Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Başlar?

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Başlar | Tuvalet eğitimi Çocuğumuz 1,5 yaşına geldiğinde yaşanması gereken aşamaları biri daha gündeme gelir tuvalet eğitimi.

Tuvalet eğitimi çocuk için yepyeni bir yaşam şekli ve dünya görüşü demektir. Bezler atılacak çişler ve kakalar lazımlık ya da adaptör yardımıyla tuvalette yapılacak, çiş, kaka geldiğinde haber verilecek popodan dışkı gelmesi artık normal kabul edilecek. Çocuğunuzla güzel bir ritim tutturun ve yaşanacak pek çok macerayı göze alın.

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Başlar?

Tuvalet eğitimi dönemi hiçbir kuralın işlemediği bir süreçtir. Çocuğunuz bu aşamayı 1,5 yaşında da geçebilir, 2,5 yaşında da, hallettiği konu çiş de olabilir kaka da, çocuğunuz çok uyumlu olabilir inanılmaz zorluklar da çıkarabilir. Ebeveyn sabırlı olmalı çocuğu asla zorlamamalıdır. Zorlamak çocuğun psikolojisini negatif yönde derinden etkileyeceği gibi pratik hiçbir yarar sağlamaz. Çocuk eğer zorlanırsa tuvalet eğitimi döneminin uzaması ve çocuğun tepkisel olması kaçınılmazdır.

Hekimler hiçbir çocuğun 18. ay tamamlanmadan tuvalet eğitimi almasını istemezler. 1,5 yaşını doldurmamış bir çocuğun fiziksel ve duygusal gelişimi henüz bu aşama için yeterli olmayacaktır. Zaten tuvalet eğitimini 1,5 yaşında halledebilen çocuk sayısı da azdır. Eğer çocuğun gündüz uykularından altı kuru kalkıyorsa gündüz hareketli olduğu dönemlerde saatlerce çişini tutabiliyorsa kakasını bezine yaparken kötü bir şey yapıyor olma bilincine kendiliğinden ulaşıp saklanıyorsa bezi kirliyken çok rahatsız oluyorsa anlık tuvalet eğitimi çabalarına başlayın.

Çocuklara Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Çocuğun fiziksel gelişimi, mesane ve bağırsak hareketlerini sağlayan kaslara hükmedebiliyor olmalı ve çocuk duygu dünyasında dışkının popodan çıkmasını kabullenebilmelidir. Tuvalet eğitimi verirken en erken 1,5 yaşında en geç 2,5 yaşında gündüz bezinden kurtulun. Geceleri de bezin bağlanmaması en erken 2,5 en geç 3,5 yaşında sağlanacaktır. Bu dönem çocukların çevrelerindeki kişileri en fazla taklit ettikleri dönemdir bu nedenle en uygun başlangıç çocuğun büyüklerini tuvalette izlemesi olmalıdır.

Çocuğa dışı naylon olup idrarı sızdırmayan ama içi bez yerine kumaşla kaplı alıştırma külotları giydirilmelidir. Alıştırma külotu idrarı bez gibi güzelce emmediğinden çocuğu rahatsız edecektir bu rahatsızlık çocuğun çişini haber verme dürtüsünü daha fazla uyaracaktır. Ayrıca alıştırma külotları aşağı doğru kolayca çekilebileceğinden tuvalete otururken daha pratik olacaktır.

Evin tuvaletine çocuğun lazımlığı yerleştirilmeli ve bazen yarım saatte bir bazen saat başı birlikte tuvalete gidilerek çocuğun lazımlığa oturması teşvik edilmelidir bu sırada çocuğun bakımını üstlenen kişi de tuvaleti kullanmalıdır. Bu aşamada büyüklerin taklit edilmesi çok önemlidir. Çocuk uyumlu ve başarılı olduğunda ödüllendirin ama asla üzerine düşmeyin. Çocuk bu konuyla asla ilgilenmiyorsa birkaç hafta ara verilip daha sonra tekrar denenmelidir. Asla zorlanmamalıdır. Bazen tam tersi olsa da çoğu zaman önce çiş sonra kaka eğitim, tamamlanır.

Bazı erkek çocukları çiş eğitimini tamamlasalar da kaka yaparken bez bağlanmasını talep ederler aylarca. Kakanın popodan geliyor olmasını bir türlü benimseyemezler ve kaka konusuna hiç girmemeye çalışırlar. Sabretmek dışında bir çaresi yoktur bu durumun. 2 yaşından sonra gece de bez bağlanmaması için çaba gösterilmelidir. Bu amaçla yatmadan 2 saat önce sıvı tüketimine son verin ve yatmadan tuvalete götürün.

Çocuk uykuya daldıktan 2 saat sonra çişe kaldırılmalıdır. Bu koşullarda çocuk sabah kuru kalkıyorsa sorun yok demektir. Yatmadan önce sıvı tüketimi kısıtlanamıyorsa ya da bir kez çişe kaldırılmasına rağmen çocuk sabah kuru kalkamıyorsa ısrar edilmemeli ve birkaç ay sonra yeniden denenmelidir.

