Hayat Ansikloepdisi tekrar yapılandırılıyor.

Yaşam

Yüksek yaz sıcaklıkları zihinsel sağlığımızı (çok) etkiler

Uzmanlar net: Yaz aylarının sıcaklığı ruh sağlığını etkileyebilir. Bu, altta yatan nedeni ruhsal bozukluk olan kişilerde özellikle hassas olabilecek bir zamandır, ancak sadece bu değil. “Elbette. İnsanoğlu, diğer faktörlerin yanı sıra, aşağıdakiler tarafından düzenlenen biyolojik bir bileşene sahiptir: güneş ışığının yoğunluğu ve süresi. Bu değişiklikler, fizyolojinin çok sayıda yönü ile ilgili olan sözde sirkadiyen döngüleri etkiler: uyku, belirli hormon seviyeleri, canlılık, ruh hali, sakinlik veya iç gerginlik hissi, dürtüsellik veya saldırgan eğilimlerimiz”, ayrıntılar. the Dr.Ana Isabel Sanz, psikiyatrist ve psikoterapist Ipsias Psikiyatri Enstitüsü müdürü ve aynı zamanda Madrid’deki Dionisia Plaza Rehabilitasyon Merkezi Psikiyatri Bölümü direktörü.

Böylece doktor bize yazın parlaklığın yoğunluğunu ve süresini önemli ölçüde değiştirdiğini, bunun da sıcaklık artışının etkisine eklendiğini açıklıyor. duygusal durumumuzu önemli ölçüde etkiler. “Aslında bazı zihinsel patolojiler depresyon veya bipolar bozukluklar dekompanse olma eğiliminde olabilir (her zaman veya sistematik olarak olmasa da) yılın belirli mevsimlerinde. Psikiyatrist, yaz aylarında bipolar bozukluğu olan kişilerin yüksek ruh hali aşamaları yaşama, hatta kendilerine gereken özeni göstermedikleri takdirde coşku aşamalarına ulaşma eğiliminin artması alışılmadık bir durum değil, diye detaylandırıyor.

Devamını oku: Bipolar bozukluğu olan bir hastayla yaşayan bir kişinin kendine sorması gereken 12 soru

sahilde oturan kadın rahatladı© Adobe Stok

Isı bu şekilde etkiliyor

Ayrıca müdahale edebilecek bir faktör de vardır; o da ısıdır. Yüksek sıcaklıklar, bir tür zihinsel sağlık sorunu olan insanları nasıl etkileyebilir? “Yüksek sıcaklıklar -ve özellikle uzun süre muhafaza edildikleri takdirde- Psikofiziksel refahı olumsuz yönde etkiler nüfusun çoğunluğunun. Yapabilirler uykunun miktarını ve kalitesini değiştirmekruh halindeki sinirliliği artırır, baş dönmesi hissi nedeniyle optimal bilişsel performansı engeller ve zihinsel netlik eksikliğive huzursuzluğu artırarak davranışı değiştirmek ve, aşırı durumlarda saldırganlık eğilimi değişen derecelerde,” diyor doktor bize.

Ancak psiko-duygusal bozuklukları olan kişilerde aşırı sıcaklığa karşı duyarlılığın genellikle daha belirgin olduğuna da dikkat çekiliyor. Ve aslında araştırmacılar arasında bu konuyla ilgili giderek artan bir endişenin olduğunu doğruluyor. İklim değişikliğinin insanların psikolojik dengesine etkileri. “Büyük nüfus örneklerinde, sıcaklıklardaki artışın zihinsel sağlık bozukluklarına bağlı konsültasyonlardaki artışla ilişkili olduğunu ve hatta sıcaklık derecelerindeki artışın, örneğin hasta sayısındaki artışla ağırlıklandırıldığını doğrulayan çeşitli çalışmalar zaten mevcut. intiharlar” yorumunu yapıyor.

Bunu da okuyun: Yoganın zihinsel sağlığınız için bu 6 faydasını yazın

Termal stres denilen şey nedir?

Uzmana sorduk, hatta bundan bahsedenler bile var. termal stres kavramıSadece fiziksel sağlığımızı değil aynı zamanda zihinsel sağlığımızı da etkileyebilir mi? “’Termal stres’ kavramı, vücutta meydana gelen psikolojik ve fiziksel değişiklikleri ifade eder. homeostazisimiz için ideal aralığı aşan sıcaklıklar. Bireysel farklılıkların ötesinde, insan vücudu ve sıcaklık düzenleme mekanizmaları, belirli sıcaklık ve nem aralıklarında en iyi şekilde ve sağlıklı bir şekilde tepki verir. Konforla ilgili bu parametreler aniden ve sürdürülebilir bir şekilde değiştirildiğinde, fiziksel ve psikolojik olarak bütünlüğümüze zarar veren, hatta bazen yaşamsal bütünlüğümüzü riske atan tepkiler ortaya çıkıyor” diyor psikiyatrist.

Böylece, termal konfor bölgemizin bozulmasıyla bağlantılı bu acının psiko-duygusal düzeydeki yansımalarının, psikolojik olanlar kadar önemli olduğunu detaylandırıyor. Sürekli aşırı ısı duygularımızı, bilişsel performansımızı, düşünce ve davranışımızdaki akışkanlığı etkiler.

“Aşırı sıcak mevsimler, bipolar kişilerde öforik dekompansasyon olasılığının daha yüksek olması, anksiyete semptomlarının kötüleşmesi ve yeme bozukluklarının alevlenmesi ile bağlantılıdır” diye belirtiyor ve şunu ekliyor: “Daha da karamsar senaryolara işaret eden araştırmalar var,” aşırı sıcak dönemler ile cinayet, kendine zarar verme ve intihar gibi şiddet içeren davranışlarda artış arasında bir ilişki var.”

Ayrıca (acil durum ziyaretleri incelemesi yoluyla) emp’yi de gözlemlediler.demans veya şizofreni ve diğer psikozları olan kişilerin zihinsel durumlarının iyileştirilmesi. “Bunlar, yeterli çalışma olmadığı için yine de ihtiyatla ele almamız gereken gözlemler, ancak bunları göz ardı etmememiz, korku ve felaketin ötesinde bizi önleyici tutumlar konusunda daha bilinçli olmaya ve bu konulara daha fazla özen göstermeye yönlendirmeli. “Bu özellikle sıcak aylarda psikolojik bozulmaya karşı daha savunmasız olabilecekler” diye belirtiyor Dr. Sanz.

şapka ve güneş gözlüğü takan mutlu ve rahat kadın sahilde© Adobe Stok

Rutinleri değiştirmek nasıl etkiler?

Gerçek şu ki yaz aylarında, özellikle de tatil haftalarında rutinler değişiyor, daha fazla boş zaman ve boş saatler oluyor, belki de aileyle daha fazla vakit geçiriliyor… Bütün bunlar ruh sağlığı sorunları olan bir hastayı etkileyebilecek faktörler mi? ? “Yazın ima ettiği rutin değişikliği çoğunlukla olumlu yönlerle ilişkilendiriliyor: daha az stres, eğlence, her türlü kısıtlamadan özgürlük… Ve bunun gerçek bir kısmı da var ama hepsi avantaj değil. Günlük yaşamlarının aksamasına ve yaz aylarında tahammül edemeyen bireyler var. Bu ‘boş zamana’ uyum sağlayamıyorlar çünkü bunu organize etmek onlar için zor ve bu da onlarda kaygıya neden oluyor”, diye açıklıyor uzman.

Bu durumun özellikle kaygılı kişileri etkilediğini detaylandırıyor. “İLE hayati düzen gerektiren patolojileri olan konular Yeterli uyku alışkanlıklarını sürdürmek, uyuşturucudan uzak durmak, tedavilerini alırken düzenli yönergeler sağlamak, fiziksel veya zihinsel aktivite düzeylerini sürdürmek. ‘Tatlı kaos’, yaz bir istikrarsızlık dönemi anlamına gelebilir” diyor bize.

Kim daha yüksek risk altındadır? “Bipolarite, yeme bozuklukları, çeşitli bağımlılıklar, psikozlar, çeşitli derecelerde bilişsel bozuklukları olan insanlar… yeterli önleme önlemleri alınmadığı takdirde yazın olumsuz etkilerine karşı en savunmasız geniş bir yelpazeyi oluşturuyor” diye detaylandırıyor.

Ayrıca okuyun: Tatillerin üzerinizdeki duygusal etkisi nedir?

Yaz ve aile

Uzman ayrıca profesyoneller tarafından iyi bilinen başka bir hususa değiniyor: Yazın aileler ve her şeyden önce çiftler için ima ettiği turnusol testi. “Birlikte daha fazla zaman geçirmek çoğu zaman hem çiftin hem de tüm aile biriminin sağlığını test etmek anlamına geliyor. Ve sonuç her zaman olumlu değildir. Daha fazla bağlantı kurulduğunda, iş rutininin göz ardı ettiği gizli çatışmalar ortaya çıkar. Bu gerilimlerin başarıyla aşılması halinde bu, yeniden bir araya gelme ve daha kaliteli bağları güçlendirme anı olacaktır. Ayrılık çok fazlaysa ve bunu çözme isteği yeterince motive edici görünmüyorsa ya da bu krizle yüzleşmeye yönelik strateji eksikliği varsa yaz sonu kesin bir ayrılığın da başlangıcı olabilir” diye açıklıyor.

Ayrıca okuyun: Isı ilişkinizi nasıl etkiler?

uçurtma uçuran plaj tatilinde mutlu aile© Adobe Stok

Özellikle savunmasız insanlar

Doktorun görüşüne göre, yazın ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine karşı özellikle savunmasız olan kişiler: Bipolar bozukluğu olanlar, kaygı sorunları yaşayanlar çeşitli tezahürlerinde (genelleştirilmiş kaygı, fobiler, obsesif spektrum…) ve Beden imajında ​​bozulmalar ve yeme davranışında değişiklikler (anoreksiya, bulimia, vigoreksiya, dismorfofobi…) vücudun başkalarına daha fazla maruz kalması nedeniyle.

“Ayrıca, aşırı yaz sıcağıyla ilişkili uyku bozuklukları ve bu fizyolojik işlevin hijyenine daha az dikkat edilmesi, neredeyse tüm zihinsel sağlık bozukluklarının kötüleşmesini tetikleyebilir” diyor.

Bunu da okuyun: Sıcaklık 40 derece olduğunda beyninizin ‘eridiğini’ hissediyor musunuz? Sebep bu

Yaz aylarında ruh sağlığınıza dikkat etmenin ipuçları

Son olarak doktora bu yaz aylarında ruh sağlığımıza dikkat etmek için ne gibi tavsiyeler verebileceğini sorduk. “Yaz keyifli, eğlenceli, başkalarıyla ve kendiyle buluşma dönemidir ama kaotik ve aşırı koşullar altında olmamalıdır. Belirli bir düzene saygı gösterin en temel fizyolojik kalıplarda örneğin uyku; Dikkate almamamız gereken olası duygusal zayıflıkların farkında olmalıyız, aşırı beklentileriniz olmasın ‘Sefahat’ ve ‘mutlak mutluluk’, yeterince dinlenmeye zaman ayırmak, aşırı sıcağa maruz kalmaktan kaçınmak, keyifle bağlantılı olsa bile sağlığa zararlı maddelerin tüketimi… ” için olası yol göstericiler olabilir. O yaz dolu dolu geçti ve potansiyel bir hayal kırıklığı, kontrol eksikliği ve hatta bizim ve çevremizdekilerin sağlığıyla ilgili sorunlara yol açmadı” diye bitiriyor.

Source link

İlgili Makaleler