Yumurtalık Kanaması

Yumurtalık kanaması, yumurtlama veya dış uyaranların neden olduğu yumurtalık yaralarından kanamayı ifade eder. 20’li ve 30’lu yaşlardaki kadınlarda sık görülür, ancak yumurtlama olan her yaştaki kadında ortaya çıkabilir.
Yumurtalık Kanamasının Sebepleri
Yumurtalık kanamasının nedenleri idiyopatik, dışsal ve endojen olarak sınıflandırılır. İdiyopatik yumurtalık kanaması, adet döngüsüne eşlik eden yumurtalıklarda dinamik değişiklikleri içerir. Yumurtalığın içinde, yumurtayı saran folikül adı verilen bir torba vardır ve bu folikül adetten hemen sonra olgunlaştıkça yavaş yavaş büyür.
Tipik 28 günlük bir adet döngüsüne sahip kadınlar için, yumurtlama adı verilen adetin başlamasından yaklaşık 14 gün sonra olgun foliküllerden yumurtalar salınır. Yumurtlamadan sonra yumurtayı bırakan folikül değişir ve korpus luteum adı verilen bir yapıya dönüşür. Korpus luteum, endometriumun kalınlığını korumak ve onu hamileliğe yatkın tutmak için hormonlar (östrojen, progesteron) salgılar.
Korpus luteum yaklaşık bir hafta içinde en büyüğü haline gelir, ancak hamileliğe yol açmazsa hormon salgılanması durdurulur ve bir sonraki menstrüasyon gerçekleşir. Hamile kalırsanız, korpus luteum yaklaşık 4 ay işlev görecek ve sonra kaybolacaktır. İdiyopatik yumurtalık kanamasının en yaygın nedeni korpus luteumdan kanamadır. Sonraki yumurtlama sırasında kanama.
Sarı cisim çok sayıda küçük kan damarı içerdiğinden sarı cisimdeki kan damarları cinsel ilişki gibi bir nedenden dolayı çöktüğünde kanama meydana gelir. Sıklık özellikle korpus luteumun en büyük olduğu menstrüasyondan bir hafta önce yüksektir.
Ayrıca yumurtlama sırasında, bir yumurta bırakıldığında, yumurtalığın yüzey tabakası yırtılır ve kırık kısımdan kanamaya neden olur. Cinsel ilişki, yaklaşık %40 oranında yumurtalık kanamasının en yaygın nedenidir, ancak herhangi bir özel teşvik olmaksızın geliştiğinde de yaklaşık %30 oranında görülür.
Dış yumurtalık kanamasının nedenleri arasında yumurta toplama gibi kısırlık tedavisi, yumurtalık ameliyatına bağlı kanamalar, endometriozis ve kötü huylu tümörlerin yumurtalığa yayılmasına bağlı kanamalar sayılabilir. İç kanamanın nedenleri arasında anormal kan pıhtılaşması ve antikoagülan alınması yer alır.
Yumurtalık Kanamasının Belirtileri
Yumurtalık kanamasının ana semptomu alt karın ağrısıdır ancak semptomun şiddeti ve tipi kanamanın derecesine göre değişir. Karın ağrısı, ani başlangıçlı, kalıcı ve aralıklı olmayan ile karakterizedir. Karın ağrısı bölgesi genellikle kanayan yumurtalığın yakınında bulunur (sağ tarafta %60-80 gibi yüksek bir sıklık).
Ayrıca kanama miktarı fazla ise periton tahrişi ağrıyı tüm alt karına yayabilir ve buna bulantı, kusma ve ishal gibi semptomlar eşlik edebilir. Kanama daha da artarsa tansiyon düşebilir ve yüz soluklaşabilir ve şok olabilir.
Yumurtalık Kanamasının Muayene ve Teşhisi
Ektopik gebelik , alt karın ağrısı ve intraperitoneal kanamanın en yaygın nedenidir ve semptomlar yumurtalık kanamasına benzerdir.Bu nedenle, yumurtalık kanaması meydana geldiğinde öncelikle gebeliğin varlığının veya yokluğunun doğrulanması önemlidir. Çoğu zaman farkında olmadan hamile kalmanız söz konusu olduğundan, prensip olarak hamile olup olmadığınızı belirlemek için bir hamilelik testi yapılır.
Ardından pelvik muayene ve ultrasonik muayene yapılacaktır. Ağrı bölgesi pelvik muayene ile doğrulanır ve transvajinal ultrason ile uterus ve apendiks bölgesi gözlenir. Karın boşluğunda kanama varsa transvajinal veya transabdominal ultrasonografi ile kanamanın derecesi, kan testleri ile aneminin derecesi ve kanın pıhtılaşma yeteneği değerlendirilir. Bazı durumlarda BT ve MRG incelemeleri de kullanılır ve BT incelemelerinin sonuçları tanıya yol açabilir.
Yumurtalık Kanaması Tedavisi
Yumurtalık kanamasının tedavisi kanamanın derecesine bağlıdır. Çoğu vakada (yaklaşık %80) kanama kendiliğinden durur ve semptomlar kanın kendiliğinden emilmesiyle kaybolur, bu nedenle takip mümkündür. Bununla birlikte, takip mümkün olduğunda bile hızlı anemi ilerlemesi meydana gelebileceğinden , genellikle hastaneye yatış gerekir .
Kanama miktarı az ve tansiyon gibi hemodinami stabil ise birkaç gün ile bir hafta arasında istirahat hastanesi olarak düzenli transvajinal ultrason ve kan tetkikleri yapılır ve zaman içinde gözlemler yapılır. Bu sırada semptomların kötüleşip kötüleşmediğine, karın boşluğunda depolanan kanın artıp artmadığına veya aneminin ilerleyip ilerlemediğine dikkat ederek kapsamlı bir yargıda bulunun.
Çok fazla karın içi kanama varsa ve hasta şokta ise veya kanama devam ediyor ve aneminin ilerlediğinden şüpheleniliyorsa kan transfüzyonu veya acil ameliyat gerekebilir. Semptomlara ve kanama miktarına göre seçilebilecek iki tür cerrahi tedavi vardır: açık cerrahi ve laparoskopik cerrahi.