Otomobil

Dizel Partikül Filtresi (Dpf) Neden Tıkanır? Mazot Ve Yağ Kalitesi Neden Önemlidir?

Dizel Partikül Filtresi (Dpf) Neden Tıkanır? Mazot Ve Yağ Kalitesi Neden Önemlidir? | DPF tıkanıklığıyla ilgili şikayet sitelerinde, aracını yeni alan birçok kişi Euro 5 ve Euro 6 dizel araçları eski nesil dizeller gibi sanıyor. Çünkü onların içinde DPF sistemi yoktu. Şikayetlerde çok mağduriyet var, aracının ayıplı olduğunu düşünüp iadesini talep düşünüp iadesini talep edenler var v.s. Bu yeni nesil dizel araçlarda artık DPF var ve aracınızı DPF’nin koyduğu kurallara göre sürmeniz lazım. Aksi halde DPF çok çabuk dolacak ve çözümü pahalıya mal olan sorunlarla karşılaşmanıza sebep olacaktır.

Dizel Partikül Filtresi (Dpf) Neden Tıkanır? Mazot Ve Yağ Kalitesi Neden Önemlidir?

Evet şimdi DP’nin tıkanma sebeplerine gelelim.

Düşük kaliteli yakıt.

Kükürt oranı diğer deyişle sülfür oranı yüksek olan mazot kullanılmamalıdır.

Bu tür yakıtlar DPF’yi çabuk doldurur. (Soba yakanlar bilir. Kalitesiz kömür aldığımızda hem ev ısınmazdı hem de soba boruları sık sık dolardı hatta baca ek yerlerinden zift akardı. İşte kalitesiz yakıtta aracımıza aynı zararı veriyor) Araç üreticisi 51 setan üstünde ve 10 ppm kükürtten az dizel yakıt kullanılmasını istiyor. Bir çok yakıt üreten firmanın web sitesinde de bu bilgiler pekte bulunmaz. Bu sebeple web sitelerinde bu beyanı veren markaların yakıtlarını kullanın.

Yakıt içerisinde bulunan kükürt miktarı arttığında yanma sonucunda sülfürik asit meydana getirir. Sülfürik asit çok şiddetli bir aşındırıcı olduğu için motor ve egzoz sisteminin aşınmasına sebep olur. Setan sayısı dizel yakıtın tutuşma kalitesini ifade eder. Setan sayısı yüksek olan yakıtın tutuşmaya yatkınlığı yüksek demektir. Eğer setan sayısı yeteri kadar yüksek değil ise yakıtın tamamı yanması gereken zaman aralığında yanamaz ve bunun sonucu olarakta motor verimi düşer. Binek araçların dizel motorlarında mazotun yanması saniyenin yüzde 1 ile binde 1 i arasında gerçekleşir ve emilen hava pistonun ÜST ölü noktasına kadar sıkıştırılırken bu havanın sıcaklığı öyle bir artar ki bu sırada enjektörlerden püskürtülen mazot piston içinin sıcaklığı ile bir anda parlar ve yanar ancak setan sayısı düşük olan dizel yakıtta yanma çok hızlı şekilde gerçekleşemez ve yanmanın bir kısmı piston aşağıya doğru uzaklaşırken gerçekleşir. İşte bu geç olan yanma pistonun aşağıya itilmesine fayda sağlamaz, özet olarak boşa yakılan mazot diyebiliriz. Ve egzoz hattına daha çok yanmamış karbon geçer.

Bir dip not olarak büyük silindirli motorlarda istenilen setan oranı tersine farklıdır ancak küçük dizel motorlarda setan sayısının yüksek olması önemli olsa da ondan daha önemli olan Kükürt miktarı düşürülmüş yakıtlardır. Kükürt miktarı düşürülmüş yakıtın kullanıldığı motorlarda emisyon değerleri yarı yarıya düşmektedir.

Motor yanma sistemi arızaları Aracın yakıt püskürtme sistemindeki sorunlar damlatan, aşırı yakıt püskürten veya kesintili püskürtme yapan enjektörler ciddi sorunlara yol açar.

Kızdırma bujilerinin bir ya da birkaçının düzgün çalışmaması da yakıtın verimsiz yanmasına ve haliyle DPF nin çok kısa bir zamanda,100 km de dolmasına sebep olur. Özet olarak pompa ve özellikle enjektörlerinin ne kadar düzgün ve verimli çalıştığı çok önemlidir. Motor kompresyon değerlerinin standartlar içinde olması ve aracın yağ eksiltmemesi de gerekir. DPF deki kurum yükü, yanma odası konstrüksiyonu ve yakıt püskürtme sisteminin verimliliği ve temizliğiyle direkt ilişkilidir. Bu bakımdan periyodik olarak yanma odasının karbon temizliğinin yapılması da faydalıdır.

EGR Valfi arızaları EGR Valfi,

Egzoz gazlarını DPF’den geçmeden önce motora geri döndürmek ve bu sayede hem aracın performansını hemde NOx gazlarının oluşumunu azaltmak için tasarlanmıştır. EGR etkili bir şekilde çalışmıyorsa veya bloke değilse, DPF’den geçen egzoz gazlarının miktarı potansiyel olarak DPF blokajını hızlandıracak şekilde artırılacaktır.

Ani hızlanma.

Dizel araçlarda özellikle gaz pedalına fazla basıldığında ani hızlanmalarda, yani motorda zengin karışım olduğunda (fazla yakıt-az hava) egzozdan çok fazla partikül yayılır. Aslında bu partiküller, yanma odasında yanmaya zaman-fırsat bulamamış karbon parçacıklardır. Egzozdan çıkan partiküller yaklaşık 0,1 mikron büyüklüğündedir. Partikülün yapısı büyük oranda karbon (C) ve hidrokarbondan (HC) oluşur.

Dur kalk trafiği Düşük hızda ve/veya dur-kalklı trafikte araç kullanımı.

Düşük motor devri DPF’yi rejenerasyonu başlayacak kadar sıcaklığa ulaştıramıyor.

Kısa mesafe araç kullanımı

Günlük 10 km gibi kısa mesafe araç kullanımı sonucu motor yeteri kadar ısınmadığı için rejenerasyon başlayamıyor. Çünkü kısa mesafe kullanımlarda özellikle soğuk havalarda daha motor ısınmadan gideceğiniz yere varmış oluyorsunuz.

Soğuk hava Çok soğuk iklim

Araç kullanıldığında motor sıcaklığı aracın verimli kullanım sıcaklığına erişmekte geciktiği için kurum miktarı artıyor.

Rölantide uzun süre beklemek

Rolanti de aracın motoru yeteri kadar ısınmadığından hava yakıt oranında ki bozukluk DPF de daha çok kurum birikmesine sebep olur.

Yanlış spesifikasyonda yağ kullanımı.

Yağın bir kısmı egzoza geçtiği en az atık bırakan yağ kullanılmalıdır. Viskositesi ne olursa olsun binek otomobiller için yağın ambalajında tercihen ACEA C4 yazısını arayın çünkü bu sınıf yağlar daha az PM üretilmesini sağlar. C3 ya da C4 yazmıyor ise o yağ aracınız için uygun değildir. Ticari araç kullanıcıları ise E6 yazısını görmeli

Zamanında yapılmayan periyodik bakım Motor yağının zamanında değiştirilmemesi,

Hatalı sensör

Elbette hatalı egzoz gazı basıncı sensörü de DPF dolmadığı halde yanlış ihbar verebilir, ya da kablolarda olan bir kopuklukta arızaya sebep olabilir.

Başarısız rejenerasyon

DPF içinde biriken kurumların yakılması için belirli koşullar vardır. Bu koşullar karşılanmazsa, DPF içi temizlenemez. Başarısızlıkla sonuçlanan her rejenerasyon da DPF’nin içi daha çok dolar ve hatta artık DPF temizlenemez duruma gelir. Bu durumda aracın başarısız rejenerasyon moduna düşürülmemesi çok önemlidir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu