeyi’ hatırlayarak anlayabiliriz.”

Duyguların kontrolü ele geçirmesini önlemek için, onların direksiyona geçmesini engellemeye çalışmalı, onları yardımcı pilot olarak tutmalı ve gerektiğinde dinlemelisiniz.

José G. Dona

Bunu nasıl başarabiliriz? Spor psikolojisinde José García Donate’in bize açıkladığı gibi birçok strateji buluyoruz:

  • Kendini tanıma: Öfkeyi tetikleyen durumları belirleyin ve bunun neden olduğunu anlayın.
  • Derin ve sakin nefes alma: Heyecan anlarında net düşünebilmek için fizyolojik aktivasyonu azaltın. Vücut ne kadar tedirgin olursa (korku, öfke, coşku vb. nedeniyle), kafa o kadar az net düşünecektir.
  • Kendi kendine diyalog: Öfkeyi kontrolü ele alması gerekmediğine ve durumu etkili bir şekilde yönetebileceğimize ikna etmek için olumlu iç konuşmayı sürdürün.
  • Görüntülemek: Öfkeyi tetikleyen durumlarla başa çıktığınızı, çatışmaları barışçıl bir şekilde çözmek için nefes alma ve kendi kendine konuşma tekniklerini kullandığınızı hayal edin. Bu, itme itmeye geldiğinde vücudun nasıl tepki vereceğini bilmesini sağlayacak zihinsel bir iz yaratacaktır.
  • Duyguları kanalize etmek: Cristiano Ronaldo ve Leo Messi gibi diğer büyük futbolcuların yaptığı gibi, daha iyi performans elde etmek için öfke enerjisini motivasyon olarak kullanın.
  • Profesyonel yardım alın: Bu süreçte özel rehberlik almak için bir spor psikoloğunun seanslarına katılın.

Sporcu örneği, ihtiyaç duyduğumuzda psikologdan yardım istememiz için bize model olmalı. Her şeyi yapamayız, bu açık ve başkalarının bize yardım etmek için hayatımıza girmesine izin vermeliyiz.

Ayrıca okuyun: Rafa Nadal gibi elit bir sporcu emekliliğini nasıl karşılıyor?

Source link

İlgili Makaleler