Çocukların Zamanın Farkında Olma Becerisini Kavrayabilme

Çocuğunuzun oturağı bilerek kullanmasından önce bezlerini kirlettiği zaman olup bitenlerin tamamen farkında olması gerekir. Bu aşamaya yaklaşmakta olduğunun ilk belirtisi, ya size göstererek ya çok geçmeden ne anlama geldiğini anlayacağınız işaretlerle ve seslerle ya da yapmış olduğu şeyi sizin aile içinde adlandırmak için kullandığınız sözle (kaka, çiş) altını ıslatmış yada kirletmiş olduğunun işaretini vermeye başlamasıdır. Çocuğunuzun ne zaman altını ıslatmak üzere olduğunu önceden bilmesi için, uzun zaman geçmeyecektir. Bu oturak kullanmayı öğrenmeye hazır olduğunun kesin işaretidir.

Anne babaların çoğu, oturak eğitimini planlarına tam “uygun” gelen bir noktada ya da bu dertten kurtulmaya çok uygun gördükleri bir zamanda yapma düşüncesine kapılırlar.

Yeni yürümeye başlayan çocuğunuzu da alarak uzunca bir tatile çıkabilmek amacıyla, onu altını ıslatmaması ve kirletmemesi için sıkı bir eğitimden geçirmeye karar verebilirsiniz. Ya da parasal sorunlar, sizi alt bezlerinden bir an önce kurtulmaya zorlar. Çocuğunuzun buna hazır ve beden işlevlerinin farkında olması, erken ve yoğun çaba da başarıyla sonuçlanacaktır. Ama seçilen zamanın doğru zaman olmadığını görürseniz sakın düş kırıklığına uğramayın.

Çocuğunuzu anaokuluna başlatmak kafanızı kurcalayan bir başka etkendir. Okul ve yuvalar genelde altını ıslatmayan çocukları kabul etseler de başlangıçta” kazalara” göz yumarlar. Aşırı titiz olmayın ya da o tarihe kadar hep aklınızı kurcalamakta  olan deneyi aceleye getirmeye kalkmayın. Dıştan baskıların da zamanlamanızı etkilemesine izin vermeyin. Tuvalet eğitimi, yarış konusu değildir. Başka anne babalar çocuklarının bezlerden kurtulmuş olmasıyla övünseler bile çocuğunuzu hazır hissetmiyorsanız zorlamayın.

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi ve Temizliği

Çocuğunuza yardım etmek ve hazırlamak için, oturağı kullanmaya hazır olacağı anı beklemeyin. Erkenden bir oturak alıp çocuğunuzu banyoda yıkadığınız sırada çevresinde görmeye alıştığı şeylerden biri haline getirin. Bu arada, neye yaradığını ve biraz daha büyüyünce kullanacağını da ona anlatın. Çocuğunuzun oturağı doğru olarak kullanması için, mutlaka altı açıldıktan sonra üstüne oturması gerektiğine ısrar ederek bu oyunla karışık merakı berbat etmeyin. Bırakın altı bezliyken de istiyorsa oturağa otursun.

Bu eğlenceli deneme sırasında çocuğunuz rastlantı sonucu bazen, oturağı doğru biçimde kullanacaktır. Bununla birlikte, buna hazır olduğu yolunda başka belirtiler vermezse bu eğitim zamanının geldiğini göstermez.

Başlamak

Bir çocuk bağırsak hareketlerini ve anüs kaslarını denetlemeyi, idrar kesesini denetlemesinden önce öğrenir. Genellikle kaka yapmak üzere olduğunu bildiği an ile gerçekten yaptığı an arasında birkaç saniye vardır.

Çocuğunuz önceden tahmin edilebilen zamanlarda kaka yapıyorsa, o saatlerde altı bağlanmamış durumda bırakmanız yararlı olur. Daha ilk belirtilerde, oturağın yakında olmasını sağlayın ve kullanmak isteyip istemediğini sorun.

Ama kullanmasını ne kadar istiyor olsanız da, bunu ona fark ettirmemeye çaba gösterin; elden geldiğince kayıtsız, sıradan bir seçim karşısında aldığınız tavrı takının. Aynı biçimde, çocuğunuz oturağı henüz kullanmak istemiyorsa, sabırsızlığınızı ya da hissedebileceğiniz hoşnutsuzluğu gizlemeye çalışın.

Çişini tutarak oturağa oturağa  zamanında yetişmesiyse, kaka için yetişmesinden 4-5 ay daha uzun  zaman ister genellikle, çocuğunuz iki yaşını doldurunca gerçekleşecektir. Çocuk önceden çiş yapmak üzere olduğunu bilir; ama bunun farkına vardığı an ile yapması arasındaki süre saniyeden daha kısadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir