Kültür

Kangal Hakkında Bilgiler

Kangal Hakkında Bilgiler | Anadolu aslanı olarak bilinen kangal köpeğinin kendine has özellikleri vardır. Vücut uzunluğu 90 cm’e kadar çıkabilen bu tür 75 kg ağırlığa ulaşabilir.

En Sadık Köpekler: Kangal Hakkında Merak Edilenler

Uygun yerlerde alarmdan daha etkili sonuçlar veren kangallar, tehlikeyi önceden sezerek haber verme becerisine sahiptir. Günümüze kadar bozulmadan gelmeyi başaran safkan kangal ırkı, günümüzde ticari kaygı taşıyanlar nedeniyle bir mal olarak değer görmektedir. Son dönemlerde kangal ırkının özelliklerinin kaybolmasına neden olan çiftleştirmeler safkan kangal fiyatlarının çok fazla yükselmesine neden olmuştur.

Kangal Hakkında Bilgiler

Türk bekçi köpeği olarak da anılan kangal hakkında bilgiler dev cüsseye sahip olan bu ırkın nasıl bu kadar uysal ve dost canlısı olduğu yönündeki merakın giderilmesi için verilir. Eğitimleri son derece kolay olan kangallar son derece akıllı, hızlı ve zekidir. Adını Sivas ilimizin Kangal ilçesinden olan ırk bu ismi sahip olduğu yetenekler nedeniyle kazanmıştır.

Erkek kangalların ağırlıkları 75 kg’a kadar çıkarken dişilerde bu rakam 45-60 kg sınırında değişir. Tüyleri sert ve kalın olan kangallar beyaz veya ten renginde olur. Kulakları üçgen biçimli, siyah ve kafaya yapışık olan kangallar; yaşadıkları yeri ve sahiplerini benimser, çocuklara karşı da son derece sabırlıdır. Yabancılara karşı daima kuşkuyla yaklaşan kangallar bu nedenle bekçilik görevlerini çok iyi bir şekilde yerine getirirler.

Kangal Bakımı ve Beslenmesi

Dişileri yılda 2 kez çiftleşen kangal köpeklerinin erkekleri her an çiftleşmeye hazırdır. 4 haftalık olan kangal yavruları anne sütünden kesilir. İlk dönemlerde yavru kangallara ek gıda olarak süt ve yumurta sarısı verilebilir. Günde 1 öğün yiyerek de sağlıklı kalabilen kangal hakkında bilgiler arasında en önemlisi bu ırkın 2-3 aylıkken kulaklarının kesilmesidir. Avrupa’da yasak olan kuyruk ve kulak kesimi işleminin temel nedeni hayvanın bekçilik sırasında vahşi hayvanlarla dövüşmesi sırasında kulağından zarar görmesinin engellenmesidir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu