Aile

Çocuk Gelişimi

Çocuk Gelişimi | Bir çocuğun vücudu, zekası ve duyguları 1-13 yaşları arasında katlanarak gelişir. Küçük çocuklarla koşabilecek, uçabilecek ve grup sporlarının tadını çıkarabileceksiniz. Bir yaşındaki çoğu çocuk; çoğu çocuğun anlayabileceği birkaç kelime konuşabilir. Ancak on yaşına geldiğinde çoğu çocuk kitabın izlenimlerini yazabilecek ve bilgisayarı kullanabilecektir. Bununla birlikte, entelektüel, duygusal ve davranışsal gelişimin derecesi bebekten çocuğa önemli ölçüde değişir.

Çocuk Gelişimi

Genellikle çocuğun büyümesi kesintisizdir, ancak konuşma gibi belirli işlevlerin gelişiminde geçici bir durgunluk olabilir. Doktorlar, diğer çocuklara kıyasla gelişim derecesini belirlemek için çoğu çocuğun yürüme gibi belirli becerileri gerçekleştirebileceği yaş için belirlenmiş yönergeleri kullanır. Her becerinin farklı bir gelişim hızı vardır. Örneğin, bazı çocuklar geç yürümeye başlar, ancak erken konuşur.

Çocuklarda Zeka Geliştirme

Zeka, bir kişinin anlama, düşünme ve akıl yürütme yeteneğidir. Entelektüel gelişim, bebeklik döneminde uygun bakımı gerektirir. Örneğin, bir çocuğa erken yaşlardan itibaren yüksek sesle kitap okumak; zekayı harekete geçiren bir deneyim yaşatmak ve sıcak yetiştirmeyi teşvik eden bir ilişki kurmak; çocuğun zekasının büyümesi ve gelişmesi, çocuk gelişimi üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.

Çoğu çocuk iki yaşında zaman kavramını kabaca anlar. 2-3 yaşındaki birçok çocuk, geçmişte olan her şeyin “dün” olduğunu ve gelecekte olacak her şeyin “yarın” olduğunu düşünür. Dört yaşına kadar, çoğu çocuk daha karmaşık bir zaman anlayışına sahip olacaktır. Günün sabah, gündüz ve geceye bölündüğünü biliyoruz. Mevsimsel değişiklikleri de tanımlayabilirsiniz.

Bir buçuk ila beş yaş arasında, pediatrik kelime hazinesi hızla yaklaşık 50 kelimeden binlerce kelimeye genişler. Şeyler ve olaylar için isimlendirilecek ve onlar hakkında sorular soracaktır. İki yaşında basit deyimleri kullanmak için iki kelimeyi bağlayabilecek, üç yaşında ise kısa cümleler yazabilecektir. Telaffuz da önemli ölçüde gelişmiştir ve iki yaşına kadar başkaları tarafından anlaşılabilecek bir konuşma şekli olacak ve dört yaşına kadar tamamen anlaşılacaktır. 4 yaşında bir çocuk kısa konuşabilir veya yetişkinlerle ve diğer çocuklarla konuşabilir.

Bir buçuk yaşından önce bile okuduğunuz hikayeleri duyabilir ve anlayabilirler. 5 yaşına kadar alfabeyi okuyabilecek ve basit yazılı kelimeleri tanıyabilecektir. Tüm bu beceriler, basit kelimeleri, deyimleri ve cümlelerin nasıl okunacağını öğrenmenin temelidir. Çoğu çocuk, kitaplara erişimlerine ve doğuştan gelen yeteneklerine bağlı olarak 6-7 yaşına kadar kitap okuyacaktır.

Yedi yaşına gelindiğinde, çocukların entelektüel yetenekleri daha karmaşık hale gelir. Bu zamana kadar, olayları ve durumları aynı anda birden fazla perspektiften kademeli olarak görebilecektir. Örneğin, okul çağındaki çocuklar; uzun-ince kaplardaki ve kısa-geniş kaplardaki su miktarının eşit olduğunu anlayabilirler. İlacın acı olmasına rağmen aldığında kendisini daha iyi hissetmesini sağladığını ve sizin ona kızdığınızı ama aynı zamanda onu sevdiğinizi de anlayabilirler. Yavaş yavaş başkalarının fikirlerini anlayabilecek hale gelecek ve sırayla oynamanın ve konuşmanın gerekli olduğunu öğrenecektir. Ayrıca okul çağındaki çocuklar, herkesin oyun için belirlediği kurallara uyabilirler. Bu yaştaki çocuklar gözlemleyebilecek ve kademeli olarak birden fazla perspektiften karar verebilecektir.

Çocuğun Duygusal ve Davranışsal Gelişimi

Çocuğun duygu ve davranışları, çocuğun gelişim evresine ve kişiliğine bağlıdır. Her çocuğun kendine özgü bir mizacı ve ruh hali vardır. Bazı çocuklar neşeli ve uyumlu olup uyuma, uyanma ve yemek yeme gibi günlük aktivitelerinde sorun yaşamazlar. Bu çocuklar yeni durumlarla daha iyi başa çıkma eğilimindedir. Buna ek olarak, bazı çocuklar çok uyumlu değildir ve günlük aktivitelerinde kayda değer bir eşitsizlik vardır. Bu çocuklar yeni durumlarla baş edememe eğilimindedir. Ayrıca, bazı çocuklar arada bir yerdedir.

Bebek

Ağlamak, bebekler için bir iletişim aracıdır. Bebekler aç olduklarında, rahatsız olduklarında veya acı çektiklerinde ağlayabilirler ve nedeni net olmayabilir. Bebekler en sık 6 haftalıkken, genellikle günde yaklaşık 3 saat ağlarlar, ancak genellikle 3 aylık olduklarında günde 1 saate kadar ağlarlar. Bir bebek ağladığında, ebeveynler genellikle besler, bez değiştirir, ağrı ve rahatsızlık nedenlerini ararlar. Bu işe yaramazsa, bebeğinizi tutarsanız veya bebeğinizle yürüyüşe çıkarsanız ağlamayı bırakabilirler. Bazen ne yaparsam yapayım ağlamayı durduramıyorum. Ağlayan bir bebeği yemeye zorlamayın, eğer ağlamanın nedeni açlıksa, onu yemekten mutlu olurlar.

Sekiz aylık civarındaki bebekler genellikle ebeveynlerinden ayrılma konusunda daha endişeli olurlar. Ebeveynlerinden ayrı uyumak veya onları kreşe bırakmak zor olabilir, bu da öfke nöbetlerine ve sıkıntıya neden olabilir. Bu tür davranışlar aylarca sürebilir. Böyle zamanlarda, daha büyük çocukların çoğunda, özel battaniyeler ve peluş hayvanlar, ebeveynleri yokken onların yanında kalmanın yerini alır.

Çocuk

2-3 yaş arası çocuklar, neler olup bittiğini bilmek istedikleri için sınırlarını denemeye veya yapmamaları söylenen şeyleri yapmaya başlarlar. Bu yaşta, ebeveynler ne kadar sık ​​”hayır” derlerse, çocuğun bağımsız olmak için mücadele etmesi o kadar olasıdır. Çocukların öfke nöbetleri hem ebeveynler hem de çocuğun kendisi için yorucu olabilir; ancak bu normaldir. Çünkü: öfke nöbetleri, çocuk duygularını iyi ifade edemezken hayal kırıklığını ifade etmeye yardımcı olur. Çocuğun çok yorulmasını veya aşırı sinirlenmesini önleyerek; çocuğun davranış kalıplarını anlayarak ve öfke nöbetlerine yatkın bir durum yaratmamaya dikkat ederek öfke nöbetlerinin sayısını azaltabilirsiniz. Nadir durumlarda, bazı öfke nöbetleri tıbbi müdahale gerektirir. Bazı küçük çocuklar, dürtülerini kontrol etmeyi son derece zor bulur ve bir dereceye kadar kişisel güvenlik ve düzeni sağlamak için oldukça katı kısıtlamalar gerektirir.

Çocuklarda Cinsiyet Kimliği Farkındalığı

Çocuklar genellikle 1 buçuk yaşından 2 yaşına kadar cinsiyet kimliği oluşturmaya başlar. Okuldan önce, erkek ve kızların tipik olarak nasıl davrandığı konusunda farklı cinsiyet rolleri de fark edeceksiniz. Bu yaşta çocukların cinsel organlara ilgi duymaları beklenir ki bu da çocukların cinsellik ve beden imajı arasındaki bağlantıyı düşünmeye başladığının bir işaretidir.

2-3 yaş arası çocuklar diğer çocuklarla daha çok ilgilenecek ve oynayacaktır. Oyuncaklara hala güçlü bir bağlılıkları olabilir, ancak aynı zamanda oyuncakları paylaşabilir ve sırayla oynayabilirler. Oyuncağın sahiplik iddiası “Ben varım!” Benlik bilincinin yerleşmesine yardımcı olur. Bu yaştaki çocuklar bağımsız olmak için can atıyorlar; ancak yine de güvenlik ve yardım için yakınlarda ebeveynlere ihtiyaçları var. Örneğin merak edip anne babanızdan uzaklaşabilirler ama korktukları zaman anne babalarının arkasına saklanırlar.

3 ila 5 yaş arası birçok çocuk, fantezi oynamak ve fantezi arkadaş edinmekle ilgilenmeye başlar. Fantezi oynayarak çeşitli rolleri güvenle oynayabilir, yoğun duyguları makul bir şekilde ifade edebilirler. Fantezi oyun aynı zamanda sosyalliği geliştirmeye yardımcı olur. Ebeveynler ve diğer çocuklarla olan çatışmaları, hayal kırıklığınızı giderecek ve benlik saygısını koruyacak şekilde çözmeyi öğrenirler. Ayrıca, bu süre zarfında, “dolaptaki hayaletler” gibi, tipik bir çocukluk korkusu ortaya çıkar. Böyle bir korku normaldir.

Çocukların Sorunlarla İlk Karşılaşması

7 ila 12 yaş arası çocuklar bir takım problemlerle öğrenirler. Bu tür sorunlar arasında benlik kavramı (temelleri sınıf becerileri tarafından atılır), akranlarla ilişkiler (başkalarıyla etkileşim kurma ve topluma iyi uyum sağlama yeteneği tarafından belirlenir) ve aile ile ilişkiler (çocuk) bulunur. Çoğu ebeveynler ve kardeşler tarafından tanınır. Pek çok çocuk bir arkadaş grubuna değer veriyor gibi görünüyor; ancak yine de yardım ve tavsiye için öncelikle ebeveynlerine güveniyorlar. Erkek ve kız kardeşler çocuklar için rol model; yapılması ve yapılmaması gerekenler konusunda faydalı yardım ve eleştirmen olarak hareket ederler. Bu dönem aynı zamanda çocukların çok aktif olduğu ve çeşitli etkinliklere katılmak ve yeni şeylere başlamak istedikleri bir dönemdir. Bu yaştaki çocuklar, öğrenmeye son derece motivedir. Güvenlik, sağlıklı yaşam tarzları ve yüksek riskli davranışlardan kaçınma konusunda tavsiyeler için iyi hazırlanmıştır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu